Hlavní obsah

Tipy na víkend: Betlémské světlo, výstava o Čtyřlístku, vánoční prohlídky zoo

Novinky, Lucie Poštolková

Poslední adventní víkend přichystal nejen rozvoz Betlémského světla, ale také vánoční prohlídky v zoo Ostrava, Svatý Kopeček a Liberec, kde si můžete ozdobit stromky. V Zoo Praha se můžete vydat na ornitologickou procházku. V Doksech se nově otevřelo muzeum Čtyřlístku. Při svitu svíček si můžete prohlédnout zámek Kratochvíle či hrad Rabí.

Foto: Profimedia.cz

V Pelhřimově se pokusí udělat rekord o největší počet plujících svíček v ořechové skořápce.

Článek
Praha

Ornitologická procházka Prahou

Společně s ornitologem Martinem Smrčkem se můžete vydat na pozorování ptačích obyvatel v průběhu zimy na Vltavě kousek od zoologické zahrady. Pokud budete mít štěstí, uvidíte vzácné severské druhy kachen, jako je hohol či morčák. Těšit se můžete také na slípky zelenonohé, různé druhy racků, volavky popelavé, kormorány velké, poláky velké a chocholačky nebo potápky malé. Sraz je v 8.30 hodin u hlavního vchodu do Zoo Troja. S sebou se doporučuje teplé oblečení, boty do terénu a dalekohled. Ornitologická vycházka je pro všechny zájemce připravena zdarma.

Celý víkend budou ve vzdělávacím centru Zoo Praha k dispozici nejrůznější stavebnice Lego a Duplo. Pozvání platí pro celé rodiny - pro ty, kteří jsou hraví, ale nechtějí si stavět, budou připravené stolní hry. Chybět nebude ani soutěž o některou ze stavebnic.

Betlémské světlo

Betlémské světlo jako symbol Vánoc si mohou Pražané převzít v sobotu. Prahou bude mezi 13. a 19. hodinou jezdit historická tramvaj s Betlémským světlem. Ve 13 hodin se první tramvaj vydává z Výstaviště směr Strossmayerovo náměstí, Náměstí Republiky, Václavské náměstí, Karlovo náměstí, I. P. Pavlova, Náměstí Míru, Flora a Olšanské hřbitovy, kam přijede ve 14 hodin.

Betlémské světlo si můžete také ve stejný den vyzvednout mezi 13. a 18. hodinou ze stánku na pražském Náměstí Míru. Ve stánku bude fungovat „Betlémská pošta“ – zájemci dostanou od skautů a skautek zdarma pohled, který si budou moci nechat orazit pamětním razítkem Betlémského světla a odeslat prostřednictvím přepážky České pošty ihned ze stánku. Podrobnější rozpis tramvajových jízd najdete zde.

Pražské módní salóny 1900 - 1948

Pokud budou dámy chtít utéct od vánočních povinností a stresu, ať si jdou odpočinout do Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Tento týden se tam nově otevřela výstava Pražské módní salóny 1900 - 1948. Dokonalé řemeslné zpracování luxusních značek a prvky francouzského stylu potěší vaše oko. Více najdete zde.

Beachvolejbalové turnaje

Na neděli si v Beachclubu Ládví připravili od 9 hodin otevřený turnaj mixů. Odpoledne bude patřit rodinnému turnaji kroužkařů a jejich rodičům, který začíná v 15.30 hodin. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Karlštejn nabízí zimní prohlídky a adventní program

Hrad Karlštejn je jedním z mála hradů v České republice, který je otevřený pro veřejnost i v zimě a kromě prohlídek vánočně vyzdobeného hradu nabízí také Rybovu mši vánoční a vánoční koncert skupiny CHAIRE. (celý článek)

Na zámku Loučeň nadělí Ježíšek bohatý program i dárky

Na zámku Loučeň připravili na sobotu vánoční program, který začne ve 14 hodin rozsvícením svíček na největším adventním věnci v ČR. Uvidíte pohádku O Ježíškovi, na nádvoří budou soutěže a uslyšíte Českou mši vánoční od J. J. Ryby. Vyvrcholením je živý betlém s Ježíškem v kolébce, jemuž se přijdou poklonit proroci i králové.

Česká mše vánoční od Jakuba Jana Ryby

Pravděpodobně všichni známe Českou mši vánoční od Jakuba Jana Ryby. Ale pokud si ji půjdete poslechnout do chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře ve čtvrtek od 17 hodin, nebudete litovat. Jedinečná atmosféra gigantické gotické stavby si vás získá. U chrámu se budou také mezi 16. a 19.30 hodinou prodávat vánoční výrobky z chráněných dílen.

Berounský vánoční jarmark nabídne plno dárků

Při předvánočním shonu můžete zavítat i na vánoční jarmark v Berouně, kde jistě naleznete zajímavé dárky. O víkendu se otevře v Muzeu Českého krasu na Husově náměstí jarmark. V sobotu jej můžete navštívit mezi 9. a 12. dopoledne, odpoledne pak od 12.45 až do 17 hodin, v neděli od 10 do 12 a od 12.45 do 16 hodin. (celý článek)

Zlatá adventní neděle ve skanzenu

Ve skanzenu v Kouřimi oslaví zlatou adventní neděli se strašidelnou Perchtou a tajemnými Luckami. Děti ocení pohádku v podání pražského souboru Buchty a loutky: Andělíček Toníček v 11 a 14 hodin. Poslední adventní neděle bude ve skanzenu ve znamení zklidnění, v rychtě z Bradlecké Lhoty si společně s Michaelem Pospíšilem budete moci zazpívat i staročeské roráty v 11.30, 13 a 15 hodin. Nedělní program je naplánován od 10 do 16 hodin. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Slunovrat na Kratochvíli

V sobotu se od 18 hodin koná na zámku Kratochvíle akce s názvem Slunovrat na Kratochvíli. Návštěvníci si poslechnou Slunovratový koncert Ondřeje Smeykala na didgeridoo a poslechnou si zamyšlení nad Rožmberským rokem. Zlatým hřebem bude zámecká zahrada ve světle svící a dalších ohňů. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Na vodní hrad Švihov za vláčky

O víkendu se od 10 do 15 hodin otevírá vodní hrad Švihov. V současnosti si zde můžete prohlédnout výstavu Přes to vlak nejede. Ta vypráví o historii železniční dopravy a rozvoji tratí u nás.

Hrad Rabí

Hrad Rabí se ponořil do adventního času. Na sobotu je připraven večer při svíčkách, kdy si návštěvníci mohou projít hrad za svitu svic. Prohlídky zakončí koncert v hradní konírně. Dopředu si raději vstupenky rezervujte. Více informací najdete zde.

Zámek Kozel

V neděli se od 16 hodin v jízdárně zámku Kozel koná tradiční vánoční koncert, tentokrát v možná poněkud netradiční podobě: Vystoupí Jožka Černý a cimbálová kapela Grácia. Více najdete zde.

Zapomenuté šumavské vesničky – Zuklín

Na hranici Plzeňského a Jihočeského kraje se uprostřed šumavských lesů a luk v nadmořské výšce téměř 900 metrů nachází Zuklín – místo s překrásným výhledem na okolní krajinu. (celý článek)

Karlovarský kraj

Vánoce očima dětí a krušnohorské betlémy vévodí nejdeckému muzeu

Do konce roku si v nejdeckém muzeu můžete prohlédnout výtvarné práce dětí i betlémy krušnohorských umělců. Muzeum Karlovy Vary, pobočka Nejdek ve spolupráci s nejdeckými školami nabízí návštěvníkům jedinečnou možnost podívat se na Vánoce očima dětí.(celý článek)

Žáci ZŠ Jáchymov zvou na Vánoční ladění

Další z řady kulturních akcí ve Špitálním kostelíku v Jáchymově bude čtvrteční společné vystoupení divadelního souboru a pěveckého sboru zdejší základní školy. (celý článek)

V Ostrově se představují betlémy z mnoha materiálů i krajin

Desítky betlémů z nejrůznějších materiálů a krajů jsou k vidění v klášterním kostele v Ostrově. Svou řezbářskou práci na betlému dnes předváděl v kostele Václav Nekola, z jehož sbírky je tak velká část vystavených betlémů. Svůj dřevěný betlém každoročně doplňuje o další figury.

"Od loňského roku přibyla například nová figura s píšťalou a další figurky daráčků. Snažím se ale figurky obměňovat, aby betlém nebyl stále stejný," popsal změny v asi dvoumetrové scenérii z lipového dřeva Nekola.

Při tvorbě betlémů se podle něj může rozvinout fantazie autora. Některé prvky ale musí zůstat tradiční, Boží rodina, Tři králové a postavy lidí s dary, kterým se říká daráčkové.

Kromě vyřezávaného betlému Václava Nekoly a betlémů z jeho vlastní sbírky jsou v kostele k vidění i papírové betlémy ze sbírky Zdeňky Janischové. Kromě nich ale výstava betlémů nabízí i zajímavosti, například netradičně pojatý betlém ze zásuvek psacího stolu, zapůjčený od Vladimíra Lessera.

Vzácností jsou pak betlémy ze sbírky faráře Jiřího Hájka ze Stříbra, který do Ostrova zapůjčil exponáty z Afriky, Jižní Ameriky, Španělska a Orientu. Betlémy ze dřeva, kovu, vosku, papíru, textilu nebo keramiky doplňuje i háčkovaný betlém, který vytvořila poslankyně Milada Emmerová. Výstava potrvá do 15. ledna 2012.

Ústecký kraj

Zámek Děčín s vyhlášenou kavárnou a palačinkárnou má otevřeno celý rok

Předchůdcem děčínského zámku bylo dřevěné hradiště, vystavěné zřejmě koncem 10. století jako opěrný bod českého knížete pro správu takzvané děčínské provincie. První písemná zmínka se o ní zmiňuje v roce 993, vlastní hradiště je poprvé zaznamenáno k roku 1128. (celý článek)

Chomutov hostí plavecké Zimní mistrovství ČR seniorů a dorostu

Od čtvrtka do neděle se v Chomutově uskuteční plavecké Zimní mistrovství ČR seniorů a dorostu, 8. kolo Českého poháru. Spolupořadateli Zimního mistrovství jsou plavecký oddíl TJ Slavie Chomutov a Český svaz plaveckých sportů. (celý článek)

Liberecký kraj

Přednášky a prohlídky Zoo Liberec

V pátek od 17 do 19 hodin se v zoologické zahradě v Liberci koná večerní prohlídka. Návštěvníci si navíc mohou prohlédnout, jak se koupe slon od 17.30 nebo jak vypadá cvičení a krmení lachtanů.

V sobotu do 19.30 hodin začne v zoo přednáška o projektu KambaTiBaAka terénní zooložky Kláry Petrželkové, která je spoluautorkou projektu, a Davida Modrého, přednosty Ústavu patologické morfologie a parazitologie Fakulty veterinárního lékařství VFU Brno. Více najdete zde.

V Doksech, komiksových Třeskoprskách, mají muzeum Čtyřlístku

Legendární Čtyřlístek má od minulého týdne vlastní muzeum. Otevřelo se v Doksech, které se v oblíbeném komiksu staly předlohou Třeskoprsk, kde čtveřice animovaných postaviček bydlí. S Pinďou, Fifinkou, Bobíkem a Myšpulínem se ale obyvatelé a návštěvníci města budou moci setkávat i na nové naučné stezce vedoucí okolo Máchova jezera, tedy předlohy komiksového rybníku Blaťák.

Malí i velcí fanoušci komiksu mohou vidět i Myšpulínovy vynálezy nebo nahlédnout do Fifinčiny kuchyně. Populární postavičky je také v muzeu čekají v takřka životní velikosti. Na Doksy nepadla volba náhodou. Jaroslav Němeček, který postavičky před více než čtyřmi desítkami let vytvořil, má totiž poblíž chalupu a v kraji Máchova jezera strávil velkou část života.

Muzeum je interaktivní. Děti v něm mají možnost si s postavičkami s Pindi, Myšpulína, Fininky a Bobíka hrát a nachystány jsou pro ně i naučené hry s tématem oblíbeného komiksu. Když je muzeum bavit přestane, můžou se vydat na naučnou stezku nazvanou Se Čtyřlístkem okolo Blaťáku. Ta vede po žlutě značené turistické cestě kolem Máchova jezera. Komiksové postavy na ní na několika informačních tabulích návštěvníky seznamují s okolními zajímavostmi.

Muzeum bude pro veřejnost otevřeno od pondělí do pátku od 13 do 17 hodin. Návštěva je možná i dopoledne, je ale nutné se předem objednat. Pro otevření muzea připravili i speciální pohlednici.

Liberecká galerie představuje výjimečnou výstavu polských umělců

V sobotu se v 17 hodin v Oblastní galerii v Liberci koná vernisáž výstavy „Co je tu, co tu není…“ pěti desítek polských umělců z Wrocławi. Expozice představuje současnou bohatou polskou výtvarnou scénu. K vidění budou malby, figurální malby, plastiky, prostorové objekty i fotografie. Postavení Wrocławi v uměleckém světě potvrzuje její výběr za Evropské město kultury 2016. Výstava polských umělců potrvá do 12. února 2012.

Královéhradecký kraj

Vánoční pohádkové prohlídky na hradě a zámku Staré Hrady

Od 11. prosince až do 8. ledna o sobotách a nedělích, svátcích a prázdninách od 10 do 17 hodin jsou na zámku a hradě Staré Hrady u Jičína vánoční pohádkové prohlídky s princeznou Laskonkou. (celý článek)

Betlémské světlo

V Trutnově si můžete vyzvednout Betlémské světlo v sobotu na hlavním vlakovém nádraží mezi 15.20 a 16. hodinou. Nebo pak v neděli u kostela Narození Panny Marie od 9 hodin. Světlo bude také k dispozici pro veřejnost od 18. do 24. prosince ve vestibulu kostela Narození Panny Marie. Podrobnější informace o rozvozu Betlémského světla v kraji najdete zde.

Pardubický kraj

Pernštýnské náměstí patří řemeslníkům a umělcům

Na to, jak se vyrábí vánoční ozdoby, keramika, hračky nebo pečou tradiční koláče, se ode dneška mohou lidé podívat na Pernštýnském náměstí v Pardubicích. Na trzích se budou zpívat koledy a vystoupí tam také regionální kapely. Program je připravený do třetí adventní neděle 18. prosince.

Na starobylém náměstí se představí šest desítek řemeslníků z celé republiky, každý den od 10 do 12 hodin jsou připravené pořady pro mateřské a základní školy a řemeslné dílny.

Děti si mohou upéct perníček a hlavně si před betlémem s živými zvířátky poslechnout, jak to vlastně všechno bylo s narozením Ježíška. Od 15 hodin se po náměstí rozezní hlasy dětí z dětských pěveckých sborů a promítat se bude pardubická Perníková pohádka.

Ve stáncích na náměstí lze nakoupit jmelí, vánoční dekorace nebo drobné dárky. Pro děti je připravená zvonička splněných přání nebo mohou odeslat Ježíškovi svá přání speciální ozvučenou poštou. Ve čtvrtek trh doplní zabijačkové pochutiny a uzenářský trh.

Vysočina

Mimořádné prohlídky kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře

V neděli se v kostele sv. Jana Nepomuckého u Žďáru nad Sázavou konají mimořádné adventní prohlídky. Návštěvníci si budou moci projít interiér kostela osvětlený pouze svíčkami. Ty budou hořet také v zrcadlových svícnech, na oltářích všech pěti kaplí, na podlaze kostela, na schodišti a ve vstupní bráně ambitu. Jednotné vstupné 30 korun zahrnuje i výstup na první ochoz kostela. Prohlídky začínají v 16.30 a v 17.30 hodin.

Pokus o rekord v počtu nejvíce plujících lodiček ze skořápky

Na Masarykově náměstí v Pelhřimově se v neděli pokusí o rekord nejvíce plujících lodiček z vlašského ořechu se zapálenou svíčkou. Program Zlaté neděle začíná v 9.30 hodin, o samotný rekord se pokusí po 16. hodině. Akce končí v 17 hodin.

Jihomoravský kraj

Vánoční KontraHell Fest je naditý třaskavou hudební směsí

V sobotu 17. 12. se uskuteční v brněnském klubu Melodka vánoční koncert agentury Kontra Production, na kterém vystoupí kapely Insania, Dark Gamballe a Free Fall. (celý článek)

Vánoční jarmark v Bořeticích

Na prostranství u kulturního domu v Bořeticích se v sobotu bude konat Vánoční jarmark. Celý den bude možné ochutnat místní speciality a zalít je výborným modrohorským vínem. Nebudou chybět ani dětská vystoupení základních a mateřských škol. Více najdete zde. V neděli od 14 hodin v kostelíku sv. Anny proběhne adventní koncert.

Olomoucký kraj

Vánoční období zpestří olomoucká zoo večerními prohlídkami

Návštěvníci olomoucké zoo na Svatém Kopečku budou i letos moci poznat chod zahrady po setmění a navíc ve slavnostní atmosféře při tradičních večerních vánočních prohlídkách. Zoo je pořádá od 17. prosince do 1. ledna s výjimkou Štědrého dne a Silvestra, uvedla mluvčí zoo Hana Labská.

"Lidé mají ojedinělou šanci vidět zvířata po setmění. Romantickou atmosféru navozuje i vánoční výzdoba, návštěvníci si tak mohou odpočinout od předvánočního shonu. Nemusí se bát, že by všechna zvířata spala. Pavilony budou osvětlené a navíc řada zvířat je aktivních v noci," uvedla mluvčí.

Lidé mohou procházet zoo s průvodcem vždy v 17 a 18 hodin. Za zvířaty mohou vyrazit i bez doprovodu, zahrada se uzavře vždy v 19:00. Návštěvníci zoo budou moci 17. prosince nazdobit i vánoční strom a zavěsit na něj svá přání či dobroty pro ptáky.

Zlínský kraj

Z Osvětiman do Chřibů aneb Výprava za tajemnými místy

Zdá se vám adventní doba hektická, všude plno reklam, světel a hluku? Chcete se zklidnit, vydýchat, zamyslet? Pak se vydejte na Horu sv. Klimenta, Kazatelnu, ochutnejte vodu ze studánky, zvané Metodějova. (celý článek)

Živý betlém v Rožnově pod Radhoštěm

O víkendu 17. a 18. prosince vždy od 17:00 hod se v areálu Dřevěného městečka ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm odehraje lidová hra o narození Ježíše podle Evangelia sv. Matouše. (celý článek)

Zvonice bude opět vonět

Vánoční atmosféra, ze které vás ale rozhodně nebude mrazit. Tak přesně takovou zažijí návštěvníci Vánočního koledování s pečením perníčků, které se v sobotu uskuteční ve Zvonici na Soláni na Vsetínsku. (celý článek)

Moravskoslezský kraj

Strojení vánočních stromečků

V zoologické zahradě Ostrava si budou moci v sobotu děti ozdobit vánoční stromečky. Program začíná v 10 hodin zpíváním koled u živého betlému. Následně budou moci pomáhat se strojením stromečků. Od 11 do 13 hodin ve výukovém centru jsou pro děti připraveny vánoční aktivity s vůní medu: zdobení medových perníčků a výroba svíček ze včelího vosku. Více najdete zde.

Betlémské světlo

Betlémské světlo bude hořet v klubovně Stará Bělá - Ostrava v sobotu mezi 11. a 11.30 hodinou. Můžete se zapsat v kostele na seznam (na stolku uprostřed chrámu) a skauti vám plamínek přinesou na Štědrý den dopoledne do vašich domovů. Další podrobnosti o Betlémském světle v kraji najdete zde.

Celorepublikový seznam o předávání Betlémského světla najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám