Hlavní obsah

Tipy na víkend: Nalaďte se na advent, vyrazte na festivaly

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advent se už blíží, a tak se na něj budete moci naladit už o víkendu. Na několika místech se konají trhy, kde pořídíte vánoční ozdoby nebo ochutnáte perníčky. Kromě toho se můžete těšit také na několik festivalů. V Praze na Festival francouzského filmu, v Českých Budějovicích na Gastrofest a v Ostravě na hudební festival Musica Pura.

Foto: Novinky

Tipy na víkend

Článek
Praha

Festival francouzského filmu

Jaké snímky právě hýbou Francií se budete moci podívat během Festivalu francouzského filmu, který odstartoval ve středu a potrvá až do 27. listopadu.

V několika pražských kinech zhlédnete aktuální tvorbu, ale i černobílé klasiky. Na programu je například historické drama Portrét dívky v plamenech, thriller Slitování nebo komedie Tenkrát podruhé. Podrobný program zde.

Nejlepší novinářské fotografie

V sobotu startuje tradiční fotografická výstava Czech Press Photo. Uskuteční se opětovně v prostorách Staroměstské radnice. Tematicky se expozice dotkne jak domácích událostí, tak těch mezinárodních.

Snímky se věnují skutečně širokému spektru, nebude opomenuta politika, portréty, sport ani téma přírody. Výstava potrvá do konce ledna. Více informací zde.

Jízda historickým metrem

Nadšenci do techniky se v sobotu mohou těšit na další ze série jízd historickou soupravou metra. Tentokrát je na programu trasa B, návštěvníci se podívají mimo jiné do zákulisí depa Zličín nebo do slepého ramene tunelu zamýšlené odbočky za stanicí Stodůlky. Unikátem bude ukázka zličínské zkušební tratě. Podrobnosti naleznete zde.

Kam o víkendu s dětmi: Navštivte tvůrčí dílny nebo festival hraček

Tipy na výlety
Středočeský kraj

Svatomartinský košt

Od svatého Martina sice uplynuly už dva týdny, ale pokud jste ho nestihli řádně oslavit, můžete to o víkendu napravit v Králově Dvoře. Budete moci ochutnat téměř šedesátku vín z Moravy i Čech, k tomu také pálenku a nejrůznější dobroty.

Součástí akce bude také hudební program, ať už cimbálovka, nebo country kapela. Více informací najdete zde.

Adventní slavnosti

Advent už klepe na dveře. Od pátku do neděle ho můžete s předstihem oslavit na zámku Nelahozeves. V rámci trhů se představí řada řemeslníků, chybět nebude živý betlém a trochu nezvykle vystoupí také skotští dudáci.

V sobotu se bude zároveň rozsvěcet vánoční stromeček. Po všechny dny proběhnou speciální prohlídky zámku. Více zde.

Jihočeský kraj

Festival gastronomie

Od pátku do neděle se na Výstavišti v Českých Budějovicích uskuteční akce pro všechny milovníky jídla a gastronomie obecně. Na Gastrofestu proběhnou prezentace tuzemské i zahraniční kuchyně se spoustou ochutnávek.

Zároveň se seznámíte s gastronomií jako takovou a načerpáte spoustu nápadů třeba pro své vlastní tvoření. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Vánoční jarmark

Přestože tomu počasí v uplynulém týdnu příliš nenasvědčovalo, Vánoce se neodvratně blíží. Naladit se na adventní čas můžete na jarmarku v Chrástu u Plzně, který proběhne v sobotu.

Připraveny budou stánky s ručně malovanými ozdobami nebo perníčky. Těšit se můžete i na další zboží, ať už šperky nebo třeba mýdla z bambuckého másla. Chybět nebudou dílny pro dospělé. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Mariánky před 30 lety

Minulý víkend uplynulo 30 let od sametové revoluce. Připomeňte si, jak to v té době vypadalo v Mariánských Lázních prostřednictvím výstavy fotografií v tamním muzeu.

Budete si moci prohlédnout někdejší podobu domů a ulic, připomenete si také generální stávku nebo návštěvu Václava Havla. Fotografie doplní také dobový tisk. Více informací najdete zde.

Ústecký kraj

Svatokateřinské slavnosti

Projděte si zámek Krásný Dvůr s jeho vánočně vyzdobenými interiéry. V neděli vás v památce čekají Svatokateřinské slavnosti, během nichž se dozvíte, jak se dříve slavily svátky sv. Martina a sv. Kateřiny. Podíváte se na zoubek také adventním tradicím a symbolům. Podrobnosti naleznete zde.

Liberecký kraj

Současné vánoční ozdoby

Jaké jsou aktuální trendy ve vánočním zdobení se můžete podívat v jabloneckém Muzeu skla a bižuterie, kde se až do poloviny února koná výstava právě na toto téma.

Letos poprvé budou k vidění unikáty a kolekce vytvořené jen pro tuto expozici. Zájemci si budou moci ve vestibulu muzea ozdoby také rovnou zakoupit. Více informací najdete zde.

Královéhradecký kraj

Cestovatelský festival

Od pátku do neděle se v Jilemnici koná festival zaměřený na cestování a outdoorové aktivity Dech hor. Těšit se můžete na množství přednášek, například o lezení po ferratách, první pomoci a podobně.

Čekají vás ale také workshopy, včetně bloku s horskými vůdci. Neodmyslitelnou součástí jsou také filmová promítání dokumentů a cestopisů. Program naleznete zde.

Pardubický kraj

Muchovy plakáty

Až do konce roku se můžete v Regionálním muzeu v Chrudimi pokochat tvorbou jedinečného českého výtvarníka Alfonse Muchy.

V expozici najdete zejména jeho plakáty, které jsou tematicky rozděleny na divadelní, reklamní, propagační a kalendária. Většinu z nich umělec vytvořil v Paříži. Dozvíte se také informace o výtvarníkově životě. Další informace zde.

Vysočina

Výtvarná Vysočina

Do konce ledna příštího roku si můžete v jihlavské Oblastní galerii Vysočiny prohlédnout výběr z aktuální tvorby dvou významných uměleckých spolků Vysočiny. Půjde o díla Spolku výtvarných umělců Vysočiny a Klubu výtvarných umělců z Horácka. Půjde z drtivé většiny o díla nová, která veřejnost ještě neměla možnost vidět. Co přesně vás čeká, se dozvíte zde.

Jihomoravský kraj

Do sklípku

Moravské sklípky se k zimnímu spánku zatím ukládat nehodlají. V sobotu otevřou ty své členové Spolku Nechorští vinaři, otevřeno bude nejméně 22 sklepů, kde se můžete těšit na ochutnávky místní produkce, ale také bohaté občerstvení. Chybět nebude ani hudební program, který atmosféru akce dokreslí. Více informací najdete zde.

Olomoucký kraj

Movember party

Listopad patří akci Movember, která upozorňuje zejména na důležitost prevence rakoviny prostaty či varlat. Pokud se chcete dozvědět víc, vyrazte na akci, která se koná v sobotu v prostějovském kině Metro 70.

Čeká vás přednáška o dané problematice, spousta materiálů k prostudování, ale také bohatá nabídka vín, občerstvení a další. Podrobnosti zde.

Zlínský kraj

Festival ezoteriky

Zajímáte se o ezoteriku, alternativní medicínu nebo obecně zdravý životní styl? Pokud chcete zapracovat na svojí duševní rovnováze, navštivte během víkendu festival zdraví Astro v Otrokovicích, kde se můžete těšit na přednášky, ale i workshopy či výklady z karet či ruky. Zapojit se můžete také do meditací, nebo budete mít možnost zakoupit si výživové doplňky. Další informace naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Hudební festival

Od čtvrtka do neděle se v Ostravě koná mezinárodní hudební festival Musica Pura, který přivítá množství muzikantů z různých koutů Evropy. Těšit se můžete na nejrůznější žánry, včetně tuzemského folkloru nebo například etnojazz či barokní orchestr. Program festivalu naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám