Hlavní obsah

Tipy na víkend: Otužilci ve Vltavě, gospely ve sv. Barboře a medvědí Vánoce

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Vánoční víkend bude asi většina z nás trávit u pohádek nebo u stromečku. Pokud se ale třeba chcete podívat na to, jak slaví medvědi, jeďte se podívat do Českého Krumlova. Sportovci nechť vyrazí za sněhem do výše položených hor, otužilci si mohou zaplavat ve Vltavě v Praze. Vánoční atmosféru můžete dočerpat v kutnohorské sv. Barboře, kde se můžete zaposlouchat do vánoční mše Jakuba Jana Ryby nebo gospelů.

Článek
Praha

Zázemí pražského letiště se otevře veřejnosti

Veřejnost si bude moci v období kolem Vánoc prohlédnout zázemí ruzyňského letiště. Letiště Praha pro zájemce připravilo mimořádné exkurze, na nichž budou moci sledovat provoz na odbavovacích plochách, starty a přistání letadel, jejich odmrazování před startem či úklid sněhu z přistávacích ploch. Oznámila to mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. Za exkurzi dospělí zájemci zaplatí 150 korun a děti 70 Kč.

Kromě pozorování provozu se při prohlídce mohou zájemci seznámit s celou řadou specializovaných profesí, bez kterých by nebyl provoz mezinárodního letiště možný. Vidět mohou rovněž letištní hasičskou záchrannou stanici s jedinečnou technikou přizpůsobenou na hašení požáru v letadle, dodala Krejčí.

Prohlídky budou probíhat od 26. až do 30. prosince. Kvůli očekávanému zájmu o prázdninové exkurze je nezbytná rezervace míst předem. K tomuto účelu mohou zájemci použít internetové stránky pražského letiště zde.

Zvonkohra a vokální soubor k památce Václava Havla

Tradiční vánoční program na Staroměstském náměstí v Praze bude ve dnech státního smutku zrušen. Na pátek je naplánována pieta k uctění památky zesnulého exprezidenta Václava Havla. Lidé si v předvánočním čase mohou i dál projít vánoční trhy. Hudební vystoupení a další kulturní akce se ale od středy do pátku nekonají.

Osobnost Václava Havla si pak lidé budou moci připomenout v pátek podvečer. Na pódiu na Staroměstském náměstí bude umístěna Havlova fotografie s černou páskou. Vystoupí mužský vokální soubor, který přednese chrámové a duchovní zpěvy. Následovat bude hra na zvonkohru, které se ujme nizozemská hudebnice Rosemarie Seuntiënsová.

Na piazettě Národního divadla si v pátek můžete vyzkoušet mobilní saunu

V pátek mezi 18. a 21. hodinou na piazettě Národního divadla potkáte otužilce v plavkách. Nová scéna tu zahájila provoz mobilní sauny, která bude veřejnosti přístupna v několika termínech do 4. ledna. Zájemci dostanou vstupenky po 50 korunách v pokladnách Národního divadla.

Pořadatelé Memoriálu Alfreda Nikodéma očekávají na 200 otužilců

Na 200 otužilců z České republiky, Slovenska, Polska a Německa očekávají pořadatelé letošního již 65. ročníku Memoriálu Františka Nikodéma. Už tradičně se koná 26. prosince ve Vltavě u Národního divadla.

Soutěžní tratě mají start i cíl na severním cípu Slovanského ostrova. Kromě tradičních tratí na 100 a 300 metrů se plave také 750 metrů. Plavci tak uctí památku Františka Venclovského, který jako první Čech před 40 lety překonal kanál La Manche. Memoriál začne slavnostním nástupem v 11 hodin.

Memoriál Alfreda Nikodéma je nejstarší a nejznámější otužileckou soutěží v Česku. Jmenuje se po pražském zlatníkovi a průkopníkovi otužileckého plavání. Poprvé se konal v roce 1923. Největší zimu otužilci zažili v roce 1946. Plavat se mělo u Železničního mostu. Byl ale pětadvacetistupňový mráz a pořadatelům nepomohly ani sekyry, kterými prosekávali led. Voda okamžitě zamrzala a plavat se nedalo.

Obora Hvězda zve k výpravám do historie i za přírodními krásami

Oblíbené místo Pražanů využívané pro odpočinek a relaxování, ale také ke sportovnímu a kulturnímu využití, to je obora Hvězda a letohrádek Hvězda v Praze-Liboci. Vydejme se podívat po stopách vzniku obory a jejímu současnému využití. (celý článek)

Do kaple svatého Kříže se po 21 letech vrátil Svatovítský poklad

Do kaple svatého Kříže na Pražském hradě se po 21 letech vrátil Svatovítský poklad. Novou stálou expozici v pátek dopoledne slavnostně otevřeli prezident Václav Klaus a arcibiskup Dominik Duka. Lidé v kapli uvidí například zlatý relikviářový kříž, který nechal zhotovit Karel IV. a bývá vystavován spolu s českými korunovačními klenoty. Výstava bude otevřena až od neděle 25. prosince kvůli státnímu smutku. (celý článek)

Středočeský kraj

V Kralupech mají o kolečko víc

Pod kralupskou hojně používanou lávkou pro pěší se na levém vltavském břehu počátkem letošního prosince objevilo na zvlášť pro ten účel vydlážděném plácku jedno z hlavních převodových kol elektrárenského turbogenerátoru se šípovým ozubením "Citroen". (celý článek)

Vánoční prohlídky na zámku Loučeň zpestří prohlídky při svíčkách

Od 25. prosince do neděle 1. ledna denně od 10 do 17 hodin se konají na zámku Loučeň vánoční prohlídky. V neděli 25. prosince jsou od 15.30 a od 16.30 hodin na programu také populární Prohlídky při svíčkách. (celý článek)

Gospely, spirituály a Jakub Jan Ryba ve sv. Barboře

Na druhý svátek vánoční se můžete ponořit do příjemné vánoční atmosféry v chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře. Od 15.30 hodin se zde koná Česká mše vánoční v podání Učitelského smíšeného pěveckého sboru Tyl Kutná Hora. Vstupné činí 80 a 40 Kč. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

V Českém Krumlově budou na Štědrý den Medvědí Vánoce

Českokrumlovští medvědi drží dietu. Netrpí nadváhou, ale na Štědrý den je pro ně připravena tradiční vánoční nadílka. V zámeckém příkopu jim medvědář Jan Černý přichystá šestimetrové smrky ozdobené pamlsky. Na nádvoří bude vyhrávat kapela a návštěvníci si mohou popovídat při čaji s medem. Pro děti je připraveno dvacet beden sladkostí a hraček. Medvědí Vánoce každoročně přilákají stovky lidí.

Medvědi Vok a Kateřina, tedy rodiče večerníčkových medvídků Vojty, Kuby, Matěje, Honzíka a Elišky, a také mladá medvědice Marie Terezie, jsou po celý rok jednou z atrakcí zámku. Aby štědrovečerní hodování bez problémů zvládli, předchází mu mírný půst. Dostávají víc nápojů a dostatek rybího tuku. "Kdyby byli přežraní, nebyli by akční, lidem by se jen ukázali a zase zalezli," vysvětlil Černý.

Medvědy k vánočním stromkům medvědář vypustí na Štědrý den v 10 hodin. Jejich hodování budou moci malí i velcí sledovat v bezpečí na mostě. Ne všechny laskominy, které lidé přinesou, skončí v medvědích žaludcích. To, co by jim uškodilo, odveze Černý do lesa prasatům. "Nejraději mají med, který dostávají každý druhý den, nebo třeba borůvky a maliny, bravurně umí louskat buráky," směje se medvědář.

Největší jihočeský lyžařský areál zahájí ve čtvrtek sezónu

Největší lyžařské středisko na jihu Čech, Skiareál Lipno, zahájí ve čtvrtek sezónu. Provozovatelé připravují pro návštěvníky otevření zatím dvou ze sedmi sjezdovek, řekla za lipenský skiareál Eva Černíková. Jezdit se bude na sjezdovce Jezerní, Dámská a otevřený bude Foxpark. Do 24. 12. bude provoz areálu od 8.30 - 16 hodin a od 25. 12. se můžete těšit i na večerní lyžování.

"Od soboty se zlepšily klimatické podmínky, které nám umožnily spustit zasněžovací systém bez přerušení," uvedl technický šéf společnosti Lipno Servis Antonín Kolář. Dodal, že v provozu je nyní všech 40 sněžných děl.

Lyžařský areál Zadov zahájil provoz

Sezónu zahájili o minulém víkendu v jiném jihočeském lyžařském areálu na Zadově. "Od středy už ale plánujeme každodenní provoz. Navíc ve středu i v pátek bude večerní lyžování," řekl vedoucí provozu Petr Vondraš.

"Na kopcích je tak 15 až 25 centimetrů sněhu," uvedl. Zadov lákal lidi po oba dva dny i na večerní lyžování. Podle Vondraše o víkendu středisko navštívilo tak šest stovek lyžařů.

Plzeňský kraj

Zapomenuté šumavské vesničky – Pohorsko

Místo, kde končí silnice a začínají husté šumavské lesy pozvolna se zvedající k horám Ždánov a Javorník, se nachází v nadmořské výšce přes 700 metrů a poskytuje překrásný výhled do vnitrozemí. (celý článek)

Štědrovečerní přípitek na vrcholu Špičáku

Po citelném několikadenním ochlazení panují v současnosti na šumavském Špičáku již optimální podmínky pro lyžování. „Na sjezdovkách už leží minimálně 35 cm sněhu a jsou perfektně upravené. Premiérově se také letos otevřela nejprudší česká sjezdovka Šance. Tu s výjimkou středního úseku, který tradičně slouží jako boulový svah pro freeridery, už též pravidelně upravujeme,“ uvedl spolumajitel střediska Vladimír Kasík.

Provoz o vánočních svátcích a v období do nového roku je neomezen. Jen na Štědrý den se bude lyžovat do 12.30 hodin. Od 25. do 30. 12. se každý den koná od 18.30 hodin večerní lyžování na Lubáku. Fungují také všechny služby – lyžařská škola a půjčovna, občerstvení. Od pondělí 26. 12. nepřetržitě až do prvního dne roku 2012 bude v provozu areálový pendlbus. Ten bude zhruba v 15minutových intervalech svážet lyžaře z přilehlých parkovišť Kaskády a u hotelu Karl.

Jak už se zde stalo zvykem, na Štědrý den 24. 12. si lyžaři v pravé poledne společně připijí na vrcholu Špičáku u symbolu areálu – velkého kříže. „Hodně štěstí a zdaru jim v krátkém přípitku popřeje již 83letý nestor zdejšího lyžování, ale i zdejší dlouholetý hajný či člen horské služby Jiří Bárta,“ dodal Kasík.

Klášter Kladruby

V kostele Nanebevzetí Panny Marie kláštera Kladruby připravili na svátek sv. Štěpána vánoční mši. Začátek je naplánovaný na 10.30 hodin. Od 11.30 hodin se na nádvoří zjeví Oživený betlém. Podrobnosti najdete zde.

Karlovarský kraj

Vánoční dům

Za vánoční atmosférou se můžete vydat do Vánočního domu - Zámečku Doubí u Karlových Varů. Do pátku se sem můžete ještě vydat pro inspiraci, pravděpodobně na příští rok. Nebo se jen tak můžete pokochat ručně malovanými vánočními ozdobami, andílky, stromečky, světýlky, svíčkami a podobně. O víkendu mají bohužel zavřeno, ale na druhý svátek budou mít otevřeno od 10 do 19 hodin. Podrobnější informace najdete zde.

Ústecký kraj

Ve středu večer se rozjely vleky v Klínech na Mostecku

Lyžařské vleky v Klínech na Mostecku se rozjely ve středu odpoledne. Od čtvrtka už se bude lyžovat i přes den. Skiareál o tom informoval na svých webových stránkách. Otevřená tak budou všechna tři největší lyžařská střediska v Ústeckém kraji; Klíny na Mostecku, Bouřňák na Teplicku i Telnice na Ústecku.

Na začátek sezóny na Klínech se mohou těšit i běžkaři. V Telnici na Ústecku sice zimní sezónu zahájili už minulý víkend, v neděli se ale vleky zastavily, a to až do pátku 23. prosince. Na Bouřňáku na Teplicku sezónu zahájili v neděli. Lyžaři ještě nemají možnost využít večerního lyžování, u vleků zatím zaplatí dětské jízdné.

Další zimní střediska v kraji ještě sezónu nezahájila. Do 25. prosince se nebude lyžovat v Alšovce na Chomutovsku, kde nemají sněhová děla. V okolí areálu jsou už ale upravené běžkařské trasy. Hned po Štědrém dni chtějí sezónu zahájit také ve skiareálu Český Jiřetín na Mostecku. Mimo provoz jsou zatím také vleky v Jiřetíně pod Jedlovou na Děčínsku.

Liberecký kraj

Bruslení na Štědrý den

Čekání na Ježíška si můžete zkrátit bruslením. V neděli se pro veřejnost otevře ledové kluziště od 13 do 15 hodin na zimním stadiónu Tipsport arény Liberec. Vstupné bude zdarma, ale brusle si přineste vlastní, protože bude půjčovna v průběhu svátků uzavřena. Občerstvení je zajištěno.

Královéhradecký kraj

Vinařská ochutnávka

Další z pravidelných ochutnávek deseti vín jedné odrůdy se koná ve Vinném klubu Hořice v Podkrkonoší v pátek 23. prosince ve 20 hodin. Počet míst je omezený, proto si dopředu raději rezervujte místa na emailu obchod@vybranavina.cz nebo na telefonu 604 602 604.

Prohlídky Bílé věže

V Hradci Králové se veřejnosti otevře Bílá věž v rámci vánočních prohlídek. Na první a druhý svátek vánoční můžete přijít mezi 9. až 12. a 13. až 17. hodinou. Podrobnosti najdete zde.

Pardubický kraj

Pardubické divadlo oslaví Vánoce zpíváním; akce budou i jinde

Tradiční Štědrovečerní zpívání připravilo na půlnoc 24. prosince pardubické Východočeské divadlo. Setkají se tam herci s diváky a společně si zazpívají koledy. Různé akce pro sváteční den připravila i další města.

"Návštěvníkům se představí netradiční orchestr složený ze zaměstnanců divadla, na jevišti si však budou moci zahrát či zazpívat i sami diváci - ti odvážní, kteří na jevišti vystoupí, dostanou od divadla na památku drobné dárky," uvedl mluvčí Východočeského divadla Radek Smetana.

Během večera se bude také konat sbírka na schody ke zvonům ve zvonici vedle kostela svatého Bartoloměje, kterou divadlo zahájilo před dvěma lety a která už spěje ke svému konci. Na jaře by schody měly být zhotoveny.

V Lanškrouně připravili na třetí hodinu odpolední "půlnoční" mši pro děti. Místní zpěvačka Zuzana Zedníčková a farář Zbigniew Czendlik v kostele svatého Václava vyhlásí i vítěze dětské výtvarné soutěže s názvem "Objev svého anděla".

Ve Svitavách budou od 11 hodin skauti rozdávat zájemcům Betlémské světlo, a to na náměstí u vánočního stromu. Od desáté hodiny večerní bude otevřené místní muzeum. Lidé si mohou přijít zazpívat spolu se svitavskými muzikanty. Otevřeny budou také výstavy dřevořezeb, lidé uvidí betlémy z 18. či 19. století, ale i ty současné. Rovněž ve Svitavách je připravena výstava o populární animované postavičce - Krtečkovi.

Betlémské světlo budou rozdávat i v Litomyšli, a to od 13.30 hodin. K tomu zahraje místní skupina Věneband. Akce se uskuteční před litomyšlským muzeem v Jiráskově ulici.

Vysočina

Hrady a zámky usnuly, budík zvoní betlémům v Třešti i Jindřišské věži

Čas, který zavírá vrata za většinou turistických lákadel, má nedaleko horácké metropole Jihlavy jednu obrovskou výjimku: Třešť. Sychravé Dušičky spouštějí alarm zdejším betlémářům, kterým začíná příprava na sezónu. (celý článek)

Jihomoravský kraj

 Vrcholem vánočních slavností na brněnské radnici bude ohňostroj

Vrcholem tradičních vánočních slavností na brněnské Nové radnici bude letos ohňostroj. Brňané jej uvidí 23. prosince v 19 hodin, poté starobrněnský opat vloží do jesliček v betlému na náměstí Svobody sošku Ježíška. Po celý den si veřejnost může prohlédnout Novou radnici včetně pracovny primátora a navštívit zábavný program na nádvoří, ve sněmovním sále a Křížové chodbě.

"Jedním z lákadel určených hlavně dětem je výstava Slovo má Hurvínek k 80. výročí Divadla Spejbla a Hurvínka. Výstava je interaktivní, děti si mohou na loutky sáhnout nebo se s nimi vyfotit," řekl za pořadatele Jiří Morávek. Děti potěší také velká modelová železnice, která vyroste na nádvoří.

Díky dni otevřených dveří mohou lidé navštívit prostory, které jindy nejsou přístupné, například jednací sály, salonky a pracovnu primátora. Na prohlídkovém okruhu zájemci zhlédnou řadu současných i historických dokumentů, obrazů a uměleckých děl.

Kulturní program zahrnuje výstavy, koncerty a pohádková představení. Zazpívá například pěvecký sbor Kantiléna. Odborníci z Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka připravili poučné programy pro děti i dospělé. Vánoční slavnosti na radnici každoročně kromě široké veřejnosti navštěvují také děti z dětských domovů, SOS vesniček a pěstounských rodin.

Olomoucký kraj

Dvacet kilometrů sjezdovek ve třech moravských areálech na jeden skipas

Jednotný odbavovací systém – skipas chystají jako novinku na zimní lyžařskou sezónu tři největší skiareály na Moravě a jejím pomezí. Na jednu jízdenku tak mohou milovníci hor využít všech sjezdovek v Koutech, na Dolní Moravě a v Červené Vodě. Na první svátek vánoční zahajují lyžařskou sezónu v areálu Kouty. V Červené Vodě se již lyžuje. (celý článek)

Přerované mohou na Štědrý den přichystat vánoční strom pro ptáky

Obyvatelé Přerova i okolí se i letos budou moci podílet přímo na Štědrý den na výzdobě netradičního vánočního stromu pro ptáky. Bude stát v prostorách tamní ornitologické stanice a s výrobou ozdob budou lidem pomáhat její pracovníci. Zdobení ptačího vánočního stromku má ve městě tradici a každoročně se do ní zapojují desítky lidí.

"Budeme vyrábět nejrůznější ozdoby pro ptáky. Nachystány budou semínka či lůj. Nejrůznější laskominy budeme napichovat pro ptáky na špejle. Oblíbené jsou také vánoční šišky, které se namočí v roztaveném loji a obalí se semínky jako prosem, slunečnicemi nebo mákem," řekl vedoucí ornitologické stanice Josef Chytil.

Vyrobené ozdoby budou moci lidé pověsit na vánoční jedli stojící u stanice. Podle ornitologů tím připraví štědrovečerní hostinu především pro sýkorky, brhlíky, kosy, ale i strakapouda, kteří do prostor stanice pravidelně zalétávají.

Do prostor ornitologické stanice mohou zájemci vyrazit na Štědrý den od 10 zhruba do 13 hodin.

Zlínský kraj

Nový unikátní betlém brzy začne zvát k návštěvě Horní Lidče

V Horní Lidči bude 25. prosince zpřístupněn veřejnosti nový mechanický betlém. Za kostelem sv. Václava v centru obce vyrostl nový objekt, v němž je betlémská scéna umístěna na ploše 170 m². V betlému je osazeno 220 figur, z toho 65 pohyblivých, a více než stovka vyřezávaných staveb. (celý článek)

Závěr roku v zámku Vizovice zpestří nejen betlémy v kapli

Zámek Vizovice se v závěru roku na pár dnů mimořádně otevře veřejnosti, k vidění tu budou dvě půvabné předvánoční výstavy. Jejich návštěvou si můžete zpestřit i sváteční Štědrý den. (celý článek)

Thajky ve Velkých Karlovicích budou na Štědrý den masírovat

Neslavíte Štědrý den či chcete jen relaxovat? Vyzkoušejte thajskou nebo srílanskou masáž v horském hotelu Horal ve Velkých Karlovicích. „Náš buddhistický svátek, Vesak, který je obdobou vašich Vánoc, připadá až na polovinu dubna. Pak budeme slavit zase my,“ vysvětluje Srí Lančan Chandana K. Gunasingha.

Moravskoslezský kraj

Vánoční tradici na věži

V Ostravě si na prodloužený víkend připomenou vánoční tradice. Na Štědrý den si tak můžete přijít pustit lodičku se svíčkou v ořechové skořápce nebo hodit střevícem. Děti mohou vyrobit na místě ozdoby a ozdobit jimi vánoční stromek. Akce se koná od 9 do 14 hodin na Štědrý den, na první a druhý svátek vánoční se ostravská radniční věž otevře mezi 12. a 17. hodinou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám