Hlavní obsah

Putovní výstava fotografií provází po památkách světového dědictví UNESCO

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Putovní výstava fotografií s názvem Poznej světové dědictví UNESCO přibližuje návštěvníkům nejkrásnější místa na světě. Její první zastávkou je hrad Karlštejn, dále ji můžete zastihnout na zámcích Vizovice, Telč, Náchod, Mníšek pod Brdy, Český Krumlov a další. Vstupné je zdarma.

Foto: Switzerland Tourism

Unikátní trať Rhétských drah ve Švýcarsku

Článek

Jubilejní desátý ročník výstavy věnovaný 40. výročí podepsání Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví začíná 16. března na hradě Karlštejn, který také aspiruje na zápis mezi památky světového dědictví. Výstava v otevřených arkádách Císařského paláce potrvá do 30. března. Záštitu nad výstavou převzala Česká komise pro UNESCO.

Návštěvníci výstavy letos uvidí například skvosty Švýcarska, Slovenska, rakouského Salcburku, ale i unikáty z dalších kontinentů – z Asie, Číny, Tibetu, Nepálu, Indie, zemí jihovýchodní Asie, výstava zavede návštěvníky i do Austrálie, na Nový Zéland, do Severní a Jižní Ameriky.

Výstava Poznej světové dědictví UNESCO se koná každoročně již od roku 2003. V obměnách putuje po České republice, ale zavítala také na Slovensko nebo do švýcarské Basileje. V průměru výstavu ročně navštíví přes 50 000 lidí. Přijdou si nejen prohlédnout fotografie, ale i načerpat inspiraci, kam se vypravit na cesty.

Čím více je budeme znát, tím více je budeme chránit

Výstava je součástí projektu Mileny Blažkové Poznej světové dědictví UNESCO. Od roku 2000 se snaží zprostředkovat veřejnosti co nejvíce informací o jedinečnosti míst z prestižního Seznamu světového dědictví. Hlavní myšlenkou je, že největší zárukou záchrany vzácných památek i přírody je úcta a ohleduplnost každého jedince. Čím více budeme taková místa znát, tím více je budeme chránit, aby měla větší šanci na zachování pro budoucnost.

Poznej světové dědictví UNESCO

Březen - Hrad Karlštejn

Duben - Zámek Vizovice

Květen - Zámek Náchod a Město Telč

Červen - Zámek Kynžvart a Praha – Centrum FotoŠkoda

Červenec - Zámek Mníšek pod Brdy a Hrad Křivoklát

Srpen - Hrad Křivoklát

Září - Ostrava – důl Michal

Říjen -  Zámek Český Krumlov

Listopad - Praha – oslava 40. výročí Úmluvy o ochraně světového dědictví 

UNESCO, organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu, stála roku 1972 u zrodu Úmluvy o ochraně světového dědictví, podle které chrání zúčastněné země vybrané památky a přírodní celky připisované pravidelně na prestižní Seznam světového kulturního a přírodního dědictví. V současné době je zapsáno na seznamu celkem 936 zcela výjimečných a unikátních míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám