Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyrazte na pivní, cestovatelský nebo čokoládový festival

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předposlední únorový víkend patří festivalům. V Praze například cestovatelskému nebo ezoterickému, zaměřenému na osobní rozvoj. Pivní festival se koná v Českých Budějovicích a čokoládový zase v Teplicích. Vyrazit můžete také na oslavu masopustu nebo závod na běžkách. Rovněž se koná Mezinárodní den průvodců, který chystá prohlídky měst po celém Česku.

Foto: Novinky

Tipy na víkend

Článek
Praha

Cestovatelský festival

Přijďte načerpat cestovatelskou inspiraci na víkendový festival v Plechárně. Čekají vás humorné stand-upy, ale také množství přednášek, workshopů a divadelních představení. Přeneste se prostřednictvím vyprávění do Indie, prožijte cestu matkou všech železnic Transsibiřskou magistrálou nebo zjistěte, jaká je skutečně práce lékařů bez hranic. Podrobný program najdete zde.

Milovat život

O víkendu se uskuteční festival osobního rozvoje nazvaný Miluj svůj život. Ten se obsahově dotkne ezoteriky, ale také různých témat z oblasti zdravého životního stylu či ekologie. Připraveny jsou koncerty, besedy, cvičení, dorazí množství hostů, kteří poreferují třeba o prospěšných bylinách či alternativní medicíně. A v neposlední řadě se můžete těšit na bohaté občerstvení. Více informací zde.

Vepřové hody

S blížícím se jarem začíná na smíchovské náplavce opět období food festivalů. První vlaštovkou bude Vepřobraní, na kterém vás čeká více než 40 stánků s nejrůznějšími vepřovými dobrotami. Těšit se můžete na klasické zabijačkové speciality, ale i na pochoutky ze světa, například italské či španělské šunky, plněné pelmeně či pokrmy z plemene mangalica. Více naleznete zde.

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte na pohádku, pohrajte si se stavebnicí

Tipy na výlety
Středočeský kraj

Kutnou Horou s průvodcem

Vyrazte v sobotu na procházku Kutnou Horou. V rámci Mezinárodního dne průvodců se můžete těšit na bezplatnou prohlídku historického centra, při níž se dozvíte řadu zajímavosti, které byste jako běžní turisté mohli přehlédnout. Prohlídky začínají na nádvoří Vlašského dvora. Více informací najdete zde.

Chalupářský veletrh

Máte chalupu a přemýšlíte o rekonstrukci, zkrášlení nebo zkrátka nějaké změně? Přijďte načerpat inspiraci na veletrh Chalupář, který se od čtvrtka koná na výstavišti v Lysé nad Labem. Na akci najde každý kutil také veškerý potřebný materiál pro tvoření a renovování. Podrobnosti naleznete zde.

Jihočeský kraj

Pivní festival

Od pondělí do soboty probíhá v Českých Budějovicích pivní festival. Veřejná část proběhne od čtvrtka, tak se přijďte svlažit zlatým mokem a objevte svého favorita. Třeba právě on obdrží hlavní festivalovou cenu, Zlatou pivní pečeť. Představí se jak domácí, tak zahraniční výrobci. Další informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Trabantem na sever

Přijďte se v Plzni pokochat fotografiemi, které zachycují cestu jedné ženy trabantem až na Nordkapp, norský mys považovaný za nejsevernější místo kontinentální Evropy. Dozvíte se, jak cesta legendárním automobilem probíhala, co všeho účastnice expedice prožila, k vidění budou také přírodní krásy i stavby Skandinávie. Více zde.

Karlovarský kraj

Prohlídka zámku

Chybí vám přes zimu prohlídky památek? Zámek Bečov nad Teplou od února do března nabízí možnost si jej projít. Přístupný je první prohlídkový okruh, tedy relikviář sv. Maura, přičemž o jarních prázdninách, tedy od 22. února, je otevřeno denně mimo pondělí. Více informací naleznete zde.

Ústecký kraj

Čokoládový festival

Putovní Čokoládový festival zavítá o víkendu do Teplic. Milovníci této hříšné pochoutky se mohou těšit především na degustace a stánkový prodej. Kromě toho je připravena i výstava o historii čokolády nebo workshop, během kterého se dozvíte, jak s touto surovinou nakládat v kuchyni. Více informací zde.

Liberecký kraj

Liberecký masopust

Ještě jste letos neoslavili masopust? Pak to můžete v neděli napravit v Liberci. Čeká na vás pravá krkonošská zabijačka, kde si pochutnáte na množství dobrot, od jitrnic po tlačenku, připraveny budou ale i další dobroty a pití. Kromě toho nebude chybět tradiční průvod centrem města v maskách. Více zde.

Královéhradecký kraj

Zimní závod

Baví vás sledovat extrémní závody? Pak o víkendu vyrazte do Špindlerova Mlýna, kde se uskuteční Chinese downhill, klání ve sjezdu na horských kolech. Sejdou se na něm desítky bikerů a vyhrává samozřejmě ten nejrychlejší. Po skončení závodu se nicméně sjezdovka otevře i pro běžné diváky, kteří si rovněž budou moci zkusit sjezd, avšak pouze na vlastní nebezpečí. Podrobnosti najdete zde.

Pardubický kraj

Litomyšlí s průvodcem

Vyrazte v sobotu na procházku historickým centrem Litomyšle. V rámci oslav Mezinárodního dne průvodců se konají netradiční komentované prohlídky městem, a to zcela zdarma. K dispozici jsou dva termíny, samotné prohlídky budou trvat zhruba dvě hodiny, zvolte proto vhodnou obuv i oblečení. Více najdete zde.

Vysočina

Masopustní rej

Oslavit masopust budete moci také ve Žďáru nad Sázavou. Tamní program navíc láká všechny věkové generace. Těšit se můžete třeba na dílnu, kde se budou vyrábět masky, kromě toho je připraven kosmetický a krejčovský salon. Následovat bude průvod městem, taneční odpoledne se soutěžemi a mnoho dalšího. Chybět nebudou ani dobroty. Více informací najdete zde.

Jihomoravský kraj

Vinařský fašank

Masopustu na Moravě říkají fašank a oslavit ho můžete třeba ve Valticích. Bude navíc tematický, tedy vinařský. Kromě průvodu městečkem vás čekají ochutnávky zabijačkových specialit, ale hlavně vín. Budete si navíc moci projít unikátní Valtické podzemí, tedy labyrint historických vinných sklepů. Více se dozvíte zde.

Olomoucký kraj

Lyžařský maraton

Přijďte poměřit své síly při závodech na běžkách. Vyrazte na Jesenický lyžařský maraton, který se uskuteční na pomezí Králického Sněžníku, Rychlebských hor a Hrubého Jeseníku. Podle vlastních možností můžete zvolit i délku trasy, kromě maratonských 42 kilometrů vás čeká také 21 či 8,5 kilometrů. Podrobnosti naleznete zde.

Zlínský kraj

Do sklárny

Podívejte se, jak vzniká sklo. O víkendu se koná Den otevřených dveří ve sklárnách Květná, kde nahlédnete pod pokličku výroby křišťálu. Během exkurze zjistíte, jak vypadá celý proces výroby nápojového i dekoračního skla, čekají vás tedy ukázky tavení skloviny, foukání skleniček nebo různé techniky úpravy, včetně gravírování, leptání či malování. Další informace najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Modelářský festival

O víkendu proběhne v Ostravě festival modelářů. K vidění tak budou mimo jiné papírové či plastikové modely dopravních prostředků, vojenské techniky, ale i staveb. Chybět nebudou modelové železnice v různých měřítkách, stavby z lega, nebo i workshop, kde si budete moci jednoduchý papírový model sestavit sami. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám