Hlavní obsah

Nová expozice terezínského památníku vypráví hrdinský příběh

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Památník Terezín ve čtvrtek otevřel výstavu věnovanou osobě plukovníka Clause Schenka von Stauffenberga, který byl jedním z hlavních strůjců atentátu na Adolfa Hitlera. K operaci zvané Valkýra došlo v červenci 1944. Přestože byl atentát neúspěšný, tento den nesmazatelně vešel do dějin.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Vernisáž nové výstavy se konala ve čtvrtek 10. července.

Článek

Nová terezínská expozice představuje Stauffenbergův životní příběh už od mládí. Především však mapuje jeho obrat proti nacistické politice a Hitlerově rasové ideologii. Stauffenberg výrazně nesouhlasil s existencí koncentračních táborů a s vyvražďováním Židů. Plánem atentátu na Hitlera svůj postoj potvrdil.

Ve čtvrtek 20. července 1944 pronesl Stauffenberg na Hitlerovu poradu ve Vlčím doupěti v Rastenburgu aktovku s výbušninou. Podstoupil velké riziko odhalení, ale podařilo se. Porada se výjimečně nekonala v bunkru, ale v dřevěném domku, což mělo za následek jiný vývoj situace, než se kterým atentátníci počítali. Hitler totiž při výbuchu utrpěl jen lehká zranění, mohutný stůl z dřevěného masivu mu neočekávaně posloužil jako štít.

Stauffenberg z místa činu urychleně odjel. Přestože stačil včas uprchnout, hned následující den byl společně s dalšími členy vzpoury proti vůdci dopaden a zastřelen. S manželkou Ninou měl v té době čtyři potomky a pátého na cestě. I přes složitou situaci, do níž se celá rodina dostala, Stauffenbergova žena jeho čin podporovala až do samého konce.

Pevnost Terezín z ptačí perspektivyVideo: Novinky

Výstava zrcadlící na lidském příběhu téma propagandy, prozření, vzpoury i fatálního neúspěchu setrvá v Terezíně do konce září. Poté se přesune do Lidic.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám