Hlavní obsah

Sedmým divem Olomouckého kraje se staly Rychlebské stezky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošním sedmým divem Olomouckého kraje se staly Rychlebské stezky pro horskou cyklistiku v obci Černá voda na Jesenicku. Do ankety se zapojilo 4896 lidí, z toho hlasovalo pro první místo 954 z nich. Druhou příčku obsadilo poutní místo Panny Marie Pomocné ve Zlatých Horách a na třetí příčce figuruje zámek Tovačov. Informoval o tom hejtman Martin Tesařík (ČSSD).

Foto: www.rychlebskestezky.cz

Rychlebské stezky

Článek

"Rychlebské stezky jsou speciální trasy, traily pro horská kola. Jsou to vlastně lesní pěšinky, které jsme speciálně upravili pro zábavnou jízdu na horském kole. Jezdci jsou v přímém kontaktu s přírodou, trasy vedou mezi stromy, přes potoky, kamenné plotny, žulová pole, jsou tam různé lávky. Jsou to uzavřené okruhy pospojované do sítě," uvedl starosta obce Černá Voda Pavel Horník (nez.).

Stezky se začaly budovat v roce 2009, nyní mají zhruba 50 kilometrů. Ve výstavbě je další úsek o délce asi 13 kilometrů, který bude otevřen na jaře. "Díky tomu budeme nabízet jedny z nejlepších služeb bikerům v Evropě. Je div, že jsme vše přežili a dokázali nápad dovést tam, kde se dnes nacházíme," uvedl starosta.

Foto: www.rychlebskestezky.cz

Rychlebské stezky - začátek trasy podél Černého potoka

Zájem o stezky se podle něj zvyšuje, lidé se na místo vracejí. Zatímco loni je navštívilo kolem 10 000 lidí, letos jich je už téměř 16 000. To se podepisuje nejen na rozvoji služeb včetně informačního centra, ale možnost vycítili i místní podnikatelé.

"První dva roky byly pomalejší, ale nyní už lidé vidí, že zájem roste. Vznikly nové ubytovací prostory, staví se tři zcela nová ubytovací zařízení. Zatímco před třemi lety u nás byly dvě špatně fungující hospody, příští rok už to bude pět restauračních zařízení, máme novou cukrárnu a podobně. Živí to čím dál víc lidí," doplnil starosta.

Foto: Marketa.Radlova, Mapy.cz

Zámek Tovačov

Do rozvoje areálu v uplynulých letech výrazně investoval i Olomoucký kraj, který uvolnil zhruba 1,9 miliónu korun. "Jsme rádi, že se potvrdilo, že investice do cestovního ruchu mají smysl," uvedl Martin Tesařík, hejtman Olomouckého kraje.

Loni se ankety zúčastnilo 4135 hlasujících a vítězem se stala přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně.

Lidé letos vybírali z 21 lokalit, které navrhli odborníci na cestovní ruch. Mezi sedmičkou divů kraje se nacházejí také Javoříčské jeskyně, střešní zahrada na střeše bývalé konírny zámku v Lipníku nad Bečvou, Císařsko-královská olomoucká pevnost či Plumlovský zámek.

Olomoucký kraj bude sedm divů i letos propagovat putovní výstavou i kampaní ve vlacích Českých drah nejen na regionální úrovni, ale i v soupravách Pendolino. Anketu v Olomouckém kraji inspirovala obdobná akce na Slovensku v Trenčínském kraji.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám