Hlavní obsah

Tipy na víkend: Cimrman na kole, narozeniny Maxipsa Fíka a pochod proti rakovině

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu se pojede spanilá jízda s Járou Cimrmanem kolem Liptákova. Na kola nasednou také ve Zlíně, kde se pojede Tour de Kids. Ve Šternberku se pojede Mistrovství Evropy v závodech automobilů do vrchu. V Kadani oslaví narozeniny Maxipsa Fíka. V Praze se půjde pochod proti rakovině prsu a otevřou se galerie a muzea v rámci muzejní noci.

Článek
Středočeský kraj

Turistický pochod údolím Zákolanského potoka na Okoř

Vydejte se na nenáročný turistický pochod ke zřícenině hradu Okoř. Z pražského Masarykova nádraží odjíždí vlak v 9.10 a za necelých devadesát minut vystoupíte ve stanici Zákolany-zastávka. (celý článek)

Do Lobče na Mělnicku přijedou historická sportovní auta

Letošního Veteránského rojení 2011 na Zámku v Lobči na Mělnicku se o víkendu zúčastní 120 historických automobilů a 20 motocyklů. Zajímavostí srazu bude účast tří vozů Panther německého klubu vedle různých typů značek MG, Triumph, Austin Healey, Mini, Jaguar nebo Rolls Royce. Přijedou také sportovní vozy Ginetta a Marcos Mantula Spyder, jde o jediné dva v České republice. Z předválečných anglických vozů zaujme návštěvníky sportovní Jaguar SS 100 (1938) nebo Jaguar Salon 3,6.

Program začíná sobotní dopolední výstavou ve dvoře zámku. Diváci budou hodnotit nejkrásnější vozidlo srazu i nejhezčí dobový oblek, klobouk a piknik. Od 12.30 je na programu jízda pravidelnosti "Kolem Lobče" zhruba na tříkilometrovém okruhu, který absolvují posádky dvakrát. Ve 14 startuje orientační jízda Kokořínskem dlouhá 80 kilometrů.

Program Veteránského rojení pokračuje v neděli v Nosálově jízdou pravidelnosti do vrchu, na kterou jsou zatím přihlášeny tři desítky vozidel, včetně monopostu formule 3 - Magda. Závodit budou i dva jaguary E-Type, Saab Sonett III nebo Škoda 100 a 130 L. Program začíná dopoledne v 10 hodin tréninkovými jízdami, první měřená jízda je naplánována na 13 hodin. Více najdete zde.

Den Kozla se sekyrou a půllitry

Druhou červnovou sobotu přivítají Velké Popovice všechny milovníky dobrého piva a šikovné fachmany, kteří se nebojí vzít sekyru a kladivo do ruky. V místním pivovaru se bude konat 19. ročník Dne Kozla na téma „S Kozlem na dřevo“.

Návštěvníci mohou přiložit ruku k dílu při stavbě dřevěné hospůdky a odměnit se speciálně uvařeným pivem. Připravena bude dřevorubecká a dřevosochařská show a přehlídka tradičních řemesel.

Pivovarské brány se otevřou v 9 hodin. Hlavním tématem letošního ročníku je dřevo a poctivá práce s ním. Každý, kdo se zapojí do připravených soutěží, může získat drobný dárek jako odměnu od Kozla. Klání proběhnou v zatloukání hřebíku na jednu ránu, v hodu polínkem na přesnost a dvojice mohou soutěžit o nejlépe načepovaný půllitr. Vítězům i poraženým zahrají kapely Yo Yo Band, Šlapeto a Děda Mládek Illegal band.

V rámci Dne Kozla mají návštěvníci jedinečnou možnost svézt se parním vlakem Zelený Anton. Vlak odjíždí z pražského hlavního nádraží v 8.30 a v 11 hodin. Zastavuje ve Vršovicích a jízdu končí v Říčanech.

Liberecký kraj

Liberecký jarmark

Náměstí Dr. E. Beneše zaplaví Liberecký jarmark. V neděli od 9 do 21 hodin zde vystoupí Naivní divadlo, Divadlo F. X. Šaldy, šermíři, slavnostní průvod Kateřiny z Redernu, tanečnice a mnoho dalších. Navíc bude jezdit mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou v dopoledních hodinách historická tramvaj bovera, která bude pasažéry vozit zdarma. Podrobné informace najdete zde.

Spanilá jízda s Járou Cimrmanem

V neděli se pojede Spanilá jízda cyklostezkou Járy Cimrmana aneb Na kole do Liptákova. Na nových ale i starých cyklostrojích se startuje v 9 hodin ze Zlaté Olešnice - Navarova, případně z místa Na Vrších mezi 10 a 11.30 do Tanvaldu - Šumburku ke kostelu sv. Františka z Assisi. Program bude pokračovat přehlídkou dobových módních výstřelků a zajímavostí, které Jára Cimrman zanechal nebo mohl zanechat při svém působení ve zdejším kraji. Prohlédněte i vy svoje sklepy a půdy, nezůstala-li i ve vaší domácnosti nějaká nečekaná a utajená památka a přijďte ji předvést ke kostelu k pobavení sebe i ostatních.

V 18 hodin bude slavnostně položen základní kámen ke stavbě majáku a muzea Járy Cimrmana. Následně se mezi 18 a 19 hodinou vznesou horkovzdušné balony se základními kameny a poselstvím na všechny strany.

Železnobrodský jarmark

Od pátku do neděle se bude konat v Železném Brodě jarmark. Kromě stánkového prodeje je připraven pro návštěvníky také hudební doprovodný program, který bude probíhat na Malém náměstí, nám. 3. května a v ulici Smetanovo zátiší.

Karlovarský kraj

Karlovarský karneval

V deset hodin v neděli se pomalu začne formovat karneval v ulicích Karlových Varů.  Připraveny jsou workshopy pro děti, různá vystoupení a občerstvení. Nebudou chybět akrobati, kejklíři, historické postavy ani obří loutky. Karneval půjde od 14 hodin po trase Varšavská, třída T.G.Masaryka, Zahradní, Mlýnské nábřeží, Lázeňská, Tržiště, Stará Louka, GH Pupp, Mariánskolázeňská, Nová Louka, Divadelní náměstí, Vřídelní, I.P.Pavlova, Zahradní a Smetanovy sady. Podrobné informace najdete zde.

Galerie pod širým nebem

V Chebu probíhá do soboty festival uměleckých projektů s mezinárodní účastí. Každý den od 10 do 18 hodin se na zdech, plotech i zábradlích, ve vzduchu a na zemi ocitnou fotografie, malby, grafické práce, kresby, prostorové instalace, plastiky i sochy. Představí se výtvarné a fotografické projekty mladých tvůrců, studentů a uměleckých seskupení, obrazy a fotografie profesionálů i nadaných amatérů, připraveny jsou tvůrčí dílny, divadelní představení, filmové projekce či koncerty, prezentace nezávislých designerů a módních návrhářů. Podrobný program je zde.

Ústecký kraj

V Ústí se poběží charitativní běh pro nemocné děti

V Ústí nad Labem se v sobotu poběží charitativní Běh pro život, odstartuje ho herec Roman Zach. Výtěžek poputuje k onkologicky nemocným dětem. Cílem čtvrtého ročníku série běhů ve velkých městech je vybrat pro ně 3,5 miliónu korun.

Trasa ústeckého běhu začne na Mírovém náměstí a povede ulicemi Velká hradební a Winstona Churchilla. Zpět do centra se poběží kolem hotelů Vladimír a Clarion v Pařížské ulici, odtud přes Lidické náměstí kolem muzea a divadla. Dále trasa pokračuje atriem budovy magistrátu a kolem krajského úřadu. Do cíle se účastníci běhu dostanou ulicemi Velká hradební a Hrnčířská. Cíl je stejně jako start na Mírovém náměstí.

Závod začíná v 15 hodin, ale už od 13.30 hodin bude na ústeckém Mírovém náměstí pro děti připravený skákací hrad, trampolína nebo horolezecká stěna. Půl hodiny po startu běhu vystoupí zpěvačka Olga Lounová. Podrobné informace najdete zde.

Muzejní noc v Zubrnici

V sobotu večer vypraví Zubrnická muzeální železnice noční spoje v rámci Muzejní noci. Tři vlaky - flamendry - se vydají v 18.20, 20.57 a 23.07 hodin z Ústí nad Labem a projedou údolím Lučního potoka do Zubrnice a zpět. Zájemci si vyzkouší netradiční železniční práce, poslechnou si komentované prohlídky a také budou moci složit kurz na výpravčího. Podrobnější informace najdete zde.

Oslava narozenin Maxipsa Fíka

V sobotu oslaví v Kadani narozeniny Maxipsa Fíka. Oslavy budou inspirovány mnoha jeho dobrodružstvími. Fík bude rozdávat podpisy a taky ceny vítězům her a soutěží. Těšit se můžete na Maxim Turbulenc, divadelní představení V pytli kolem světa, čarování s Harry Potterem, Milanovy diskohrátky aneb Z pohádky do pohádky, malování na obličej, jízdu na koních, lampionový průvod nebo Jana Bendiga. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

 Mariánská Týnice: zachráněný skvost stavitelského čaroděje Santiniho

Jan Blažej Santini musel být zadobře s nebem i peklem. Svá mistrovská díla tvořil ke slávě boží, ale musel v tom být čert, který mu geniální nápady vnukal. Jeden z jeho divů, poutní kostel Zvěstování Panny Marie a cisterciácké probošství, stojí v Mariánské Týnici nedaleko Kralovic. (celý článek)

Svatobor u Sušice skrývá tajemství

Nad Sušicí, která je branou do klostermannovské Šumavy, se až do výšky 845 metrů nad mořem tyčí vrch Svatobor, který je díky své bohaté historii opředen tajemstvím a pověstmi. (celý článek)

Hrad dětem na Švihově

V neděli ožije vodní hrad Švihov akcí Hrad dětem aneb Hledá se šikula. Program se soutěžemi, pohádkami a vystoupením šaška začíná ve 14 hodin. Každé dítě ve věku 4-13 let s sebou do soutěže přinese svůj výrobek, se kterým mu mohou pomoci rodiče. Vítěz usedne na trůn a stane se "hradním šikulou". V areálu bude také k vidění i malování obrázků na tělo a výroba zvířátek z balónků. Od 17 do 18 hodin si mohou malí i velcí zatancovat na diskotéce. Další podrobnosti najdete zde.

Jihočeský kraj

O muzejní noci v Jindřichově Hradci ožijí fantaskní postavičky

O muzejní noci v Jindřichově Hradci ožijí fantaskní postavičky z proslulých nástěnných maleb z kostela svatého Jana Křtitele. Návštěvníky budou v pátek provázet areálem kostela a minoritského kláštera. Součástí muzejní noci budou řemeslné trhy a dobové koncerty. Mezi 20 hodinou a půlnocí se návštěvníci budou moci vrátit v čase o několik staletí zpět, do časů, kdy Jindřichův Hradec patřil k největším městům království českého," řekla etnografka Alexandra Zvonařová.

Během večera budou moci lidé při práci sledovat třeba lžičaře a miskaře, kováře i sedláře, tkadlenu a košíkáře, hrnčíře i iluminátora. Vedle řemeslníků a prodejců se v areálu kláštera objeví pro středověk typické postavy kejklířů, alchymistů, plivačů ohně, čarodějnic a vědem.

Zajímavým zpestřením muzejní noci bude autentický výpal středověké zakuřované keramiky a velká ohňová show. Začátky všech připravovaných akcí bude oznamovat ponocný vytrubováním.

V Prachaticích se budou opět degustovat moravská vína 

Téměř sto vzorků různých druhů moravských vín a 70 druhů sýrů mohou ochutnat návštěvníci prachatického festivalu Víno a sýry od pátku do soboty. Organizátoři se budou snažit lidi přesvědčit o tom, že víno je vhodné především jako nápoj k pokrmům. Zatímco ve světě se víno z 80 procent pije k jídlu, v Česku je to jen z 20 procent, řekl ředitel přehlídky Michal Kočan.

Akce se koná už poosmé v přízemí a podzemních prostorách renesanční radnice a na náměstí v Prachaticích. Zúčastní se jí více než 20 vinařství z Moravy. Sýry představí 16 mlékáren, zastoupení bude mít i Slovensko a Bavorsko.

Degustaci sýrů, sýrových pokrmů a vína organizátoři naplánovali na pátek od 16 do 22 hodin a na sobotu od 11 do 20 hodin. Na degustační přehlídku je vstupné 450 korun, v ceně je neomezená ochutnávka pokrmů a vín. Na náměstí se vstupné neplatí. Více informací zde.

S průvodcem šumavskou divočinou

V sobotu se vydá malá výprava do I. zóny Národního parku Šumavy. Během léta organizuje správa parku několik výprav s průvodcem do šumavské divočiny. Začátek sobotní výpravy Vltavským luhem je u Soumarského Mostu (u parkoviště půjčovny lodí - levý břeh Vltavy) v 9.15 hodin. Dopředu je nutné se rezervovat, počet míst je omezený. Zpátky se skupina vrátí okolo 14 hodiny na stejné místo.

Pro realizaci doprovodů za šumavskou divočinou je nutné získat výjimku ze základních ochranných předpisů, která ovšem přesně stanovuje podmínky vstupu, včetně termínů, průběhu tras a počtu osob ve skupině. Z těchto důvodů je kapacita doprovodů omezená, konají se za každého počasí a jsou fyzicky i značně náročné. Podrobné informace najdete zde.

Městská slavnost v Písku

Od pátku do neděle se koná tradiční písecká městská slavnost Dotkni se Písku. Letošní již 19. ročník nese podtitul - Dotkni se Písku aneb Švejkovy c.k. manévry. Slavnost bude doprovázena bohatým programem. Chybět nebude přehlídka dobového vojska, výcvik vojáků, armádní ležení i samotný Švejk, který se bude po Písku pohybovat na kryplkáře s paní Müllerovou či v kočáře s Císař pánem. Hudební program zajistí Divokej Bill a další interpreti různých žánrů. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Ratibořické údolí patří postavám z knihy B. Němcové

V okolí zámku v Ratibořicích na Náchodsku je možné potkat postavy z knihy Babička spisovatelky Boženy Němcové. Zhruba pět desítek postav bude k vidění v ratibořickém údolí do neděle 12. června.

V zámeckém parku návštěvníky přivítá paní kněžna, na Starém bělidle zájemci uvidí postavu babičky s vnoučaty. Pořadatelé doporučují větším skupinám návštěvníků rezervaci časů prohlídek k návštěvě zámku i dalších objektů v Babiččině údolí. Více informací o akci je možné najít zde.

Kraj Vysočina

Festival rekordů a kuriozit

Od pátku do soboty se budou dít v Pelhřimově věci neslýchané a nevídané. Na Masarykově náměstí budou opět překračovat odvážlivci své hranice na festivalu rekordů a kuriozit. Navíc je připravený program, kde vystoupí René Golém Richter, dále uvidíte Cimrmany v Síni slávy českých Nej…, BMX Show rekord, největší háčkované dějiny národa českého, Železný Zekon, Bratři Ebenové, Blue effect, ohňostroj a hadí ženu, která se poskládá do akvária 38,2 x 60 x 41,5 cm s vodou, takže její hlavu ani není téměř možné najít mezi poskládanými končetinami. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Zámek ve znamení koně a rozhledna vzdorující tornádu

Malebný zámek Slatiňany zasvěcený koním, na který upozorňuje věž sousedního kostela, a unikátní rozhledna Bára, která do svého aktivního života musela vstoupit dvakrát. Dva cíle, za kterými se stojí vypravit se na sever Chráněné krajinné oblasti Železné hory. (celý článek)

V Nasavrkách se můžete stát Kelty

Jsme hrdi na své slovanské předky. Měli bychom ale jít i hlouběji do minulosti, do dob, kdy území od britských ostrovů, přes část poloostrova Pyrenejského až někam k hranicím Rumunska ovládali Keltové. Zanechali na našem území množství památek - jejich hradiště - oppida jsou rozeseta po území Čech i Moravy. (celý článek)

Králicko láká na bunkroturistiku

V průsmyku u města Králíky je největší koncentrace předválečného opevnění, které nás mělo chránit před německým vpádem. Řada objektů se využívá díky nadšencům jako vojenská muzea. Bohužel některé, jako třeba tvrz Bouda, nedosáhly kvůli průtahům na ministerstvu na evropské dotace. (celý článek)

Olomoucký kraj

Mistrovství automobilů do vrchu

O víkendu se pojede Mistrovství Evropy v závodech automobilů do vrchu na věhlasné trati Ecce Homo ve Šternberku, která v loňském roce oslavila úctyhodných 105 let. I letos přijede úřadující Mistr Evropy, Ital Simone Faggioli a jeho týmoví kolegové Adriano Zerla a Marizio Roasio, kteří budou startovat také s vozy Osella. Dalším zahraničním jezdcem, který sedlá vůz Osella PA30, je pak švýcarský pilot Urs Muller.

V sobotu se pojedou tréninkové jízdy mezi 8 a 16 hodinou. V neděli bude v 8.30 slavnostně zahájen závod. První jízda startuje v 9 a druhá pak ve 12.45 hodin. Podrobný program najdete zde.

Zlínský kraj

Cyklostezka Bečva se rozrostla o trasu mezi Velkými Karlovicemi a Vsetínem

Cyklostezka Bečva – unikátní „cyklodálnice“ vedoucí napříč Zlínským a Olomouckým krajem - se v pátek rozrostla o další kilometry. Na závěr národní Cyklokonference byl slavnostně otevřen její další úsek podél Vsetínské Bečvy mezi Velkými Karlovicemi a Vsetínem. (celý článek)

Zvonice vystaví nádherné bonsaje

Zvonice na Soláni ožije neobvyklou výstavou bonsají. Autory vystavených skvostů budou bonsajový mistr Pavel Slovák a jeho žák Miroslav Škrabal. Vernisáž se uskuteční v pátek 16 hodin.

V sobotu od 14 hodin pak odkryje tajemství pěstování bonsají seminář, kde se zájemci dozví, jak tvarovat a pěstovat malé stromečky. Autorská výstava bonsají potrvá do neděle 19. června. Více najdete zde.

Cyklovíkend ve Zlíně: Tour de Kids a velocipedista Zimovčák

Milovníky cyklistiky ve Zlíně čeká nabitý víkend. V sobotu se na náměstí Míru uskuteční jeden ze závodů seriálu pro děti Tour de Kids, o den později dorazí také na náměstí Míru charitativní cyklotour velocipedisty Josefa Zimovčáka Na kole dětem/Na bicykli děťom.

Závod Tour de Kids odstartuje na náměstí Míru v 15 hodin, pojede se na vzdálenost 50 metrů až jeden kilometr. Více najdete zde.

V neděli zlínské náměstí ovládne slavný velocipedista Josef Zimovčák a jeho cyklotour. Program začne v 11.30 hodin. Účastníci se můžou těšit na vystoupení hudební školy Yamaha a Aerobik klubu Zlín, cyklisty na historických kolech a v dobových kostýmech, pravou asijskou rikšu z unikátní výstavy Šangri-la, roztleskávačky, nafukovací atrakce, ale i třeba propagaci bezplatného dárcovství krve a kostní dřeně. Více zde.

Ve Velkých Karlovicích se uskuteční Filmový pohádkový les

V neděli se děti ponoří do tradičního Pohádkového lesa ve Velkých Karlovicích. Akce začne v 10 hodin u hotelu Galik. Návštěvníci potkají při plnění úkolů na dobrodružné cestě kolem hotelu Galik princezny, čerty, vodníky, ale také třeba Popelku, Hloupého Honzu, Princeznu Koloběžku a další hrdiny českých filmových pohádek. Nebude chybět ani drak. Pro děti budou připraveny soutěže o ceny. Masky jsou vítány – ty nejhezčí budou odměněny. Více zde.

Středověká slavnost řemesel a kumštu

Velké náměstí v Kroměříži ožije v pátek a v sobotu Jarmarkem lidových řemesel. V jeho rámci bude založená nová festivalová tradice - Středověká slavnost řemesel a kumštu. Akce odstartuje v sobotu v 17 hodin hudebním a tanečním vystoupením mezi stánky řemeslníků. Od 17.45 bude následovat kulturní program na pódiu ve středověkém stylu, k vidění budou například tanečnice, fakír, šermíři nebo hadí žena. V 18:45 bude zahájen průvod centrem města v dobových kostýmech. Slavnost vyvrcholí zábavným programem v nedalekém Klubu Starý pivovar.

Návštěvníci se můžou těšit na říznou středověkou hudbu, hry na starodávné nástroje, čarodějnické rituály, orientální tance či čáry a kejkle. K dispozici bude i středověké jídlo připravované podle starodávných receptur. Vstup na slavnost bude pro účastníky ve středověkých kostýmech zdarma, ostatní zaplatí malé vstupné, ve kterém bude nápoj a ochutnávka jídel.

Jihomoravský kraj

Pohádkový les

Od 13 hodin se v sobotu promění okolí Rychtářova na Vyškovsku v Pohádkový les. Na kouzelnou trasu budou děti s rodiči pouštěny po čtvrt hodině. Během cesty se setkáte s pohádkovými bytostmi, ale také si nejmenší vyzkouší skákací hrad a posedí u táboráku. Podrobnější informace hledejte zde.

Moravskoslezský kraj

Svatojánská noc na hradě Starý Jičín

V sobotu večer se koná druhý ročník Medardova výstupu na hrad Starý Jičín. Akce začíná od 20 hodin. V plánu je večerní grilování a opékání buřtů na nádvoří hradu. Večerní program zakončí ohňovou show. Více se dočtete zde.

Hukvaldský brnkot

Na Hukvaldech se v neděli koná pátý ročník folklórního festivalu, setkání milovníků kytar a dobré hudby v hradním mostě. Více najdete zde.

Praha

Pražská muzejní noc otevře na šedesát objektů

O nastávajícím víkendu bude v Praze pěkně nacpáno. Vypukne tu totiž už osmá muzejní noc, do které se zapojilo 34 kulturních institucí, jež zpřístupní celkem 60 objektů. (celý článek)

Dejte si kávu Potmě

Až do 22. června můžete na pražském Ovocném trhu navštívit nevšední kavárnu Potmě, kde vám zkušení nevidomí číšnici naservírují lahodný mok v naprosté tmě. Originální projekt nadace Světluška vám na chvíli umožní vyzkoušet si pocity lidí, pro něž je tma denní samozřejmostí. Návštěvou kavárny, kterou pomáhali stavět i zaměstnanci finanční skupiny AXA, jež je dlouholetým generálním partnerem projektu, přispějete do sbírky Světluška částkou 100 Kč a jako památku na nevšední zážitek si odnesete hrneček se Světluškou. Letošní novinkou akce je historicky první výstava fotografií v absolutní tmě. Těšit se můžete i na vystoupení Anety Langerové, Márdiho z Vypsané fixy, Ivana Hlase a Jiřího Schmitzera. Více najdete zde.

Unikátní výstava Kalendárium totality v Praze

Na Václavském náměstí u sochy svatého Václava se rozprostřela volně přístupná putovní výstava Kalendárium totality. Návštěvníci uvidí přehled zásadních dějinných zlomů poválečné totalitní minulosti v Československu, Polsku, Maďarsku a Německé demokratické republice.

Umístění toho nejdůležitějšího na jedinou časovou osu umožňuje návštěvníkům uvědomit si společné projevy totalitních systémů, které v jednotlivých státech ovládaly společnost, a způsob, jakým se s nimi konfrontovali občané jednotlivých zemí.

Kalendárium postihuje období let 1944 – 1990. Začíná ještě před koncem války, protože to je období, kdy s Rudou armádou vstupuje do států střední Evropy přímý politický vliv Sovětského svazu a aniž bychom zpochybňovali osvobození od nacismu, byla započata příprava na přechod k totalitním režimům měnící samostatné státy v sovětské satelity.

Pochod proti rakovině prsu

V sobotu startuje ve 12 hodin Avon pochod proti rakovině prsu ze Staroměstského náměstí. Trasa je dlouhá 4,8 km a povede skrz Železnou ulicí, okolo Stavovského divadla, Havířskou, Na Příkopě, přes Jungmannovo náměstí, Vodičkovou, přes Karlovo náměstí, ulicí U nemocnice, Vyšehradskou, Libušinou, po Rašínově nábřeží, skrz Vyšehradský tunel, Podolské nábřeží do areálu Žlutých lázní. Více najdete zde.

Čtěte také:
Řecký ostrov Kós je třetím největším v souostroví Dodekanes (295 km2). Na délku měří 40 kilometrů a na šířku pouhých osm. Do tureckého Bodrumu jsou to nějaké čtyři kilometry. Další zajímavosti o této turisticky atraktivní destinaci se dozvíte v příloze Víkend, která vychází jako součást deníku Právo v pátek 10. 6.

Reklama

Související témata:

Související články

Svatobor u Sušice skrývá tajemství

Nad Sušicí, která je branou do klostermannovské Šumavy, se až do výšky 845 metrů nad mořem tyčí vrch Svatobor, který je díky své bohaté historii opředen...

V Nasavrkách se můžete stát Kelty

Jsme hrdi na své slovanské předky. Měli bychom ale jít i hlouběji do minulosti, do dob, kdy území od britských ostrovů, přes část poloostrova Pyrenejského až...

Výběr článků

Načítám