Hlavní obsah

Tipy na víkend: Soutěž ohňostrojů, sečení trávy i cyklomaraton

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příjemné letní počasí se pomalu blíží, ideální doba na krátký víkendový výlet. V Sokolově proběhne v sobotu soutěž ohňostrojů, ve stejný den se ve Vsetíně utkají v sečení trávy kosou. V Železné Rudě si na neděli připravili bavorsko-český cyklomaraton. V Brně můžete zajít na výstavu reklamních poutačů z Ghany. Vodomilci zaplesají nad otevřením nového koupaliště na Zlínsku nebo znovu přístupným Baťovým kanálem.

Foto: Petr Marek, Právo

Organizátoři připravili pro nedělní Bavorsko-český cyklomaraton čtyři různě náročné a členité trasy. Největší zájem bude o rodinný okruh dlouhý 41 kilometrů.

Článek

Soutěž ohňostrojů se v Sokolově koná pátým rokem. Akce Hurá, prázdniny začíná už v pátek. Organizátoři připravili akce pro děti, koncerty hudebních skupin a promítání v letním kině.

Program vyvrcholí v sobotu večer ohňostrojovou soutěží, které se zúčastní firmy z ČR, Slovenska a z Polska. Zatímco loni vzlétly k nebi stovky papírových horkovzdušných thai balónků s přáním, letos by areál Bohemie, kde se soutěž koná, měly ozářit prskavky. A Sokolov se opět pokusí o rekord, řekl starosta Sokolova Karel Jakobec.

Zámky a hrady lákají na šermíře i vodní bitvu

Zámek Hořovice ve Středočeském kraji láká v sobotu na slavnosti Hraběte z Vrbna. Malé i velké budou bavit kejklíři, šermíři, hudbeníci, tanečnice i kouzelnice. Celá akce vyvrcholí kolem 19. hodiny ohňovou show.

Živo bude v sobotu i na hradě Točník a jeho okolí. Chystá se tu další z akcí pro celou rodinu - připraveny jsou vodní hrátky, včetně vodní bitvy a objevování pirátského pokladu. Atrakcí ale bude na výběr více - od vlastnoruční výroby marmelády až po čtení s bílou paní v hradní věži.

Na Pražském hradě se bude konat další zábavný rodinný víkend, společným tématem bude tentokrát obrana Hradu. Během obou víkendových dní si děti budou moci vyzkoušet středověkou zbroj, či zhlédnout vystoupení šermířské skupiny. Chybět nebudou ani ukázky dobových řemesel, otevřeny rovněž budou keramická a výtvarná dílna. Vstup je zdarma. Start i cíl je na severním dvorku Starého královského paláce.

Valaši se utkají v sečení trávy "kosú"

Dvacítka sekáčů ze Vsetína a okolí se v sobotu utká v tradiční Velké ceně Valašska v sečení "kosú". Desátý ročník soutěže pořádá v rekreačním středisku Na Nivce v části města Semetín Spolek pro zachování valašských tradic společně se vsetínskou radnicí. Vítěz bude moci změřit síly i s několikanásobným šampionem v sečení kosou Ladislavem Jelínkem, který usedne v porotě, sdělila mluvčí městského úřadu Eva Stejskalová.

Právě zmíněný přeborník ze Semetína se společně s přáteli před lety rozhodl uspořádat první ročník této soutěže. "Sekat kosou už dnes umí málokdo a je to škoda. Je to bez hluku a když to umíte, tak zvládnete 'oséct' louku mnohem rychleji než elektrickou kosou," přiblížil několikanásobný vítěz obdobných soutěží Jelínek.

Soutěžící, kteří si musí přinést svůj vlastní nástroj, budou muset co nejlépe a co nejrychleji posekat plochu o rozměrech pět krát deset metrů. "Hodnotit se bude kvalita, takzvaný sklad a čistota pokosu. Při rovnosti bodů budeme zohledňovat čas a věk soutěžícího," konstatoval Jelínek.

V neděli se pojede Bavorsko-český cyklomaraton

Organizátoři připravili pro nedělní Bavorsko-český cyklomaraton čtyři různě náročné a členité trasy. Největší zájem bude o rodinný okruh dlouhý 41 kilometrů. Maraton startuje v bavorském Viechtachu.

"Další trasy o délce 72 km a 135 km jsou pro ty trénovanější a ctižádostivější. Na 225 km dlouhé přeshraniční trase Marathonstrecke je třeba překonat 4500 metrů celkového převýšení," dodala Lucie Trnková z české pobočky Telecentra Regen patřící pod infocentrum Bavorský les - Šumava. Více o akci se dozvíte na stránkách cyklomaratonu www.bb-radmarathon.de.

Moravské zemské muzeum vystavuje drsné reklamní poutače z Ghany

Brutální a krvavé jsou ručně malované reklamní poutače z Ghany, které vystavuje Moravské zemské muzeum v brněnském Paláci šlechtičen. Nabízejí nejen netradiční pohled na obyčeje obyvatel této části západní Afriky, ale odkazují i na jejich duchovní život. Vycházejí totiž z náboženství voodoo, řekla kurátorka výstavy Hana Dvořáková.

Ghanští malíři kreslí poutače na staré pytle od mouky. Jejich díla jsou obvykle umístěna před obchody či videokluby na hřebících a po použití končí jako nepotřebné hadry.

Nové koupaliště v Sazovicích

Sazovicích na Zlínsku se v sobotu otevře nový multifunkční sportovní areál Na koupališti. Návštěvníci v něm najdou nejen koupaliště, ale také malé wellness centrum či moderní restauraci. Sportovci navíc ocení tenisové kurty, dvě oplocená hřiště na malou kopanou s umělým povrchem a víceúčelovou sportovní plochu pro tenis, hokej na bruslích, florbal a další sporty.

Průtok řekou Moravou klesl, Baťův kanál už je opět celý splavný

Po více než měsíční přestávce, způsobené vydatnými srážkami a následným zvýšením hladin řek, se znovu naplno rozjíždí plavební sezóna na Baťově kanálu. Zájemci se tak již mohou opět plavit kompletně celou vodní cestou.

Na co nezapomenout před výletem

Plánujete-li výlet s jedním či více malými dětmi, měli byste jim do batůžků přibalit

  • dostatečné množství tekutin
  • svačinu obsahující pečivo, sušenky, ovoce
  • pláštěnku
  • oblečení na převlečení
Foto: Profimedia.cz

Před cestou autem, autobusem či jiným dopravním prostředkem myslete na

  • zábavnou hru, díky níž se budou moci děti zabavit: karty, ap.
  • knížku nebo obrázkový časopis
  • malé děti ocení hračku jako panenku, autíčko, plyšáka
  • mapu okolí. Budete moci s dětmi probrat plán výletu, případně je zapojit do společného plánování trasy. Užitečný může být i kompas.
  • tužku a blok. Děti si během výletu mohou zakreslovat či zapisovat zajímavé zážitky, údaje, poznatky. 
  • léky na potlačení nevolnosti. Lékárnička s náplastí, léky proti belesti, obvazem, dezinfekcí na odřeniny a panthenolem na spáleniny se rovněž hodí. 
Foto: Profimedia.cz

„Zatímco uměle hloubených kanálových úseků se omezení v souvislosti s počasím takřka nedotklo a byly trvale splavné i během povodní, na úseky na řece Moravě menší ani výletní lodě vjíždět nemohly kvůli zvýšenému průtoku. Nyní poté, co průtok klesl na povolenou normu, už je plavba opět možná,“ uvedl manažer Sdružení obcí pro rozvoj Baťova kanálu a vodní cesty na řece Moravě Jiří Durďák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám