Hlavní obsah

Tipy na víkend: Čokoládová bitva, Noc kostelů, medobraní v Perníkové chaloupce

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

O víkendu se konají dvě velké celorepublikové akce - Noc kostelů, kdy se v pátek večer otevře 131 kostelů s různými programy, a Bambiriáda, přehlídka volnočasových aktivit pro děti. Pro mlsouny je připraveno medobraní v Perníkové chaloupce a čokoládová bitva na zámku Sychrov. Pokud počasí dovolí, vydejte se na kolo Po stopách blanických rytířů.

Kostely slibují v páteční noc tajemné zážitkyVideo: ČTK

 
Článek
Středočeský kraj

Blanický rytíř bude pasovat cyklorytíře

V kraji blanických rytířů na Benešovsku se uskuteční 6. ročník akce Blanický cyklorytíř, čímž zahájí cyklistickou sezónu na trase s názvem Po stopách blanických rytířů.

Sraz je před kostelem sv. Josefa ve Veliši nedaleko Louňovic pod Blaníkem mezi 13. a 14. hodinou, odkud jsou pro návštěvníky připraveny dvě cyklotrasy.

Delší trasa pro náročné turisty vede kolem bájné hory Blaník přes stejnojmennou chráněnou krajinnou oblast. Na trase dlouhé 32 km návštěvníci naleznou odpočinková místa s ilustrovanými legendami o blanických rytířích. Lehčí cesta pro rodiny je dlouhá 8 km a bude doplněna zastaveními s plněním různých cyklistických i vědomostních úkolů.

Všichni účastníci, kteří cyklotrasy absolvují a do cíle dorazí s potvrzenými kartami z jednotlivých stanovišť, obdrží pamětní list a budou blanickým rytířem pasováni na Cyklorytíře 2011. V cíli, který bude umístěn rovněž u kostela, je zajištěno občerstvení, včetně živé hudební produkce. Další podrobnosti najdete zde.

Výstava Královské stříbření

Až do konce července probíhá v muzeu stříbra v Kutné Hoře výstava s názvem Královské stříbření - návraty do Kutné Hory lucemburské. Najdete ji v hodovním sále Hrádku. V květnu a červnu mají otevřeno od 9 do 18 a v červenci mezi 10 a 18 hodinou. Vstupné je 10 Kč, zlevněné pak 5 Kč. Další podrobnosti najdete zde.

Noc kostelů v Kutné hoře

Páteční noc bude patřit kostelům. V rámci akce Noc kostelů se Kutnou Horou v 17.50 hodin rozezní zvony celého města a otevře se hned šest kostelů, včetně katedrálních chrámů sv. Barbory a Nanebevzetí Panny Marie. U sv. Barbory zazpívá od 21 hodin sbor Cantica, zajímavostí pak bude od 22 hodin netradiční prohlídka nazvaná Ticho kostela promlouvá, určená ke ztišení, meditaci a modlitbě, při které bude chrámem znít gregoriánský chorál, a budou se číst liturgické texty.

Dále budou otevřené kostely v Benešově, Berouně, Kladně, Kolíně, Mladé Boleslavi, Nymburku, Příbrami, Rakovníku, Staré Boleslavi, Dobříši, Hostivicích a dalších městech. Podrobný seznam najdete zde.

Liberecký kraj

Bambiriáda

V Liberci na nám. Dr. E. Beneše se v pátek a v sobotu koná Bambiriáda - přehlídka organizací dětí a mládeže. Pestrý program pro děti, na kterém vystoupí asi 1000 účinkujících, doplní přehlídka techniky a činnosti Městské policie Liberec, Policie ČR a Armády ČR.

Děti se budou moct projet na autodráze velkých šlapacích aut, vyzkoušet svůj um ve velkém stanu malířské dílny, na florbalovém minihřišti, na trampolíně či v kinostanu, ve kterém se budou po celou dobu konání Bambiriády bezplatně promítat dětské filmy a pohádky.

Otevřená bude také radniční věž, a to v pátek 27. května v 30minutových intervalech. Milovníci výšek mohou využít ve stejný den možnost vyhlídky z budovy krajského úřadu Libereckého kraje. Další podrobnosti najdete zde.

Pohádkový den s čokoládovou bitvou

Na zámku Sychrov se celý víkend bude oslavovat Mezinárodní den dětí mezi 9 a 16 hodinou. Připraveny jsou hry, soutěže s pohádkovými bytostmi a navíc se můžete těšit na čokoládovou bitvu. Na zámku potkáte prince, princezny, ježibabu, vodníka a mnoho dalších. Více informací najdete zde.

Karlovarský kraj

Pěší výlet do Krušných hor: Na vrchol Vlčince přes Bílou a Trousnickou skálu

Hora Vlčinec (973 m), původně Velflík, stojící majestátně v centrálním Krušnohoří na dohled z Karlových Varů a širokého okolí, doslova vyzývá ke zdolání. Jednou zřejmě z nejzajímavějších a rovněž nejpohodlnějších cest je trasa z železniční zastávky Nové Hamry–Sejfy přes Bílou a Trousnickou skálu. (celý článek)

K pramenům v Karlových Varech se vrací podavačky pohárků

V Karlových Varech se pokoušejí obnovit staletou tradici. Lázeňští hosté mohou díky tomu po desítkách let odmlky v Tržní kolonádě u pramene Karla IV. potkat podavačky lázeňských pohárků. Krásné dívky v dobových kostýmech tady totiž na lázeňské hosty čekají, aby se místo nich ohnuly k vyvěrajícímu prameni a naplnily jim lázeňský pohárek.(celý článek)

Ústecký kraj

Teplická muzejní noc

V Regionálním muzeu Teplice si připravili na pátek Muzejní noc na téma Benátská noc. Program začíná v 19 hodin a skončí popelkovsky o půlnoci. V zámeckých pokojích čeká návštěvníky Commedia dell´arte, hudební produkce v rokokovém sále, oživlá historie v expozici lázeňství. Vnitřní nádvoří zámku bude ve 22 hodin osvětleno ohňovou show.

Večeru předchází odpolední program pro děti s průvodci v dobových kostýmech. Dopředu je třeba si koupit vstupenky. Více najdete zde.

Noc kostelů

V Ústeckém kraji se v pátek večer otevře řada kostelů, a to okolo šesté hodiny. Zájemci uvidí různá hudební vystoupení (Louny, kostel Nejsvětější Trojice a Čtrnácti sv. Pomocníků), mohou si prohlédnout zvony (Děčín, kostel sv. Václava a Blažeje). Podrobný soupis a programy kostelů najdete zde.

Plzeňský kraj

Horažďovická padesátka

V sobotu se koná 46. ročník Horažďovické padesátky. Startuje se v podloubí na malém nádvoří zámku, odkud se bude vybíhat mezi 6 až 10.30 hodinou. Poběží se do 17 hodin. Jen zájemci o 100 km trasu vyrazí již v pátek od 18 hodin. Běžci získají o víkendu zvýhodněné vstupné do krytého bazénu v Horažďovicích i na prohlídku hradu Rábí.

Jihočeský kraj

Bambiriáda v Českých Budějovicích

Na tradiční přehlídce dětských a mládežnických sdružení Bambiriáda se v Českých Budějovicích představí přes 40 různých subjektů. Návštěvníci akce se u sportovní haly budou moci seznámit s nabídkou aktivit pro volný čas a vyzkoušet si různé činnosti. Bambiriáda se uskuteční od 27. do 29. května, letos se zaměří na dobrovolnictví.

Děti se budou moci projet na koni, jezdit na kánoi nebo raftu, zdolat lanové překážky nebo střílet z luku. Na pódiu se vystřídá přes 860 účinkujících. Na programu jsou pěvecká a taneční vystoupení i ukázky bojového umění nebo divadlo. Bambiriáda začíná vždy v 9.00, v pátek a sobotu trvá do 17.00, v neděli končí ve 13.00. Podrobnosti najdete zde.

Muzejní noc s vínem

Na Loveckém zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou bude v sobotu večer nápadně živo. Od 18 do 23 hodin se zde otevřou dveře v rámci Muzejní noci s vínem. Kromě cimbálové muziky nebo degustace vín budou otevřené poprvé zpřístupněné sklepy. Připraven je i doprovodný program pro děti i dospělé. Vstup je zdarma. Více najdete zde.

K jakým účelům sloužil Keltům Obří hrad na Šumavě, je zahaleno tajemstvím

Obří hrad na Šumavě, nejvýše položené pravěké hradiště v Čechách, jehož počátky sahají pravděpodobně až do 6. století př. Kr., je zahalen velkým tajemstvím. (celý článek)

Královéhradecký kraj

Kulinářský den na zámku Potštejn

Od 14 hodin se v sobotu sejdou gurmáni i obdivovatelé dobrých jídel na zámku Potštejn. Ochutnají tradiční i netradiční gurmánské speciality. Návštěvníci by si s sebou měli přinést svoji domácí marmeládu, odborná porota vybere nejlepší kus. Na závěr bude vyhlášena „Potštejnská marmeláda 2011“. Kromě dobrého jídla jsou připraveny zábavné soutěže. Více najdete zde.

Rýchory - téměř neznámá část Krkonoš

Nejpohodlněji se nahoru dostanete ze Žacléře. Silnice začíná pozvolna stoupat z bývalého hornického města, nyní ji rekultivují, prý z dotačních peněz, ale z půvabné lesní cesty se stává normální vozovka. Možná bude pohodlnější pro pěší i pro cyklisty, ale do národního parku se moc nehodí. (celý článek)

Kraj Vysočina

Muzejní a galerijní noc

Páteční večer bude patřit v Jihlavě Muzejní a galerijní noci. Letošní téma bude zaměřeno na Kelty, organizátoři chtějí akci propojit s probíhající výstavou Kelti jdou, Kelti jdou!

Keltskému tématu se vymyká pouze vernisáž dlouhodobé výstavy Zámecké stříbro z Luk nad Jihlavou, která představuje návštěvníkům stříbrný stolní soubor francouzské provenience pocházející ze zámku v Lukách nad Jihlavou.

Večer můžete zdarma navštívit vyhlídkovou věž kostela sv. Jakuba Většího, Dům Gustava Mahlera, jihlavské podzemí nebo pozorovat noční oblohu velkými dalekohledy z Brány Matky Boží (za příznivého počasí). Program zakončí ohňová show Společenství ohně a šermu Ad Infinitum z Polné. Více najdete zde.

Pardubický kraj

 Medobraní v Perníkové chaloupce

Kam jinam na sladké, než k Perníkové chaloupce? U obce Ráby se o víkendu koná Medobraní, na kterém se návštěvníci seznámí nejen s technikou a způsobem odběru plástů ze včelích úlů, ale také s vytáčením čerstvého medu a jeho dalším zpracováním.

Pro děti jsou připraveny soutěže a hry o sladké ceny a rodiče se budou moci zastavit a nakoupit u některého z jarmarečních stánků a připomenout si tak mnohdy zapomenutá a opomíjená řemesla našich babiček a dědečků.

V neděli od 14.00 hodin vystoupí s divadelním představením klienti Domova pod Kuňkou, zahrají pohádku "O neposlušných kůzlátkách". Program se koná za každého počasí. Podrobnosti najdete zde.

Olomoucký kraj

Dětský den na zámku Plumlov

V sobotu vezměte svá dítka na zámek Plumlov, kde se koná tradiční Dětský den. Od 14 hodin je připravené na nádvoří zámku loutkové divadlo, šermířské vystoupení, pohádky, soutěže, tombola a  vyhlášení nejlepší karnevalové masky. Vstupné je dobrovolné. Další informace najdete zde.

Zlínský kraj

Zámek Napajedla zpřístupní výstavu historických kočárků a panenek

S další novinkou přichází zámek v Napajedlích na Zlínsku. Od soboty 28. května v něm bude zpřístupněna výstava historických panenek a kočárků. Vernisáž výstavy se uskuteční v 10.00 hodin. Expozici si návštěvníci budou moci prohlédnout po celý den až do 18.00. Výstava potrvá do konce září. (celý článek)

Luhačovice zvou malé i velké návštěvníky na Barokní slavnost

Ojedinělý program připravilo na víkend 28. a 29. května do kulis lázeňského města Muzeum luhačovického Zálesí. Barokní slavnost v parku bude vyvrcholením doprovodných programů ke zdejší aktuální výstavě o hraběcí rodině Serényiových - Příběhy hraběcích lázní. (celý článek)

Běh do schodů mrakodrapu

V pátek na náměstí Práce ve Zlíně bude startovat od 16 hodin neobvyklý závod. Soutěžící budou běhat do schodů známého "mrakodrapu" - sídla Zlínského kraje. Pokud se chcete zúčastnit, musíte se registrovat na stránkách závodu DWB Run-Up 2011.

Vyhlášené jsou dva závody: závod Elite s cílem až na vrcholu budovy a závod Open, který bude končit v 10. patře. Veřejnost se může kromě závodů těšit i na řadu doprovodných akcí a atrakcí, například koncert skupiny Fleret se vstupem zdarma pro všechny. Další podrobnosti najdete zde.

Jízda králů

Od pátku do neděle se konají tradiční folklórní slavnosti ve Vlčnově. Návštěvníky čeká jarmark, taneční a hudební vystoupení, ukázky folkloru dalších regionů a jízda králů v originálním provedení tohoto starobylého zvyku. Z bohatého programu slavností, kde se uskuteční na tři desítky pořadů, si vybere každý. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Someliéři ve Valticích

V pátek se ve Valticích sejdou milovníci vín. Od 9 do 15 hodin bude učit v přednáškovém sále zámku someliér Libor Nazarčuk základy poslání a náplně práce someliéra, jak správně kombinovat víno s pokrmy, servis vína a zájemci si vyzkouší také degustaci. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Den dětí a Bambiriáda

Na Vyhlídkové věži v Ostravě připravili na neděli soutěže a hry v rámci dne dětí. Program bude probíhat mezi 10 a 14 hodinou.

V Karviné oslaví svátek dětí s hasiči. Na Masarykově náměstí startuje Hasičská akademie od 14 hodin. Kromě ukázek zásahu a práce hasičů se můžete těšit na vodáckou diskotéku. Více najdete zde.

Dětský den na zámku Kunín bude v režii dětí. V neděli si s dospěláky vymění role, děti ze zámecké husarské akademie nahradí průvodce. Další informace jsou zde.

K svátku dětí připravili organizátoři na hrad Hukvaldy program pro malé ratolesti. Děti se mohou těšit na soutěže v historickém stylu, rytíře, pohádky, výstřel z obléhacího praku a další. Akce probíhá mezi 11 a 17 hodinou. Více info zde.

Ostravská Bambiriáda se tradičně koná v přírodním prostředí – v Bělském lese, Areálu lesní školy. Od pátku do neděle si zájemci mohou prohlédnout prezentace dětských sdružení, kroužků a také se aktivně zapojit. Kromě her a soutěží je připraven doprovodný program na podiu, na kterém se představí taneční i pěvecké kroužky, sportovní oddíly. Ve večerních hodinách vystoupí začínající kapely. Celý program najdete zde.

Praha

Den zdraví na Petříně

V sobotu se na pražském vrchu Petřín sejdou sportovní nadšenci. Oslaví zde Den zdraví. Od 10 hodin se můžete těšit na nordic walking, jógu, pilátes, break dance a relaxační dýchání. Připraveny jsou různé workshopy, ale i atrakce pro děti. Na individuální dotazy budou odpovídat lékaři.

Tři prasátka na Staroměstské mostecké věži

V neděli od 15 hodin se bude ve Staroměstské mostecké věži hrát loutkové divadlo pro děti. Pohádka O třech prasátkách je určena pro děti starší tří let. Ceny vstupného jsou pro děti do 6 let za 20 Kč, děti do 15 let za 50 Kč a doprovod je zdarma. V případě zájmu se prosím registrujte na mailové adrese: k.kratinova@abl.eu.

Běh pro gorily

V sobotu odpoledne bude v centru Prahy rušno. Od 13.30 hodin se poběží charitativní Běh pro gorily. Startuje se na Hradčanském náměstí. Stovky lidí v maskách velkých lidoopů poběží od Pražského hradu na Staroměstské náměstí. V cíli čeká závodníky doprovodný program, soutěže o zajímavé ceny a hudební program. Pro závodníky je připravené banánové občerstvení. Přihláška a více informací zde.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Novorozené mládě gorily s matkou Kijivu

Den počítačů

V sobotu mezi 10 a 19 hodinou se v areálu Holešovické tržnice bude oslavovat Mezinárodní den počítačů. Návštěvníci poznají, jak fungují počítače uvnitř, a to hravou a zábavnou formou - těšit se mohou na outdoorové atrakce, jako např. překážkovou dráhu, obří bludiště, mega trampolíny a další. Podívají se pod pokličku antivirovému programu. Chybět nebude ani malování na obličej, karikaturisté a pódiová vystoupení.

Světové souboje barmanů

Ve čtvrtek od 19 hodin se sejdou čeští i zahraniční barmani, aby se utkali o první místo v soutěži World Bartending Battle v pražské MeetFactory.

V rámci pyramidy se vždy utká muž proti muži, což je velká novinka a premiéra mezi tradičními barmanskými soutěžemi u nás. V jednotlivých kolech bude mít každý na svou exhibici pouhých 30 vteřin.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak cestovat do zahraničí na vlastní pěst

Jste studenti a plánujete vypravit se o letních prázdninách na vlastní pěst do zahraničí, ale zatím netušíte, kam se vydat? Máte-li zálusk navštívit destinace,...

Výběr článků

Načítám