Hlavní obsah

Rozhledna na šumavském Poledníku oslaví výročí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už patnáct let mohou turisté stoupat po 227 schodech na 37 metrů vysokou rozhlednu na vrcholku šumavského kopce Poledník. Ten byl v minulosti součástí rozsáhlého vojenského areálu se základnou protivzdušné obrany státu. Rozhledna byla oficiálně zpřístupněna 18. července 1998.

Foto: Profimedia.cz

Vyhlídková věž na Poledníku má zvláštní design.

Článek

Vrchol Poledníku s nadmořskou výškou 1315 metrů se nachází asi osm kilometrů od hraničního přechodu Prášily - Gsenget na Klatovsku. Za příznivého počasí je odsud vyhlídka na celou Šumavu i na vzdálené Alpy.

Rozhledna je kompletně opravena včetně hlásky. Tři horní prohlídková patra slouží zároveň jako malá galerie s výstavním prostorem. Nevzhledné okolní objekty bývalé vojenské základny, jejichž úplná rekonstrukce by byla příliš nákladná, jsou zbourány.

Celkové náklady na rekonstrukci věže, u jejíž paty je přistavěn srub pro stálou službu i veřejnost, činily včetně terénních úprav 10,5 miliónu korun.

Turisté i cyklisté se mohou k rozhledně dostat od Slunečné u Prášil po sedm kilometrů dlouhé cestě nebo z Modravy či z Rokyty, kde musí ujít či ujet ještě o pět kilometrů více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám