Hlavní obsah

Po stopách posledního šumavského medvěda

Novinky, lap

Šumava, často označovaná jako zelená střecha Evropy, patří mezi nejkrásnější pohoří naší republiky. Nachází se zde poslední ostrůvky dosud nedotčené přírody. Ty může běžný turista objevovat díky naučným stezkám. Právě Medvědí se díky své jedinečnosti a kráse stala nejen první naučnou stezkou Šumavy, ale i celých jižních Čech. Své jméno získala na počest posledního medvěda, který byl na Šumavě uloven.

Článek

„Medvědí stezka patří bezesporu mezi nejzajímavější stezky na Šumavě. Pokud si chcete putování po stopách medvědů opravdu užít, začněte svou výpravu v Ovesné, která se nachází asi tři kilometry od Nové Pece. Projít si stezku z opačného konce je možné, ale není to ono,“ radí šumavský rodák a náměstek ředitele NP Šumava Jiří Mánek.

Kousek od této zastávky se již objevují první skalní útvary a právě zde začíná vaše výprava. Příroda lemovaná skalními masivy z plekenštejnské žuly vytvořila skutečně neuvěřitelné útvary, kterým místní obyvatelé přisoudili roztodivná jména. Během jednoho odpoledne tak můžete stanout před Kazatelnou i Gotickou kaplí, projít Soutěskou lapků až na Skalní hrad.

Po naplánování dalšího postupu ze Skalní vyhlídky zvládnete navštívit i Dračí tlamu a potkat Kamennou krásku. Všechny tyto zajímavé skalní útvary vytvořila časem příroda na úbočích vrchu Perníku.

Pokud budete pokračovat dál, za osadou Jelení vrchy dorazíte k Jelenímu jezírku, které sloužilo jako vodní nádrž pro známý Schwarzenberský plavební kanál. V dřívějších dobách se zde plavilo vytěžené dřevo. Tuto unikátní technickou památku v délce 400 metrů byste si rozhodně při jakékoli návštěvě Šumavy neměli na Medvědí stezce nechat ujít.

Cesta měří 14 kilometrů

Po trochu obtížnějším stoupání v prvním úseku, je zbývající část cesty pohodlná. Celá trasa měří 14 kilometrů, a pokud se nechcete hnát a šumavskou přírodu si opravdu vychutnat, vyčleňte si na cestu alespoň pět hodin. Pokud se nechcete živit kořínky a lesními plody, přibalte si na cestu svačinu.

Pokud máte malé děti či netrénované nohy můžete se vydat i na kratší výpravu. Ze zastávky Ovesná opět projdete skalními útvary a asi po sedmi kilometrech dorazíte k osadě Jelení a Schwarzenberskému kanálu. Sem už je možné odjet či přijet autem. Mapu Medvědí stezky spolu s dalšími zajímavými informacemi o NP Šumava najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám