Hlavní obsah

Poutní areál v Mariánské Týnici se stal prestižní památkou

Právo, Patrik Biskup

Bývalý cisterciácký areál v Mariánské Týnici na severním Plzeňsku získal jako poutní místo od prvního července status národní kulturní památky.

Foto: Plzeňský kraj

Areál v Mariánské Týnici je nově národní kulturní památkou.

Článek

Kostel Zvěstování Panny Marie, jednopatrová budova proboštství a ambity s freskovou výzdobou byly postaveny podle plánů Jana Blažeje Santiniho v 18. století. V minulosti chátrající místo se podařilo opravami a rekonstrukcemi zachránit před zánikem a dnes je výstavní perlou baroka v regionu.

„Jsme jedinou památkou tohoto typu, která není v rukou církve a patří Plzeňskému kraji. Areál má dominantní úlohu v krajině a jsou s ním spojeny kulturní, stavební a duchovní hodnoty a tradice,“ uvedla ředitelka muzea severního Plzeňska Irena Bukačová.

Od povýšení na status památky si její vlastník slibuje větší zájem ze strany veřejnosti. „Ročně navštíví areál kolem 20 tisíc lidí,“ uvedla dále Bukačová. Číslo by mohlo být ale daleko vyšší.

„Bohužel k nám nejezdí veřejná doprava. Tím se stáváme nedostupní pro tu část turistů, kteří za památkami cestují vlaky nebo autobusy. To jsou převážně senioři,“ doplnila.

Ještě se bude dostavovat

V současné době probíhají v areálu přípravné práce na dostavbu východního ambitu, který nebyl nikdy dokončen. Komplex měl mít podle Santiniho představ dva ambity – klenuté chodby s arkádami měly obehnat nádvoří na západní i východní straně kostela. Vznikl ale jen západní ambit, pak udělal tehdejším stavitelům čáru přes rozpočet císař Josef II. se svým dekretem o rušení klášterů.

Dostavba bude stát kolem 52 miliónů korun, z čehož 47 miliónů pokryje evropská dotace, zbytek doplatí Plzeňský kraj. Dílo by mělo být dokončeno nejpozději v roce 2020.

U zrodu myšlenky na dostavbu ambitu, který obežene čtvercovou plochu o výměře zhruba deseti arů, stál prozaický požadavek: zabezpečit doposud otevřenou východní stranu areálu. „Byla řada studií, jak to vyřešit, ale všechno vypadalo trapně. Památku této kvality nemůžete degradovat nějakým plotem,“ podotkla Bukačová.

Santiniho plány se nedochovaly, novodobí architekti ale prostě okopírovali již stojící ambit. „Přiblížíme se tehdejším technologiím. Například základy, i když nejsou vidět, budou řešené z prokládaných kamenů, nikoliv z betonu,“ uvedl architekt Jan Soukup. Po dokončení bude prostor vymezený novým ambitem sloužit hlavně kultuře.

Reklama

Výběr článků

Načítám