Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyberte nejlepší štrúdl, vyrazte na běžkařský závod

Novinky, mšv

Zima je sice ospalým obdobím, pokud však nechcete zanevřít na pohyb, můžete vyrazit na několik sportovních akcí. Například na běžkařský závod Noční stopa Valachy, který se koná za tmy jen s čelovkami. V Orlických horách je připraven závod pro skialpinisty. Na své si ovšem přijdou i milovníci jídla, kteří mohou vyrazit třeba na ochutnávku štrúdlů do Sezimova Ústí nebo do Bystřice nad Pernštejnem na Uzené slavnosti.

Foto: Profimedia.cz

Zúčastněte se nevšedního běžkařského závodu za tmy. Ilustrační foto

Článek
Praha

Zamilovaná pouť

Pokud vám oslavy svátku svatého Valentýna nejsou proti srsti, vyrazte v sobotu na pouť zamilovaných na Vyšehrad. Akce má dvě části. První bude formou přednášek a diskuzí určena především pro ty, kteří uvažují o manželství. Druhou částí bude poutní mše v bazilice sv. Petra a Pavla. Podrobnosti se dozvíte zde.

Jízda historickým metrem

Zážitková jízda historickou soupravou metra se stala již tradicí. Koná se tuto sobotu, zájemci se budou moci projet z depa Zličín na trase B. Zaměstnanci odkryjí také zákulisí samotného depa, návštěvníci se podívají i do slepého ramene tunelu za stanicí Stodůlky. Bude možné zhlédnout i další zajímavosti, které na lince jsou. Více najdete zde.

Hlubočepský masopust

Období masopustu se ke svému konci ještě neblíží. Pokud jste se tradic ještě nenabažili, nebo jste na žádný z masopustů ještě zavítat nestihli, můžete to napravit v sobotu v Hlubočepech. Sraz bude před druhou hodinou na tamní vlakové stanici, odtud bude pokračovat maškarní průvod. Odpoledne nebude chybět ani dobré jídlo a pití, muzika nebo tombola. Více zde.

Středočeský kraj

Ochutnávka vín

Přijeďte v sobotu do Vinařství Kvíc ve Slaném, kde budete moci ochutnat mladá vína loňského roku. Akce začíná v 15:00 hodin a vstupné činí 220 korun. Cena zahrnuje ochutnávku nejméně 12 vzorků, ale také pečivo či sladkou tečku na závěr. Své místo si raději rezervujte. Více se dozvíte zde.

Koncert na Karlštejně

Vyrazte o víkendu za kulturou, navíc v krásných kulisách hradu Karlštejn. V sobotu se zde uskuteční 10. ročník koncertu pro hrad s Miroslavem Palečkem a jeho hosty, kterými budou tentokrát Nezmaři. Vstupenka je za 100 korun, nezapomeňte si ji rezervovat. Podrobnosti zde.

Jihočeský kraj

Štrúdlování

Ačkoli jsou jablka spíše plodem podzimu, dát si dobrý štrúdl neuškodí ani v polovině zimy. Na ochutnávku jablečných závinů můžete v sobotu vyrazit do Sezimova Ústí, kde se představí několik soutěžících se svými výtvory. Ty bude hodnotit odborná porota. Akci doprovodí kapela Staropražští pardálové. Další informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Pochod na sněžnicích

Komu se nebude chtít sedět v sobotu doma, může vyrazit na výlet na sněžnicích, který se bude konat na Šumavě. Jde o celodenní akci, která bude začínat u hotelu Srní ve stejnojmenné obci. Podle přírodních podmínek se půjde buď na Oblík, nebo na Poledník. Pokud sněžnice nemáte, nezapomeňte si je včas rezervovat. Více zde.

Karlovarský kraj

Masopustní veselí

Královské Poříčí ožije v sobotu masopustním veselím. Obcí projde karnevalový průvod, v jehož cíli bude na účastníky čekat nefalšovaná vesnická veselice. Chybět nemohou zabijačkové pochoutky nebo lidová tancovačka s dechovkou. Vyhlašovat se budou samozřejmě i nejlepší masky. Více informací zde.

Ústecký kraj

Terakotová armáda

Výstava nejdokonalejších replik slavné Terakotové armády je v Mostě prodloužena až do konce února. Pokud jste ji tedy dosud nestihli navštívit, třeba si uděláte čas o víkendu. V expozici se dozvíte mimo jiné o životě prvního čínského císaře, a to z textů nebo velkoformátových ilustrací či fotografií. Obdivovat můžete i zbraně či šperky. Podrobnosti o výstavě najdete zde.

Liberecký kraj

Recesistický závod

V době sobotního novoborského masopustu se uskuteční netradiční a bláznivá akce. Pokud máte doma staré lyže a třeba i nějaké dobové oblečení, vyrazte na recesistický závod, kde budete moci soutěžit ve třech disciplínách. Mimo jiné o nejstylovějšího lyžníka. Sraz bude přímo v masopustním průvodu ve 13:30 hodin. Detaily naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Večerní závod

V sobotu proběhne v orlickém skiareálu Říčky druhý ročník večerního skialpinového závodu. Zúčastnit se mohou prakticky všechny věkové kategorie. Trať je dlouhá 9 kilometrů, mladší do 15 let jedou jen polovinu. Po ukončení závodu je připravena Beat party. Podrobnosti a informace o startovném najdete zde.

Pardubický kraj

Výstava spotřebičů

V neděli končí ve Východočeské galerii v Pardubicích výstava zasvěcená téměř ikonické značce Eta. Ta provázela v minulém režimu život drtivé většiny domácností, ať už v podobě mixéru, žehličky či dalších spotřebičů. Expozice prezentuje nejen samotné výrobky, ale i proces jejich výroby a vizuální styl, který provázel jejich propagaci. Více zde.

Vysočina

Slavnosti uzenin

Sobota bude v Bystřici nad Pernštejnem zasvěcena uzeninám. Tedy nejen jim. Během Uzených slavností v Centru Eden se můžete těšit kromě vepřového masa a klobás také na drůbež, ryby, ořechy, sýry i zeleninu. Návštěvníci se mimo jiné dozvědí, jak při zabijačkách zpracovat prase a jak se dají jednotlivé části zpracovat. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Procházka po sklepech

Dostali jste chuť na dobré víno? Vyrazte v sobotu na Tour de sklep Popice. Procházka po sklípcích bude komornějšího charakteru, kromě ochutnávek si budete moci popovídat s vinaři a dozvědět se, co výroba vína obnáší. Otevřeno bude více než 14 sklepů, akce začne v pravé poledne. Více naleznete zde.

Olomoucký kraj

Restaurant Day

Jste vášnivými kuchaři, pekaři či cukráři? Přijďte se v sobotu svým uměním pochlubit do ulic Jeseníku. Akce nazvaná Restaurant Day je karnevalem jídla, jejím cílem je sdílet nové myšlenky a zkušenosti ohledně jídla. Festival takzvaných pop-up restaurací je tu pro každého, můžete se zúčastnit i jako degustátoři. Podrobnosti i podmínky účasti naleznete zde.

Zlínský kraj

Noční stopa

Tajemná noční atmosféra bude v sobotu doprovázet první díl běžkařského závodu Valachy Tour. Noční stopa Valachy je 15 kilometrů dlouhý závod, na který musejí být všichni účastníci vybaveni čelovkami. Připraveny jsou i dětské závody. Zázemí, start i cíl budou u hotelu Galik. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Masopust na hradě

Tradiční lidový masopust ovládne v sobotu i Slezkoostravský hrad. Akce se zaměří především na nejrůznější ukázky lidových zvyků, písní, ale především na jídlo. V minulosti byl totiž masopust svátkem obžerství. Těšit se proto můžete na zabijačkové a další masové pochoutky, ale i koláče, bramboráky, pivo či medovinu. Připraven je rovněž doprovodný program. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám