Hlavní obsah

Obraz Zlatokorunské madony se vrátil na původní místo, k vidění bude od neděle

Právo, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejvýznamnějších středověkých obrazů svatovítského typu v Čechách Zlatokorunská madona se vrací po 78 letech do kláštera ve Zlaté Koruně na Českokrumlovsku. Poprvé si jej budou moci návštěvníci prohlédnout už tuto neděli.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Obraz Zlatokorunské madony

Článek

Obraz na dřevě, jehož vznik odborníci odhadují mezi lety 1410 až 1420, je ve výborném stavu. To ve středu na setkání s novináři potvrdil ředitel územní správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec

Ze Zlaté Koruny se dostal do Národní galerie v roce 1938 z obavy, aby neskončil v rukách nacistů. V 90. letech jej sice získala zpět zlatokorunská farnost, ale vzhledem k tomu, že jej neměla kde umístit, byl v úschově cisterciáků ve Vyšším Brodě.

„Nyní se díky místní farnosti, která jej zapůjčila památkářům, ale i vstřícnému postoji Biskupství českobudějovického a kláštera ve Vyšším Brodě, vrací po 78 letech do Zlaté Koruny a bude zdobit před několika lety restaurovanou Opatskou kapli, která je součástí prohlídkové trasy kláštera. V neděli pak bude přístupný zdarma, aby jej mohli vidět věřící, kteří chodí na mše do zdejšího kostela,“ zdůraznil Pavelec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám