Hlavní obsah

Při návštěvě podolské vodárny si lidé prohlédnou Prahu z 50metrové výšky

Novinky, Lucie Poštolková

Podolská vodárna v Praze bude pravidelně každý čtvrtek otevřena veřejnosti. První prohlídka se uskuteční 22. dubna. Návštěvníci se mohou těšit na unikátní technologické zázemí vodárny a navíc se podívají z téměř padesátimetrové vodárenské věže.

Článek

Podolská vodárna v Praze, oficiálně Muzeum pražského vodárenství, se každý čtvrtek otevře veřejnosti. Návštěvníci se podívají nejen mezi historické exponáty, ale nakouknou také do čerpací stanice. Dozvědí se, jak fungují čiřiče, a nakonec se podívají na ochoz vodárenské věže, odkud se jim naskytne jedinečný výhled na Pražský hrad, Vyšehrad, Smíchov i Petřín.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Výhled z vodárenské věže

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Výhled z vodárenské věže

Zájemci si mohou od 20. dubna rezervovat vstupenky na stránkách www.prahatechnicka.cz nebo je zakoupit přímo v sídle Hospodářské komory hl. m. Prahy, nám. Fr. Kafky 7, Praha 1.

Prohlídky jsou určeny pro skupiny i jednotlivce. Počet osob ve skupině je omezen na 20. Trasa trvá přibližně dvě hodiny. Prohlídka není bezbariérová, vyžaduje určitou tělesnou zdatnost. Jedná se o schodiště na ochoz vodárenské věže.

Prohlídky pro skupiny se budou konat od 9 a 11 hodin, skupina do 10 osob zaplatí 1300 Kč, do 20 osob pak 2500 Kč. Prohlídky pro jednotlivce budou začínat ve 13 hodin, vstupné je 150 Kč.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Čiřiče v Podolské vodárně

Vodárna v Podolí byla uvedena do provozu roku 1929. Upravuje říční vltavskou vodu na vodu pitnou. Současná budova byla postavena na místě staré pražské vodárny. Projektoval ji Antonín Engel. Tenkrát zavedli vícestupňovou filtraci. Voda se provzdušňovala, třikrát filtrovala a dočišťovala na pomalých biologických filtrech. Při této úpravě byl výkon vodárny cca 400 litrů za sekundu.

V současné době zásobují Prahu vodou nádrže Želivka a Káraný. Podolská vodárna představuje důležitý rezervní zdroj pitné vody. Je schopná zajistit zásobu pitné vody asi do 48 hodin pro 70 procent pražských domácností.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Úplný provoz se v Podolí zastavil po povodních roku 2002. Od té doby je vodárna pravidelně čtyřikrát za rok spuštěna a zkontrolována. Naposledy Pražanům tekla z kohoutku voda z Podolí na podzim roku 2007.

Podolská vodárna, Muzeum pražského vodárenství a úpravy vody v Praze Podolí, se zapojuje do projektu zážitkové turistiky. Zpřístupnění pražských kolektorů vzbudilo velký zájem, proto hlavní město připravuje další podobné programy.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Expozice muzea pražského vodárenství

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Struktura prohlídky

1. část prohlídky – Muzeum pražského vodárenství

Seznámení s historií a problematikou zásobování obyvatel Prahy vodou, prvními soukromými a především veřejnými vodovody v Praze.

Pohled do haly filtrů.

2. část prohlídky – Čerpací stanice surové vltavské vody

Základní informace o jednotlivých fázích čištění surové vody. Vysvětlení významu česlí, seznámení s odstraňováním nečistot ze surové vody  na hrubých a jemných česlích.

3. část prohlídky –  Chemická úprava surové říční vody - čiřiče

Seznámení s funkcí, významem a technologickým postupem úpravy surové vody v čiřičích.

4. část prohlídky – Ochoz budovy chemické úpravy vody

Panoramatický rozhled na Prahu z nezvyklého stanoviště, viditelné významné objekty, včetně vyrovnávací věže Děvín.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám