Hlavní obsah

Tipy na víkend: Na borůvkové hody nebo festival vážné hudby

Novinky, mšv

Gastronomické akce i kulturu přinese třetí srpnový víkend. Milovníci borůvek mohou vyrazit do Malé Morávky, kde ochutnají množství borůvkových specialit. Za street foodem můžete do Šiklova mlýna. Festival vážné hudby v Mariánských Lázních, který startuje ve čtvrtek, zase uspokojí ty, kteří prahnou po kultuře.

Foto: Novinky

Tipy na víkend

Článek
Praha

Pivní festival

Na jedno či dvě pivka můžete o víkendu vyrazit do trojské botanické zahrady. Uskuteční se v ní festival zasvěcený právě zlatavému moku, konkrétně malým českým pivovarům. Kromě toho si pochutnáte i na jídle, ať už na mase, či sýrech a dalších lahůdkách. Po oba dva dny se můžete těšit také na muziku různých žánrů, připraveno je i vystoupení harmonikáře. Více informací zde.

Za poznáním kultur

Sobota bude v Náprstkově muzeu patřit nejrůznějším kulturám. Akce Etnopiknik návštěvníkům umožní poznat je navíc všemi smysly. Připraveny budou ochutnávky gastronomických specialit z různých koutů světa, zazní také ukázky tradiční hudby a bude se i tančit. Další informace zde.

Výměna oblečení

Není vám po chuti plýtvání? Pak v neděli navštivte areál Staré čistírny odpadních vod v Bubenči, kde proběhne takzvaný swap oblečení. Dejte kouskům ze svého šatníku druhou šanci a s někým je vyměňte. Oblečení, které po konci akce zůstane, bude věnováno na charitativní účely. Návštěvníci si budou moci při zběsilé výměně šatstva dát také kávu, pivo nebo něco dobrého k jídlu. Více informací zde.

Středočeský kraj

Benešovské posvícení

O víkendu se bude v Benešově hodovat. Od soboty do pondělí se koná posvícení, které přinese bohatý program. Návštěvníci se mohou těšit například na farmářský trh s dobrotami, různá pouliční vystoupení, ale také na ohňostroj. V neděli proběhne mše, večer také promítání filmu v letním kině. Další informace najdete zde.

Kutnohorští veteráni

Do Kutné Hory se o víkendu sjedou automobiloví veteráni vyrobení do roku 1936. V sobotu i v neděli proběhne jejich závod a připraven je také doplňkový program. Kromě spanilé jízdy to je festival regionálních potravin, kde nebude chybět ani muzika. Vystoupí Děda Mládek Illegal Band nebo Petra Černocká. Další informace naleznete zde.

Jihočeský kraj

Mrkvové slavnosti

Co vše se dá stvořit z mrkve, zjistíte v sobotu ve Zlivu. Na mrkvových slavnostech budete moci ochutnat množství dobrot, čeká vás kulinářský koutek, ale také hudební program, kde zazní folklor, disko i dechovka. Akci završí ohňostroj. Více informací najdete zde.

Plzeňský kraj

Barokní den

Jak se žilo kdysi v baroku, zjistíte během akce na zámku v Manětíně. Přijďte si vyzkoušet, co vše muselo zvládnout služebnictvo takového rozsáhlého objektu a jaké vrtochy plnilo svým pánům. V podvečer se v zámeckém sále uskuteční koncert barokní hudby. Podrobnosti naleznete zde.

Karlovarský kraj

Festival vážné hudby

Od čtvrtka se v Mariánských Lázních koná kulatý 60. ročník hudebního Chopinova festivalu. Milovníci klasické hudby se mohou těšit na symfonické koncerty, klavírní recitály nebo víkendová matiné. Součástí doprovodného programu jsou výstavy nebo sportovní utkání. Podrobný program akce najdete zde.

Ústecký kraj

Historický jarmark

Zavítejte v sobotu do Úštěku, kde se uskuteční tradiční řemeslný jarmark. Velký historický průvod bude jen špičkou ledovce akce, která přinese množství stánků s rukodělnými výrobky, výstavy, prohlídky nebo nejrůznější vystoupení či soutěže pro všechny věkové kategorie. Večer se můžete těšit rovněž na ohňostroj. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Koncert pro památky

V sobotu se v Jablonci nad Nisou uskuteční další zastávka projektu Moment/um zpěvačky Lenky Dusilové, který má upozornit na bídný stav vybraných českých památek. Tentokrát to bude objekt Jablečných lázní. Návštěvníci se mohou těšit na přednášku, dokument o památce, posléze na samotné zpěvaččino vystoupení. Podrobnosti naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Gulášové slavnosti

Ochutnejte českou klasiku v několika provedeních. Navštivte Gulášové slavnosti v Bolehošti, kde se opět sejdou kuchaři a kuchařky, aby se utkali o ten nejlepší guláš. Návštěvníci budou moci ochutnávat také pivo a sladké dobroty, připraven je i další program, zejména hudební. Chybět nebudou ani soutěže. Více informací naleznete zde.

Pardubický kraj

Cyklistický závod

Jezdíte rádi na kole? Pak zkuste poměřit své síly na Kole pro život, největším seriálu závodů horských kol. Sobotní zastávka se uskuteční v Chrudimi a okolí, na výběr je několik tras, klasická měří 66 kilometrů a patří k těm náročnějším. Pokud si tolik nevěříte nebo nejste tak zdatní, můžete vyjet také 39 kilometrů. Další informace naleznete zde.

Vysočina

Festival pouličního jídla

Zejména street food bude hrát hlavní roli během festivalu Dej si food, jenž se v sobotu koná v areálu Šiklova mlýna. Přijďte ochutnat burgery, steaky nebo ryby. Na své si přijdou také ti, kteří tíhnou ke zdravější stravě nebo k farmářským potravinám. Co se týče pití, v nabídce budou piva, limonády, vína či koktejly. Co dalšího vás čeká, se dozvíte zde.

Jihomoravský kraj

Výstava vín

Dejte si o víkendu pár skleniček vína. Na Nové radnici v Brně se koná 16. ročník mezinárodní výstavy vín Grand Prix Austerlitz, která nabídne desítky vzorků k degustaci. O netradiční ráz akce se postarají ukázky historického vojska z Napoleonových dob, připraveno je také vystoupení tanečníků a cimbálové muziky. Další informace najdete zde.

Olomoucký kraj

Balony nad Bouzovem

Přijďte se pokochat krásnou a romantickou podívanou. V sobotu se konají tradiční přelety horkovzdušných balonů nad hradem Bouzov, a to v ranních i podvečerních hodinách. Balony budou letos brázdit nebe také nad Olomoucí. Zájemci mohou vyrazit také na speciální podvečerní prohlídky hradu v rámci prodloužené otvírací doby. Více zde.

Zlínský kraj

Divadelní Luhačovice

Od neděle do soboty se v Luhačovicích koná festival, který na lázeňských divadelních prknech uvítá několik souborů z celé republiky. Těšit se můžete na komedie nebo muzikál, představí se například Divadlo Bolka Polívky nebo pražské Divadlo v Řeznické. Součástí festivalu jsou také nejrůznější besedy a další doprovodný program. Více informací zde.

Moravskoslezský kraj

Borůvkové hody

Máte rádi borůvky? Pak si udělejte o víkendu výlet do Malé Morávky, kde se uskuteční tradiční kulinářská akce zasvěcená těmto modrým lesním plodům. Ochutnejte nejrůznější borůvkové speciality, ať už v tradiční, či netradiční podobě, nasladko i naslano. Atmosféru dokreslí živá hudba nebo soutěže. Další informace naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám