Hlavní obsah

Skiareál Kouty láká na nejdelší sjezdovku Moravy

Právo, Petr Marek

Novou, přes tři kilometry dlouhou sjezdovku Pohodová, která patří k nejdelším v České republice, připravili na novou sezónu v lyžařském areálu Kouty v Jeseníkách. Ten je nejmodernější a největší na Moravě.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

V Koutech se vyřádí nejen lyžaři, ale také snowboarďáci a skikrosaři. Ilustrační foto

Článek

Návštěvníci se mohou těšit i na další nové atrakce – dětský park s lyžařskou školou a snowpark.

„Dosud jsme byli známí jako vyloženě sportovní středisko s nabídkou zejména ostřejších tratí. Teď vycházíme vstříc rodinám s dětmi a pohodářům. Zkrátka poskytujeme optimální lyžařskou vyváženost. Vyžaduje to současný trend,“ říká spolumajitel střediska Lukáš Kestl.

Sjezd pro děti

Nová sjezdovka (3050 metrů) je na Moravě vůbec nejdelší. Překonává ale převýšení pouhých 520 metrů, a proto může oslovovat i slabší lyžaře a malé děti, kterým nabídne bezpečný a dlouhý lyžařský výlet.

„Prochází novým lesním průsekem a poslední, širokou část obsluhuje 700 metrů dlouhý vlek. Upravili a rozšířili jsme však i přejezdovou část sjezdovky Hřebenovka tak, aby ji i při menší rychlosti všichni bez zastavení přejeli,“ informoval Právo Kestl.

Pro nejmenší děti je podle něj určen nový dětský park se specializovanou lyžařskou školou. „Vybaven je nejmodernějšími pomůckami. Má jak pojízdný koberec, tak lanový vlek a je bezpečně ohrazen, aby se zamezilo nebezpečí střetu s jiným lyžařem,“ konstatoval Kestl s tím, že v blízkosti je café bar a restaurace, takže rodiče mohou sledovat výuku dětí od nápojů či jídla z terasy.

Na své si v Koutech přijdou i snowboarďáci a skikrosaři. Čeká na ně zcela nový snowpark se spoustou atraktivních prvků a skoků, jehož součástí je i skikrosová dráha. Snowpark vyrostl mezi přibližovacím vlekem a sedačkovou lanovkou.

Expresní šestisedačka

V Koutech je tak nyní dohromady 11,5 kilometru sjezdových tratí s expresní šestisedačkovou lanovkou s největší kapacitou v republice. Na své si tam ale stejně jako dosud přijdou i běžkaři, a to na třech strojově udržovaných tratích v nadmořské výšce 1100 až 1330 metrů s výchozím bodem u horní stanice lanovky a výhledem na hlavní hřeben Jeseníků včetně Pradědu.

Raritou areálu je 2,5 kilometru dlouhý okruh Stadión. Ten vede kolem horní nádrže přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám