Hlavní obsah

Nejlepším česko-slovenským turistickým lákadlem je zámek Bojnice

Novinky, Lucie Poštolková

Absolutním vítězem v soutěži "24 klenoty pohraničia / 24 klenotů příhraničí" se stal Bojnický zámek. O druhé a třetí místo za Českou republiku se podělily Lednicko-valtický areál a Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Druhé a třetí místo za Slovenskou republiku obsadily Oravský hrad a Lázně Piešťany.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Okolo zámku Bojnice lidé nacházejí zkamenělé dukáty lakomého kastelána.

Článek

Na čtvrtém místě se za Českou republiku umístila Zoo a zámek Zlín, dále pak Moravský kras, Arcibiskupský zámek Kroměříž, Štramberk -  Moravský Betlém [celá zpráva], Zámek Hradec nad Moravicí, Baťův kanál a na desátém místě je Stodolní ulice Ostrava.

Foto: Profimedia.cz

Osmé místo patří Zámku Hradec nad Moravicí

Za Slovensko je na čtvrtém místě Katedrála sv. Jana Křtitele. Následují Tomáškovo – kolový mlýn, Trenčínský hrad, Kysucko-oravská lesní železnice, Holičský zámek, Muzeum liptovské dědiny a na desátém místě Mohyla M. R. Štefánika na Bradle.

Do hlasování se zapojilo 24 760 lidí, z čehož získal Bojnický zámek 2980 hlasů [celá zpráva]. O přízeň se ucházelo šest příhraničních krajů: Trenčínský, Žilinský, Trnavský, Zlínský, Moravskoslezský a Jihomoravský.

Soutěž vyhlásilo Výstaviště Expo Center v Trenčíně ve spolupráci se Slovenskou agenturou pre cestovný ruch a Českou centrálou cestovního ruchu CzechTourism. Akce odstartovala 23. února a ukončena byla 3. května. Probíhala na několika českých a slovenských internetových portálech.

Foto: Profimedia.cz

Šesté místo za Slovensko patří Trenčínskému hradu.

Foto: Profimedia.cz

Kroměříž, Arcibiskupský palác

Odborná porota CzechTourismu udělila také zvláštní cenu pro Kysucko – oravskou úzkorozchodnou železnici, která je velkým turistickým lákadlem nejen pro návštěvníky z obou stran hranice, ale překračuje svým turistickým významem i střed Evropy.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vláček s turisty na oravské úzkokolejné trati.

Slavnostní vyhlášení výsledků se koná ve čtvrtek 10. května na Trenčínském hradě v rámci Region Tour Expo 2012. Součástí akce bude open air festival, na kterém za českou stranu vystoupí skupina Čechomor a cimbálová muzika Jožky Šmukaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám