Hlavní obsah

Ostrava hostí výstavu amerických veteránů s vozem Jana Wericha

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři desítky pravých amerických veteránů jsou od pátku k vidění na ostravském výstavišti Černá louka, kde začala unikátní výstava American Classic Cars. Návštěvníci mohou obdivovat zástupce velkých i malých automobilek z USA, některé vozy jsou přitom naprosté unikáty.

Foto: Aleš Honus, Právo

Organizátor výstavy Ivo Kunetek u automobilu, se kterým jezdil svého času Jan Werich.

Článek

Vystavené automobily byly vyrobeny v letech 1949 - 1980. „Je sice pravda, že v České republice se během roku koná řada sběratelských srazů, ale v takovém rozsahu a na tak dlouhou dobu ještě tolik amerických aut u nás určitě vystaveno nebylo,“ řekl zástupce organizátorů Ivo Kunetek, který je sám vášnivým sběratelem amerických aut.

Výstava podle něj nabízí několik opravdových unikátů. „Je tady vůz, ve kterém se podle pamětníků vozil Jan Werich. Dále je zde auto, které si pro sebe na zakázku v roce 1975 nechal vyrobit senátor státu New York. Jde stoprocentně o ruční práci, takových vozů bylo ve své době vyrobeno pouze necelých šest set. V České republice to je jediný exponát,“ dodal Kunetek.

Výstava o matce cest - Route 66

Součástí výstavy American Classic Cars je také část věnovaná slavné U. S. Route 66. „Matka cest, jak bývá tato silnice nazývána, byla postavena v prvních desetiletích minulého století a do provozu byla uvedena v roce 1926. Její celková délka je 3940 kilometrů a prochází osmi státy USA. Stala se kulisou mnoha scén amerických filmů a námětem řady písní,“ uvedla mluvčí společnosti Ostravské výstavy Jana Kyzeková.

Pro návštěvníky výstavy organizátoři připravili i soutěž o tři hodnotné ceny. Lidé, kteří se zapojí do hlasování o nejhezčí veterán, mohou získat víkendový pobyt v hotelu, možnost hodinové projížďky vybraným autem po Ostravě anebo roční předplatné časopisu Chrom Plameny, který je zaměřen právě na americká auta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám