Hlavní obsah

Tipy na víkend: Akrobatická Helicoptershow, inkvizice na Lokti a muzejní noc

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

V sobotu budou nad Hradcem Králové létat letadla i vrtulníky, na zemi si návštěvníci budou moci prohlédnout přehlídku záchranářské techniky v rámci akce Helicoptershow. Poněkud rušno bude na hradě Loket, kam na udání zavítá inkvizice, která bude pátrat po čarodějnici. V Ostravě, Žamberku a na Vysočině se zdarma otevřou muzea, galerie a další instituce v rámci muzejní noci.

Článek
Středočeský kraj

Pohádkové prohlídky v hořovickém zámku

Tradiční pohádkové prohlídky hořovického zámku se uskuteční o víkendu 21. a 22. května. V každém pokoji se odehraje jedna scéna z klasické pohádky Rozum a Štěstí. (celý článek)

Hrabalovi v patách

Po stopách oblíbených míst Bohumila Hrabala se můžete vydat v rámci akce Hrabalovo Kersko. Letošní 13. ročník se uskuteční v sobotu.

Zájemci se mohou těšit na postřižinské pivo z Nymburku, živou muziku i soutěže. Akce začíná v 10 hodin u Svatojosefského pramenu v Kersku dopoledním komentovaným pochodem po místech, která měl Bohumil Hrabal rád.

Odpolední program se koná v lesní zahradě Lesního ateliéru Kuba v Kersku, kde bude k vidění například divadelní představení Slavnosti sněženek (Hálkovo divadlo Nymburk). Ve výstavních prostorách ateliéru bude ke zhlédnutí tématická výstava Slavnosti sněženek: fotografie z filmu obrazy Milady Kudrnové. Chybět nebude ani občerstvení. Těšit se můžete například na sele na rožni, grilovaná masa či valašské frgále. Podrobnější informace a přesný program najdete zde.

V Průhonickém parku rozkvetla exotická kuriozita

Nejen pro obdivovatele exotických rostlin vykvetla v Průhonickém parku davidie listenová Vilmorinova (Davidia involucrata var. vilmoriniana), strom původně z Číny.

Velké bílé květy připomínají tvarem listy, odborně se jim říká listeny. Vyvinuly se z listů stromu, podobně jako všeobecně známá vánoční hvězda. Listeny dorůstají velikosti až 30 centimetrů. Ve větru připomínají let ptáků, proto se stromu anglicky také říká holubí – ale také kapesníkový.

Davidie listenová byla vysazena v Průhonickém parku již roku 1910. Davídií roste v Průhonickém parku několik, ta největší a nejnápadnější hned pár metrů od vchodu na velkém nádvoří Průhonického zámku. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Harrachov zve k vodopádu, na horskou vyhlídku i do muzeí

Vyzkoušeli jsme TIP Seznamu.cz. A určitě toho nelitujeme. Květnová návštěva v krkonošském středisku Harrachov s jarním sluníčkem nad hlavou a čerstvou zelení všude kolem určitě stála za to. (celý článek)

Vyrazte do lesa

Minulý týden se nově otevřel Lesnický park Bezděz. Nejlepší je začít u Informačního centra Vojenských lesů a statků v Hradčanech u Mimoně na Českolipsku. Území lesnického parku Bezděz se rozkládá v lesích kolem Bezdězu na Českolipsku a Mladoboleslavsku, na rozhraní Libereckého a Středočeského kraje. Lesnický park Bezděz je třetím místem v ČR, kde k založení lesnického parku došlo. Na památku otevření parku byl v blízkosti obce Velký Rečkov na Mladoboleslavsku vysazen jilm drsný (Ulmus glabra).

Do zoologické na Planetu opic

V sobotu se bude oslavovat Planeta opic v liberecké zoo. Navíc se budou mezi 10 a 13 hodinou oslavovat 25. narozeniny šimpanzic Jannis a Tessan. Komentované krmení šimpanzů začne v 11.30 hodin. Dozvíte se vše o životě lidoopů a jejich výskytu ve volné přírodě. Pro odvážné lezce bude připravena i speciální nafukovací stěna a chybět nebude ani školní taneční představení ZŠ Broumovská.

Pokud návštěvníci odevzdají vysloužilý elektrospotřebič u vchodu zoo, získají kupon na levnější vstupné na sobotu. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Středověká noc na hradě Loket aneb Proces s čarodějnicí Markétou

V sobotu se budou muset mít všichni na hradě Loket na pozoru. Navštíví jej totiž inkvizice. Večerní program zprvu veselý začne v 19.30 hodin. Bude se tančit, zpívat a hodovat. Vystoupí kejklíři a tanečníci s ohněm.

Na udání vytáhnou na hrad inkvizitorští přisluhovači, papeženští přívrženci a objeví mladou Markétu. Dívku obdařenou nejen půvaby, ale i léčitelskou schopností. Obviní ji ze zločinu nejtěžšího – z čarodějnictví. Podrobný program najdete zde.

Ústecký kraj

Nádvoří děčínského zámku jako historické tržiště

Ačkoliv se děčínský zámek rekonstruuje, proběhne tam o víkendu historické tržiště. Návštěvníci uvidí mušketýrské představení, jehož kulisou i jevištěm bude jedna z nejatraktivnějších částí celého zámku – gloriet v Růžové zahradě.

Na jarmarku nebudou chybět historické stánky, ukázky řemesel, pěvecká, šermířská a taneční vystoupení, kejklíři, divadlo pro děti atd. Trh navštíví také hrabě Maxmilián Thun se svojí manželkou a doprovodem. V rámci trhů si návštěvníci budou moci prohlédnout soutěžní výtvory mistrovství ČR v květinové vazbě Děčínská kotva. Připraveny budou i doprovodné programy pro děti, které jim zprostředkují stará řemesla či život ve vojenském táboře.

Historický trh májový se koná v sobotu mezi 9–19 hodinou a v neděli 22. května mezi 10–17 hodinou. Více najdete zde.

Miladafest v Ústí nad Labem

V sobotu se budou nad Letním kinem v Ústí nad Labem rozléhat písničky kapely Wohnout, Vypsaná fixa, Sto zvířat, Škvor i Jiřího Schmitzera. Od 13 hodin tam začíná Open air Rock Miladafest 2011. Podrobný program najdete zde.

Plzeňský kraj

V Dobřívi se chystají na jubilejní dvacátý ročník Hamernického dne

Každoročně třetí sobotu v květnu, letos tedy 21. května, se v areálu národní kulturní památky vodní hamr Dobřív uskuteční již 20. ročník tzv. Hamernického dne. Sjedou se sem kováři, umělečtí kováři a podkováři ze všech koutů republiky, ale i prodejci potřeb pro kováře, šperků, platnéři, zbrojíři. K poslechu zahraje středověká skupina a zhlédnout můžete i komedianty a vystoupení historického šermu. Akce potrvá od 9 do 18 hodin. Více najdete zde. (celý článek)

Staročeský jarmark v klášteře Kladruby

V sobotu i neděli se nádvoří kláštera Kladruby promění v tradiční staročeský jarmark, který začíná v 10 hodin. Doprovodný program začne ve 13 hodin a potrvá do 16 hodin. Návštěvníci uvidí šermířské vystoupení, maňáskové divadlo, siláka Železného Zekona i představení orientálního tance. Podrobný program najdete zde.

Zámek Nebílovy

Na zámku Nebílovy oslaví Den regionu bohatým kulturně-gastronomickým programem. Návštěvníky čeká vystoupení ZUŠ Přeštice – dechové kapely, pohádka „O líném Honzovi“, Kvarteto bicích nástrojů Přeštice a další. V 16,30 hodin se bude křtít pivo Radouš. Podrobné informace najdete zde.

Klášter Plasy s dětským fotomaratonem

V sobotu se v klášteře Plasy koná Dětský fotomaraton. Startuje se ve 12.30 hodin před konvertem. Soutěže se mohou zúčastnit všechny děti do 18 let, které baví fotografování. Připraveny budou tři věkové kategorie, na místě bude vyhlášeno sedm témat a do určené hodiny musí všichni odevzdat sedm svých fotografií ke všem tématům. Více najdete zde.

Golfový turnaj handicapovaných hráčů

První mezinárodní golfový turnaj handicapovaných hráčů se bude konat o víkendu v golfovém resortu Darovanský dvůr. Turnaje se zúčastní jak profesionální handicapovaní hráči ze zahraničí a ČR, tak zdraví golfoví nadšenci, včetně známých osobností. Na zeleném trávníku potkáte Marka Ebena i Ondřeje Hejmu. Na golfový svátek se může přijít podívat široká veřejnost. Návštěvníci si v rámci sobotního dne budou moci vyzkoušet zdarma odpaly, pobavit se s golfovými odborníky, vyzkoušet golfové i další sportovní pomůcky pro handicapované sportovce a podívat se na módní přehlídku. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Nádhera ukrytá v bechyňském klášteře

Bechyňský zámek je v soukromých rukou, ale i tak má město co nabídnout – klášter s kostelem Nanebevzetí Panny Marie. Stojí na skále nad Lužnicí, z jeho zahrady je nádherný pohled na řeku. Kostel tu stál už od roku 1284, budovat ho začali o tři roky dříve. (celý článek)

Sezónu na Lipně zahájí dračí závody a piráti

Závody dračích lodí, ale také celodenní pirátský program proložený divadlem a koncerty připravili organizátoři na zahájení letní sezóny na Lipensku. Akce se koná v sobotu v loděnici Lipno a kempu Modřín v Lipně nad Vltavou. Na Dračí mistrovství lipenské přehrady se zatím přihlásilo přes 30 posádek, další ještě přibudou.

Závodit může veřejnost i sportovní oddíly. Každá posádka je složená z 20 pádlujících, bubeníka a kormidelníka. Závodní trať má 200 metrů.

Lipno, to je o vodě a lodích, proto je jeho hlavním mottem Piráti na Lipně. Hlavním bodem pak bude bitva o poklad s vyloděním pirátů v podání skupiny historického šermu Rekruti. Do bitvy mezi piráty a vojáky se mohou zapojit i děti. Čeká je několik pohádek, bubnování a spousta her a soutěží. Podrobnosti zde.

Cipískoviště

Od pátku do neděle připravili v Písku akci pro děti a rodiče s názvem Cipískoviště. Připraveny jsou nejen hry na pískovištích, ale i obří sochy z písku, v jejichž podobě tentokrát do Písku zavítají Rožmberkové. Právě v letošním roce totiž uplyne 400 let od úmrtí posledního potomka pánů z Růže Petra Voka. Historická delegace vznikla ze 100 tun zlatavého materiálu na náplavce u Kamenného mostu. Slavnostní vernisáž proběhne v sobotu v 11 hodin. Výstavu obřích pískových soch si návštěvníci Písku budou moci prohlédnout do konce června. Součástí Cipískoviště bude bohatý doprovodný program. Více informací můžete najít zde.

Královéhradecký kraj

Helicoptershow s manévry letounů na nebi i záchranářů na zemi

Již podesáté se v sobotu na letišti v Hradci Králové uskuteční mimořádná přehlídka záchranářské techniky a umu lidí z řad hasičů, policistů a záchranného sboru. Jubilejní Helicoptershow letos láká nejen na manévry letecké a pozemní techniky, seskoky parašutistů, ale také například na možnost vyhlídkových letů. Návštěvníci si budou moci zblízka prohlédnout přes padesát vrtulníků a letadel. (celý článek)

Za Šípkovou Růženkou

Každou květnovou neděli potkáte Šípkovou Růženku na Zámeckém resortu Dětenice. Pro návštěvníky je připravená mezi 10 a 16 hodinou pohádka o princezně, co spala sto let. V sobotu si zájemci mohou od deseti do 18 hodin prohlédnout zámek v doprovodu Ježibaby, čertů i nejrůznějších strašidel. Potkáte je ve všech zámeckých komnatách, budou se bát nejen děti, ale i dospělí. V květnu je dětenický zámek otevřen denně, kromě pondělí, od desíti do osmnácti hodin. V době letních prázdnin bude otevřeno denně od desíti do osmnácti.

Kraj Vysočina

Muzejní noc na Vysočině

Na Vysočině se otevře v rámci Muzejní noci řada objektů. Zájemci se mohou v sobotu podívat v Pelhřimově do Muzea Vysočiny, Síně Lipských, Muzea strašidel i Muzea kuriozit.

V pátek od 20 hodin se v Městském muzeu v Kamenici nad Lipou v areálu kamenického zámku bude konat muzejní noc. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Muzejní noc v Městském muzeu Žamberk

Pro sobotní večer si městské muzeum v Žamberku připravilo Muzejní noc. Program potrvá od 19.00 do 21.30 hodin. Zájemci uvidí výstavu pohádkových obrázků dětí žambereckých škol, divadelní pohádku o Šípkové Růžence. Pro nespavce je připravena výtvarná dílna a pohádkové soutěže. Vstupné je 15 Kč. Pokud přijdete v kostýmu skřítka nebo pohádkové bytosti, budete mít vstup zdarma. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Hrad Helfštýn bude hostit festival vojenské historie 

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku bude o víkendu hostit Festival vojenské historie. Návštěvníkům se předvede na 130 účinkujících, kteří je provedou historickou minulostí Moravy. Chybět nebudou vojáci starověkého Říma, Slované, Kelti, Vikingové, žoldnéři, landsknechti, ale ani mušketýři či řadová pěchota.

Sjedou se na něj spolky vojenské historie i šermířské skupiny z celé republiky i ze Slovenska. Diváci si prohlédnou průřez celou vojenskou historií. Porovnají, jak vypadala móda, oblečení i jaké zbraně se používaly.

Festival vojenské historie bude v útrobách hradu doprovázet dobová muzika, malí i velcí návštěvníci se mohou těšit na kejklíře i tanečnice středověkých a renesančních tanců. Součástí akce bude i divadelní představení či workshop orientálního tance. Návštěvníci se budou moci podívat rovněž na rekonstruovanou katovnu i s výkladem a ukázkami útrpného práva. Zájemce o vojenskou historii odborníci na přednášce seznámí s historií palných zbraní, včetně ukázek.

Zlínský kraj

Hájenka láká zvýhodněným vstupným a odborným výkladem

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně připravilo příjemné překvapení pro výletníky, kteří v květnu a červnu zamíří k hradu v Malenovicích. Expozicí Dřevo, proutí, sláma, která je umístěna v objektu Hájenky, bude možné projít vždy o víkendu s komentovaným výkladem odbornice – etnografky Aleny Prudké. (celý článek)

Jihomoravský kraj

Hodonínsko má díky Lesům ČR novou cyklotrasu a naučnou stezku

Minulý týden v pátek Lesy ČR otevřely novou cyklotrasu za Zoo Hodonín až k Písečnému rybníku. Trasa začíná u silnice I. třídy č. 55 naproti hodonínské zoologické zahradě a dále vede lesním porostem až k Písečnému rybníku, kde navazuje na stávající Moravskou vinařskou stezku směrem na Dolní Bojanovice.

Cyklisty, včetně in-line bruslařů, provede trasa v celé své délce téměř 2,3 kilometru evropsky významnou lokalitou Hodonínská Doubrava (Natura 2000) a zčásti i po hranici přírodní rezervace Stupava.

Na celkem pěti informačních tabulích se lidé dozvědí zajímavosti o tématech, jako například les a historie, mikroregion Hodonínsko a cykloturistika, myslivost a fauna, ochrana přírody - flora a rybnikářství. Pro děti bude připraveno deset interaktivních stojanů.

Moravskoslezský kraj

Hrad Sovinec bude o víkendu patřit dětem, uvidí i myší dostihy 

Do světa pohádek zavede o víkendu zejména nejmenší návštěvníky hradu Sovinec na Bruntálsku akce Láry fáry do pohádky. Děti budou moci s předstihem oslavit svůj svátek, kromě divadelních představení či vystoupení šermířů je čekají i pravé myší dostihy.

Po oba dny jsou pro děti připraveny hry a soutěže po celém areálu hradu. O pohádková představení se postará například loutkové divadlo Kašpárkův svět. Jde o zájezdové loutkové divadlo, které pohádky hraje s klasickými, dřevěnými marionetami.

Návštěvníkům se představí i žonglérská a divadelní společnost Vagabundus Colective, která předvede mimo jiné kejkle mezi provazy. Mezi účinkujícími se představí i skupina historického šermu Tartas či divadlo Magnet. Program je připraven na sobotu i neděli od 9 hodin. Více najdete zde.

Ostravská muzejní noc

V sobotu od 17 hodin se budou otevírat muzea, galerie a další kulturní instituce v rámci Ostravské muzejní noci.

Všichni zúčastnění nabídnou během festivalu vstup zdarma a bohatý doprovodný program (koncerty, filmové projekce, taneční vystoupení, přednášky, workshopy atp.). Také letos budou připraveny zvláštní autobusové linky, které budou pendlovat mezi zúčastněnými institucemi zdarma. Podrobné informace najdete zde.

Praha

Národní galerie bude ve čtvrtek zdarma

Galerie a muzea ve čtvrtek oslaví svůj mezinárodní den. Národní galerie při té příležitosti zdarma zpřístupní své sbírky a většinu expozic, nabídne komentované prohlídky, přednášky a program pro děti. Speciální akce chystá i Národní technické muzeum nebo Národní muzeum, které se oslavami zároveň rozloučí se svými návštěvníky před chystanou rekonstrukcí. „Poté, co byly zrušeny pravidelné středy zdarma, je svátek muzeí jednou z mála příležitostí, kdy NG zdarma zpřístupní své stálé expozice,“ řekla mluvčí NG Petra Jungwirthová.

Noční prohlídka z věže chrámu sv. Mikuláše

V pátek od 22 hodin se můžete vydat na noční prohlídku do věže chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně. Jednohodinová prohlídka se uskuteční jen v případě, že se najde skupina 20 osob. Předem je nutné registrovat se na emailu k.kratinova@abl.eu.

Do botanické zahrady na suiseki a shangshi

V sobotu se otevírá v pražské Botanické zahradě v Troji mezinárodní výstava suiseki a shangshi. Japonský název suiseki pod sebou ukrývá kameny, které byly formovány pouze přírodou. Jedná se o prožívání přírody pomocí kamene. Již před 2000 lety byly v Číně takové kameny (gongshi, shangshi) sbírány a ceněny vysoce postavenými hodnostáři a umělci a byly vystavovány spolu s kaligrafiemi a tušovými malbami. Výstava je otevřena denně mezi 9 a 19 hodinou od 21. do 22. května. Celý program zde.

Módní kolekce pro gorily

Pražská zoologická zahrada připravila na neděli módní přehlídku a internetovou aukci originálních šatů navržených z afrických látek. Výtěžek půjde na ochranu goril nížinných a rovněž na stavbu české školy v Kamerunu. Nedělní program odstartuje ve 14 hodin koncert skupiny TiDiTaDe s africkými rytmy a tancem. Nebudou chybět ani přednášky o gorilách a africká pohádka O pravé lži. Podrobnosti najdete zde.

Historii erotiky hledejte v muzeu u Staroměstského náměstí

V Melantrichově ulici nedaleko pražského Staroměstského náměstí našlo své sídlo Sex Machines Museum. Kolemjdoucí tudy procházejí buď naprosto nevšímavě, nebo pokradmu nakukují a jejich představivost pracuje na plné obrátky. Kdy jindy se do muzea vydat, když ne v měsíci lásky? (celý článek)

Reklama

Související témata:

Související články

Do Špindlerova Mlýna se vrací smetánka

Špindlerův Mlýn měl v minulosti pověst mondénního střediska pro společenskou smetánku. Dnes splňuje všechny standardy nejnáročnějších turistů loni otevřený...

Na Jadranu bude letos těsno

Loni strávilo v Chorvatsku dovolenou 687 tisíc českých turistů. Ve skutečnosti to bylo jistě o několik desítek tisíc lidí víc, než říká oficiální údaj....

Výběr článků

Načítám