Hlavní obsah

Tipy na víkend: Den medoviny, srazy veteránů, historické bitvy a festivaly

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Nadcházející víkend slibuje nabitý program. Největším lákadlem je Den medu a medoviny s ochutnávkou. Připraveny jsou dvě historické bitvy, srazy veteránů v Kroměříži a Jičíně. Nechybí ani hudební festivaly v Kácově, Zlíně, Harrachově, Bystřičce, Českých Budějovicích, na Helfštýně i na Bezdězu. Pokochat se můžete také řezbářským a krajkářským uměním.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Největším lákadlem Dne medu a medoviny bude košt medovin.

Článek

Výstava o historii hub a houbaření

Milovníci hub si přijdou na své v havlíčkobrodském Muzeu Vysočiny. Výstava o historii hub provede návštěvníky od pravěku až do současnosti. Houby se po staletí neobjevovaly jen v kuchyni, ale i v léčitelství a v legendách, inspirovaly i umělce. Expozice bude přístupná do 5. září. Pokud to počasí umožní, bude v prvním zářijovém týdnu obohacena o výstavu čerstvě nasbíraných hub s přednáškami mykologů, řekl autor výstavy Eduard Veselý.

Výstava seznamuje i s houbami světélkujícími, jedovatými, dřevokaznými a halucinogenními. K vidění je například herbář z konce 16. století a unikátní kolorované kresby hub z první poloviny 18. století, kolekce známek a obrazy regionálních malířů, kteří se nechali houbami inspirovat. Mezi unikáty patří nevydaný třídílný atlas hub z první poloviny minulého století od malíře a amatérského mykologa Vladislava Panušky, upozornil Veselý.

Den medu a medoviny

Archeoskanzen v Modré ožije v sobotu Dnem medu a medoviny. Bezesporu největším lákadlem bude již sedmý košt medovin (od 14 hodin), na který se podařilo shromáždit přes padesát vzorků od výrobců nejen z tuzemska. Medovinu předem hodnotí nezávislá komise a vítězi udělí titul „Král medoviny“. Naposledy si jej odnesl výrobce Květoslav Šeda. Zvlášť se budou hodnotit i medoviny ochucené.

Pořadatelé během dne nabídnou k ochutnání také medy, z nichž mohou sami návštěvníci vybrat ten nejchutnější. Koštování doplní medovými tóny cimbálová muzika Dolňáci. Pro nejmenší jsou připraveny soutěže o zajímavé ceny. Součástí programu bude jarmark s medem, medovinou, výrobky z medu, medovým pivem, včelími produkty, ale i keramikou a dalším zbožím. V 15 hodin vypukne soutěž ve stloukání másla, spojená s následnou ochutnávkou. Na program naváže v 19 hodin divadelní představení Tetička z Radějova v podání ochotníků z TJ Sokol Staré Město. Více na www.archeoskanzen.cz.

Bitva Mladějov – Blosdorf 1915

V sobotu se uskuteční tradiční vzpomínková akce na památku padlých za první světové války v Mladějově na Svitavsku. Součástí bude i bitevní ukázka, v níž proti sobě nastoupí vojáci rakouské a ruské armády, aby názorně připomněli hrůzy války. Informace najdete na www.mladejov.cz/bitva.

Bitva pod Zbirohem 1499

Rekonstrukce bitvy pod Zbirohem na Rokycansku bude inspirována obdobím švábských válek roku 1499 a představí návštěvníkům konflikt švýcarských a švábských jednotek, do kterého zasáhnou i obyvatelé blízkého města. Účast předních historických sdružení z Čech, Slovenska, Polska, Švýcarska a Německa dává záruku vysoké úrovně historické věrnosti kostýmů, zbraní, zbrojí a zpodobnění běžného života ve vojenském táboře.

Po celou sobotu bude probíhat doprovodný program. Pro děti je připravena „Rytířská stezka“, kdy po zdárném splnění několika úkolů budou pasovány na rytíře. V průběhu akce bude kladen důraz na zapojení diváků do probíhajícího děje tak, aby měli po celou dobu pocit, že se nalézají v reálném prostředí. Stránky města www.zbiroh.com.

Automobiloví veteráni vyrobení do roku 1970

V Kroměříži si v sobotu 7. srpna přijdou na své příznivci historických vozidel. Veterán klub Kroměříž pořádá na Velkém náměstí třetí ročník orientační jízdy a prezentace vozidel pod názvem Veteránem nejen Kroměřížskem. Jde především o společenské setkání nejen majitelů, ale i obdivovatelů a milovníků automobilů, motocyklů a užitkových vozidel s datem narození starším roku 1970.

Sraz vozidel na Velkém náměstí je v sobotu v 09:00, orientační jízda regionem odstartuje o dvě hodiny později. Trasa je rozdělena na dva směry a jejím středem i cílem je Kroměříž. Více na www.ceskyveteran.cz.

Historické vozy vyrobené do roku 1918

Přes čtyři desítky unikátních historických vozidel se představí od pátku 6. do neděle 8. srpna v Jičíně při akci nazvané Loukotě a řemeny. Na setkání dorazí vozy vyrobené do roku 1918, u motocyklů je podmínkou účasti pohon zadního kola řemenem.

Veteráni vyjedou na první společnou jízdu již v pátek večer, kdy je čeká zhruba 15 kilometrů historickými částmi Jičína. V sobotu a v neděli dopoledne vyrazí na cesty po Českém ráji. V sobotu od 9:30 bude možné prohlédnout si historické vozy na Žižkově náměstí v centru Jičína. Více informací je možné najít na www.veteranemceskymrajem.cz.

Promítání filmů na zdi domů

Příznivci filmu budou mít v pátek v Šumperku příležitost sledovat snímky promítané na zdi domů. U budovy České pošty na ulici Generála Svobody ve 21:30 odstartuje Fresh Film Walk. Představí některé snímky, které se budou koncem srpna promítat na festivalu Fresh Film Fest v Praze. Na projekce bude vstup zdarma.

Večerní filmové procházky s promítáním na netradičních místech se letos v létě kromě Šumperku konají i v dalších českých a moravských městech. Více na www.freshfilmfest.net.

Festival Nohama na zemi 

Charitativní hudební festival Nohama na zemi, který se uskuteční tento pátek a sobotu na českobudějovickém Výstavišti, láká diváky na 16 skupin. Největším magnetem by měla být kapela Sto zvířat. Festival se koná podruhé a jeho výtěžek bude určen na nákup kompenzačních pomůcek pro tělesně postižené. Na své si na festivalu přijdou spíš příznivci tvrdší muziky. Více informací k festivalu je na www.nohamanazemi.cz.

Jubilejní Sázavafest

Jubilejní 10. ročník akce Sázavafest, která začíná 5. srpna v Kácově na Kutnohorsku, symbolicky zahájí druhou polovinu letošní sezóny letních hudebních festivalů. Další informace na www.sazavafest.cz.

České hrady na Bezdězu

Hudební putovní festival zavítá tento víkend na Bezděz. Tradičně vystoupí Kryštof, Sto zvířat, Wohnout a další. Více informací na www.ceskehrady.cz.

Zlínský Woodstock

Především na moravské interprety, z nichž polovina má kořeny na Valašsku, láká jubilejní ročník hudební přehlídky zlínský Woodstock. Festival se uskuteční první srpnovou sobotu pod malenovickým hradem ve Zlíně. Představí se na něm i takové legendy české hudební scény jako skupina AG Flek a sourozenci Ulrychovi. Na programu se bude prolínat rock, folk, country, bluegrass i world music. Více na www.vychodni-morava.cz/akce/6623/termin/7536/.

Keltská noc

V pátek 6. a sobotu 7. srpna proběhne šestá Keltská noc v Harrachově. Přímo pod skokanským můstkem vystoupí mimo jiné Tři sestry, výborní americko-čeští bluesrockeři The Cell nebo alternativní rockeři Club Deportivo Jesus z Rakouska. Více na www.keltskanoc.cz

Elektronická hudba na Hradhouse

Už v pátek se na boskovický hrad na Blanensku vrátí milovníci elektronické hudby při 13. ročníku festivalu Hradhouse. Podle pořadatelů se jedná o největší letní festival orientovaný na elektronickou taneční hudbu na Moravě. Letos návštěvníci na hradě najdou čtyři scény. Zahrají například Robert Babicz, Justin Robertson a Chaab, kteří patří v tanečních kruzích ke známým jménům. www.hradhouse.cz.

Folková přehlídka na Helfštýně

Středověkým hradem Helfštýn u Lipníku nad Bečvou na Přerovsku bude po letech opět znít folk. První srpnový víkend se na něm uskuteční přehlídka nazvaná Hradní Folkování, na které se příznivcům tohoto hudebního žánru představí čtveřice kapel či seskupení, většinou z Moravy. Nesoutěžní přehlídka začne v sobotu 7. srpna v 19:00 na druhém hradním nádvoří. Více na www.helfstyn.cz.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Helfštýn se nachází na střední Moravě.

Karneval a písničky z pohádek

Řemeslným jarmarkem, karnevalovým rejem a také kostýmovanými prohlídkami plnými písniček ožije hrad Bouzov na Olomoucku. Návštěvníci se mohou těšit i na šermířská vystoupení, dobové hry a středověké divadlo, řekla kastelánka Zuzana Šulcová.

Jarmark se uskuteční po oba víkendové dny od 09:00 do 18:00. Na nádvoří se ponese v lidovém duchu - lidé si budou moci vyzkoušet výrobu mýdla, mlácení obilí či stloukání másla. Připraveny budou rytířské turnaje, na programu jsou i vystoupení orientálních tanečnic a dobové soutěže. Sobota bude patři také karnevalovému veselí. Děti v maskách hrad ovládnou v 16:00, o čtyři hodiny později začne karneval pro dospělé doplněný o ohňovou show. Podrobný program najdete na www.hrad-bouzov.cz.

Starý dobrý western ovládne Bystřičku

Ve dnech 6. a 7. srpna se na přehradě Bystřička na Vsetínsku uskuteční 12. ročník country festivalu Starý dobrý western. V průběhu festivalového víkendu se mohou diváci těšit na téměř třicítku kvalitních country a bluegrassových kapel, předání ocenění Association for Main Scene of Country Music za životní přínos country hudbě a bohatý doprovodný program ve stylu country & western.

Páteční program startuje v 16 hodin a nabídne atraktivní interprety jako Lenku Filipovou nebo kapelu Karla Zicha Revival Band. Sobotní program začne v 10 hodin na scéně U Mokrošů a ve 12 hodin na scéně Letní kino. Sobotní večer pak bude patřit hvězdám; na pódiu zahraje Věra Martinová za doprovodu kapely P.R.S.T., Tomáš Linka & Přímá linka a večer uzavřou Tučňáci s Míšou Tučnou. Více na www.starydobrywestern.cz.

Varhanní festival

V bazilice sv. Jakuba na Starém Městě v Praze začíná ve čtvrtek patnáctý ročník Mezinárodního varhanního festivalu. První koncert bude patřit světově uznávanému americko-britskému varhaníkovi Johnu Scottovi. Do 23. září navštíví přehlídku přední varhaníci ze Spojených států, Japonska, Francie i Slovenska. A nebudou chybět ani zástupci české hudební scény, kterou budou například reprezentovat varhanice a pořadatelka Irena Chřibková a Jan Kalfus. www.auditeorganum.cz

Festivalu piva a jídla v Sobotíně

Rajčatovou bitvu v blátě o sud piva, výrobu největšího mojita s českými ingrediencemi, souboj o nejlepší kotlíkový guláš či soutěž družstev v pojídání gigahamburgrů slibuje letošní Sobotínský festival piva a jídla, který se koná v sobotu v Sobotíně na Šumpersku. Zatímco v minulosti vévodil festivalu pěnivý mok, letos se akce hodně zaměří i na nabídku pokrmů. Akce začne v 11 hodin a v případě příznivého počasí bude zábava pokračovat až do nedělního rána.

Muzeum v Mimoni otevírá novou expozici

V nově zrekonstruované historické budově původního špitálu v Mimoni bude pro návštěvníky postupně připravována stálá expozice zaměřená na historii a přírodu Mimoně a jejího okolí. Historická část zahrne období pravěku a středověku a období od roku 1516 do roku 1948. Přírodovědná expozice pak bude rozdělena na faunu obratlovců a bezobratlých a botanickou část, kterou bude bylinná zahrada v okolí muzea. Další info najdete na www.mestomimon.cz.

Výstava Barevná planeta o geologickém vývoji

Od července je na zámku Moravská Třebová otevřena nová stálá expozice v podzemním prostoru bývalé černé kuchyně. Výstava je věnována geologickému vývoji země i regionu a historii těžby nerostů na Moravskotřebovsku. Expozice je součástí nového turistického projektu Hřebečské důlní stezky. Další info najdete na www.hrebecskedulnistezky.cz.

V Sedlicích vás zasvětí do tajů krajkářství

V Blatenské pahorkatině na cestě mezi Blatnou a Strakonicemi leží městečko Sedlice, které je známé dlouholetou tradicí paličkování krajek. Ve městě je otevřen obchod, kde Sedlická krajka prezentuje své výrobky, nabízí k prodeji pomůcky určené na výrobu krajky a pořádá výukové kurzy pro děti i dospělé. Více najdete na www.krajky-sedlice.cz.

Balet na Smetanové lávce

Letní scéna na Smetanově lávce v Praze je situovaná přímo na vltavské laguně mezi klubem Lávka a Karlovým mostem, na které se budou po celý srpen večer co večer kromě pondělků odehrávat představení. Kulturní program obohatí i nevšední scenérie speciálních světelných efektů, dekorací a multimediální techniky. Kompletní program najdete na www.lavkariverstage.cz.

Léto v Centru současného umění DOX

Nejobsáhlejší přehlídka díla předního českého architekta Jana Kaplického v Centru současného umění DOX v Praze byla pro velký zájem veřejnosti prodloužena do 30. srpna. Kromě této unikátní expozice jsou v centru DOX ke spatření i další výstavy: Pavel Büchler: Marná práce a Městské zásahy Praha 2010. Každé prázdninové čtvrteční odpoledne je navíc vyhrazeno dětem od 6 do 12 let. Další informace jsou na www.doxprague.org.

Řezbářské sympozium

Do soboty se na hradě Křivoklát koná tradiční řezbářské sympozium Křivořezání. Svoji práci předvede více než 30 řezbářů pod širým nebem. V průběhu akce budou na hradě probíhat doprovodné akce jako např. koncerty, divadlo, tance, řemeslnický jarmark s řezbáři, hrnčíři, košíkáři, perníkáři, kováři atd. Pro více informací navštivte www.krivoklat.cz.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Svátky skla v Deštném v Orlických horách

Od pátku do soboty se v Deštném v Orlických horách koná již 19. ročník tradičního Tavení skla dřevem. Součástí Svátků skla jsou i doprovodné akce, divadelní vystoupení a trhy. Více na www.destne.info.

Folklorní setkání "Gorolski Święto" v Jablunkově

Mezinárodní přehlídka "Gorolski Święto" folklórních souborů z ČR, Slovenska, Polska, Maďarska, Jižní Ameriky s řadou doprovodných akcí se uskuteční 6. až 8. srpna v Jablunkově. Svou specifickou atmosférou a programem se tyto akce staly známé v celé České republice, Polsku a dokonce i v řadě zemí Evropy. Více na www.gorolskiswieto.cz.

Výstava hraček a večerníčků

Státní zámek v Telči letos vsadil na dětské návštěvníky, a to se mu podle kastelána Bohuslava Norka vyplatilo. V zámecké galerii najdou malí návštěvníci celoroční výstavu hraček, v Justičním sále je velkou atrakcí výstava s názvem Krysáci z Večerníčku.

Neutuchající zájem malých návštěvníků o plyšové loutky krysáků Hodana a Edy a o filmové kulisy z natáčení známého Večerníčku je pro správu zámku důvodem k prodloužení výstavy o dva měsíce až do konce září.

Dny královen na zámku v Telči

Chcete si užít královskou péči? Pak jste srdečně zváni do zámecké zahrady v Telči, kde vás budou zdarma hýčkat profesionální vizážistky a kosmetické poradkyně. Nabídnou vám možnost nalíčení a poradí, jak nejlépe pečovat o pleť, aby byla oslňující.  Odborný tým se vám bude věnovat 7. a 8. srpna od 10 do 16 hodin.

Výstava renesanční klenot v srdci Evropy

Od neděle do konce září se otevře výstava fotografií telčského rodáka Jindřicha Bednáře v kapli Všech svatých na zámku v Telči. Uvidíte renesanční Telč i z jiného pohledu než z toho všedního. Výstavu můžete navštívit v srpnu každý den mimo pondělí od 9 do 16 hodin a v září od 10 do 16 hodin. Více na www.zamek-telc.eu.

V Kladně chtějí upéct nejdelší špíz na světě

Mistři kuchařského umění hodlají v sobotu 7. srpna v rámci tradičních Oslav svatého Vavřince v Kladně upéci nejdelší špíz na světě. Dosavadní známý rekord je 14,6 metru a organizátoři ho chtějí překonat o dva až tři metry. Potom budou špíz prodávat za symbolický poplatek a výtěžek půjde na charitu, řekl novinářům prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec.

Hlavní program se odehraje v zámecké zahradě a v Zádušní ulici. Oslavy odstartují v 10:00 pochodem od kina Sokol do Zádušní ulice. Připraven je bohatý doprovodný program, v němž vystoupí například Hornický dechový orchestr, Brass Band, K-Band, Kapela Strahov, Lešek Semelka, divadelní skupina Thorax a další. Na své si přijdou i děti, pro něž budou připraveny atrakce. Více na www.mestokladno.cz.

Přečtěte si také: Vydejte se na poklidný řecký ostrov Kós
Jeho dějiny jsou zajímavé asi tak do 4. století a pak už se tam podle historiků nic moc nedělo. Občasné pohromy, které Kós a jeho obyvatele stíhaly, měly podobu pirátských nájezdů, nebo zemětřesení. Více se dočtete ve Víkendu, páteční příloze deníku Právo.

Kvalita vody

Moravskoslezský kraj

Ve vodní nádrži Brušperk na Frýdecko-Místecku by se lidé neměli koupat. Přemnožené sinice tam stále představují riziko pro lidské zdraví. Koupání v Žermanické přehradě a nádrži Baška na Frýdecko-Místecku ani v Bohušovském rybníku na Bruntálsku už rizikové není, ale děti a alergici by ve vodě neměli zůstávat dlouho. Naopak se zlepšila kvalita vody v přehradě Olešná na Frýdecko-Místecku.

V celé Žermanické přehradě už nepředstavují sinice nebezpečí pro zdravé dospělé lidi; naopak pro malé děti, alergiky či lidi s oslabenou imunitou může být koupání rizikové. Lidé by se měli po koupání raději osprchovat.

Zdravotní riziko nehrozí v přehradě Olešná, přestože je ve vodě velké množství řas, a tím nevypadá čistě. Oproti minulému týdnu tam množství sinic výrazně pokleslo.

Středočeský kraj

Kvůli velkému množství sinic hygienici počátkem týdne zakázali koupání v Komárovském rybníku na pláži Křineč a pláži v lese na Mladoboleslavsku. Citlivým lidem nedoporučují koupání v Nové Živohošti na Slapech na Benešovsku.

Na několika dalších místech se v poslední době projevil i nárůst fytoplanktonu, tvořený zejména řasami, a voda se tam proto zabarvila do zelena, ale neohrožuje zdraví koupajících. Zejména to platí pro koupaliště na Příbramsku.

Ostatní přírodní plochy v kraji si stále drží dobrou kvalitu vody.

Královéhradecký kraj

Nadále platí zákaz koupání u autokempu na vodní nádrži Rozkoš u České Skalice na Náchodsku. Zhoršenou kvalitu vody rozbory odhalily také na Oborském rybníku v Jinolicích a na koupališti Dachova u Hořic na Jičínsku, kde doporučují hygienici milovníkům vodních radovánek osprchování pitnou vodou. Na ostatních vodních nádržích v Královéhradeckém kraji je kvalita vody vyhovující. 

Zlínský kraj

Hygienici zakázali koupání ve slepém rameni řeky Moravy Pahrbek u Napajedel na Zlínsku. Voda je tam kvůli sinicím zdraví nebezpečná.

Přehrada Bystřička na Vsetínsku je vhodná ke koupání bez jakýchkoliv závad. Ale přehrada Horní Bečva na Vsetínsku má zvýšený výskyt sinic a citlivější jedinci by se měli koupání osprchovat. Stejný stav vykazuje podle posledního měření i voda v luhačovické přehradě.

Nezávadná voda pouze se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi je ve štěrkovišti v Novém Hrozenkově na Vsetínsku a také v retenční nádrži Všemina na Zlínsku. Voda v otrokovickém štěrkovišti Bahňák a v přírodním koupališti Albatros v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku je pak podle vzorků z tohoto týdne zcela bez závad. 

Jihomoravský kraj

Nejlepší známkou na pětibodové stupnici hodnotí hygienici kvalitu vody na Brněnské přehradě na Nových Mlýnech i pláži Vranov na Vranovské přehradě.

Nejlepší možné hodnocení si udržely i Palava, Suchý a Olšovec na Blanensku, Lučina na Hodonínsku, koupaliště v Lulči na Vyškovsku i všechny tři koupací biotopy. Obce je otevřely v Kovalovicích na Brněnsku, Banticích na Znojemsku a Bohuslavicích na Hodonínsku.

Mírně znečištěná je voda v přehradě u Letovic na Blanensku v nádrži ve Výrovicích na Znojemsku. O stupeň horší kvalitu vody mají na koupališti ve Vémyslicích a nádrži v Oleksovicích na Znojemsku a pláži pod Bítovem na Vranovské přehradě. Zákaz koupání nebyl vyhlášen nikde. 

Liberecký kraj

Kvůli špatné kvalitě vody se nelze koupat v koupališti v Heřmanicích u Jablonného v Podještědí a také v Hamerském jezeře na Českolipsku. Koupaliště v Heřmanicích bylo dokonce minulý týden vypuštěno. Podle Krajské hygienické stanice v Liberci je zhoršená kvalita vody, která není vhodná pro alergiky a citlivé lidi, také v Máchově jezeře, kde zákaz koupání neplatí, lidé by se však měli po vykoupání osprchovat. Podobná situace je také v Zákupech. Ostatní sledované vodní plochy v kraji žádné vetší komplikace nehlásí.

Kraj Vysočina

Lidé by se neměli koupat v rybnících Peklo, Okrouhlík a Pávov na Jihlavsku a Kachlička na Havlíčkobrodsku. V těchto rybnících je hodně fytoplanktonu, včetně sinic. Naopak dobrou kvalitu vody si do druhé poloviny prázdnin udržela přibližně polovina ze 33 sledovaných přírodních koupališť v kraji.

Dobrou kvalitu vody si udržely rybníky Černý, Malý Pařezitý, Velký Pařezitý a Nadymač na Jihlavsku a vodní nádrž Trnávka na Pelhřimovsku. Na Žďársku mohou rekreanti zamířit třeba k rybníkům Domanínský, Sykovec a Velké Dářko.

Karlovarský kraj

Prozatím většina koupališť, která pravidelně kontrolují hygienici, mají vodu vhodnou ke koupání. Zákaz koupání platí jen v přehradě Skalka kvůli vysokým koncentracím sinic a koupání není vhodné ani v části koupaliště Rolava.

V karlovarské Rolavě je nejhorší voda v prostoru brouzdaliště a o mnoho lepší není ani u mola a pláže. Zhoršená jakost vody je také ve Velkém Rybníku na Karlovarsku. Oproti tomu Sokolovsko se může pochlubit kvalitní vodou ve všech kontrolovaných místech. Ať už to bylo koupaliště Michal, rybník Tajch v Šindelové nebo přehrada Tatrovice.    

Dobré podmínky ke koupání jsou v přehradní nádrži Jesenice u Chebu, kde byla u kempu Václav voda jen mírně zakalená. Bez závad je potom poblíž rybářské bašty. V koupališti Lido u Mariánských Lázní byla voda také jen mírně znečištěná. 

Jihočeský kraj

Nejvyšší kvalitu vody má rybník Hejtman v Chlumu u Třeboně, přitom je určen pro sportovní rybářství, ale není chovný. Také Staňkovský rybník a pláž v Černé v Pošumaví u lipenské nádrže mají čistou vodu.

Dlouhodobě špatnou vodu hygienici registrují u pláže Vojníkov na Orlíku. Ostatní sledované koupaliště a rybníky na jihu Čech nabízejí trochu příznivější podmínky. Hygienici nezakazují koupání ani u lipenské nádrže v Horní Plané, na Orlíku na pláži Radava a u veřejného tábořiště Podolsko, ale citlivější jedinci by se měli po koupání osprchovat.

Praha

Na všech pražských přírodních koupalištích je možné se bez obav o zdraví koupat. Nezávadná voda vhodná k rekreaci je ve Lhotce, na Šeberáku i na Džbánu. V motolském rybníce je voda pouze kalnější, ale zdravotně nezávadná. Zakalenost vody způsobují vodní řasy, na rozdíl od sinic většinou neškodí.

Olomoucký kraj

Ani ve druhé polovině prázdnin se lidé nemusejí obávat koupání v přírodních jezerech Poděbrady u Olomouce. I nadále je tam voda vysoké kvality a rekreantům by po koupání neměla hrozit zdravotní rizika. Na závažné problémy dosud hygienici nenarazili ani v obecních či městských koupalištích v kraji.

Poděbrady jsou jediným místem v Olomouckém kraji, které hygienici pravidelně sledují. Loni odebírali vzorky také ve vodní nádrži Plumlov na Prostějovsku, která je ale letos vypuštěná a lidé se tam koupat nemohou.

Ústecký kraj

Špinavou vodu má podle posledního měření krajských hygieniků pět koupališť. Ve třech z nich, ve Varvažově, Chlumci a rybníku Chmelař, může dokonce způsobovat zdravotní potíže. 

V nejméně kvalitní vodě se koupou návštěvníci rybníka Chmelař na Litoměřicku a zatopených důlních jam u Chlumce a Varvažova na hranici Teplicka a Ústecka. Ve všech naměřili hygienici zvýšenou hladinu enterokoků, které mohou způsobovat infekci močových cest nebo gynekologické záněty. Zvýšené je také riziko onemocnění z náhodného požití vody. Koupání tam ale hygienici zatím nezakazují.

Po koupání v Chabařovicích na Ústecku doporučují hygienici použít sprchu. Podle nejnovějších měření má koupaliště v Rumburce vodu vhodnou ke koupání, pouze se zhoršenou průhledností. Průhlednost vody se zhoršila na nádrži Barbora u Teplic, kde se snížila viditelnost vody. Na ostatních koupalištích v kraji, kde hygienici sledují čistotu, je voda bez problémů.

Plzeňský kraj

Na většině koupališť je stále dobrá kvalita vody. Ze 32 přírodních koupališť, která hygienici v kraji sledují, není v polovině prázdnin žádné, kde by bylo koupání kvůli kvalitě vody nebezpečné či nevhodné.    

Zhoršená jakost vody je v kraji pouze v plzeňském jezírku Košutka a v Kanicích na Domažlicku; jen pro malé děti a alergiky anebo citlivější jedince, ale žádný zákaz zde nařízen není. Pouze viditelně sníženou kvalitu vody, která by ale neměla působit zdravotní problémy, zjistili v Plzni ve Velkém Boleveckém rybníku, ve vodní nádrži Hracholusky na severu Plzeňska, v Plané na Tachovsku, v rybnících Hnačov na Klatovsku a na Domažlicku na Babylonu a v Podhájí u Horšovského Týna.

Naopak špatné podmínky panují tradičně ve vodní nádrži České údolí u Plzně. Hygienici toto místo nemonitorují, podle Povodí Vltavy je ve vodě vysoké množství chlorofylu. 

Pardubický kraj

Kvalita vody v přírodních koupalištích a přehradách se mírně zhoršila. Na řadě míst se objevují sinice a mikroorganismy. Hygienici však nemuseli nikde vyhlásit zákaz koupání.

V sečské přehradě na Chrudimsku je třetí stupeň kvality vody. Velmi dobrá kvalita vody zůstává v přírodním koupališti Konopáč. V Horním Bradle "nevypadá voda příliš lákavě".

Nezávislý ekolog Jiří Klicpera například nedoporučuje koupání na koupališti v Lanškrouně na Orlickoústecku. "Průhlednost je menší než jeden metr. Voda je samá zeleň a mezitím nějaká sinice," řekl ekolog, který měří kvalitu vody zejména v písnících na Pardubicku.

Podle posledních měření hygieniků je v přehradě Pastviny na Orlickoústecku stále čistá voda. Zhoršená kvalita přetrvává v rybníku Hlubkový na Pardubicku a Rosnička na Svitavsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Podyjí jako utajený ráj na jihu Moravy

Podyjí, nejmenší, ale o to pozoruhodnější národní park u nás, nabízí svým návštěvníkům nepřeberné množství zážitků - od návštěvy vinných sklípků přes...

Výběr článků

Načítám