Hlavní obsah

Národní zemědělské muzeum novou expozicí nahodilo udičku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní zemědělské muzeum v Praze na Letné připravilo ve svém pražském sídle novou expozici rybářství. První návštěvníky přivítá už 17. prosince, informovala mluvčí muzea Petra Wagnerová.

Foto: Profimedia.cz

Národní zemědělské muzeum

Článek

„Expozici oživí velká akvária se sladkovodními rybami. Návštěvníci uvidí například sumce, štiku, kapra nebo krmné plotice. Dalšími prvky v expozici jsou interaktivní model rybniční soustavy, dioráma výlovu rybníka nebo chráněná krajinná oblast Třeboňsko. Lákadlem bude průhled do bobří nory," uvedla.

Expozici doplní textové panely s různými tématy. Je mezi nimi i "životopis" kapra, který je domácí tradicí a rodinným stříbrem České republiky, která má právo používat chráněné označení Třeboňský kapr.

„Expozice rybářství je moderní, interaktivní, s využitím množství audiovizuální techniky se zapojením zvukových a animačních technologií, 3D prezentace a rozšířené reality. Věříme, že se bude líbit dětem i dospělým včetně odborné veřejnosti," popsal novou atrakci ředitel pražské pobočky muzea Jiří Houdek.

Podle něj patří rybolov k jednomu z nejstarších zdrojů obživy lidstva. I proto jako první z nových interaktivních expozic je právě Rybářství, které muzeum přibližuje jako potravinový fenomén, ale ve spojení s rybníkářstvím i jako významnou činnost člověka po staletí ovlivňující krajinu.

Na břehu Vltavy

Samostatné téma v expozici tvoří Praha rybářská. Vychází z toho, že po staletí Vltava poskytovala obyvatelům Prahy i okolních osad obživu, rybářství mělo pro Prahu velký význam. Jeho stopy lze nalézt v pražských ulicích i dnes. Další část s názvem Rybníky nejen pro ryby ukáže, že rybníky nejsou pouze chovná zařízení. Důležité jsou také jejich další funkce — například protipovodňová, ekologická a krajinářská.

Téma Kdo otravuje ryby připomene, že řada ryb je dnes v ohrožení, a to i vinou lidské činnosti. Další doprovodné informace, například jak se žije pod vodou nebo anatomii ryby, si návštěvníci mohou sami vyhledat na dotykových LCD panelech.

„Vzniklá expozice je první v řadě těch, které budou postupně v Národním zemědělském muzeu v Praze vznikat. Pro příští rok se připravuje expozice Lesnictví, Myslivosti či Studio gastronomie, v dalším roce pak expozice Vody, Badatelna, Zemědělství, Potravinářství a venkovní expozice Živá zahrada," uvedl generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.

Počátky Národního zemědělského muzea (NZM) sahají do roku 1891. Jako samostatná instituce vzniklo Zemědělské muzeum až v roce 1918. Budova v Praze na Letné byla postavena v letech 1937-1939 podle projektu architekta Milana Babušky. NZM Praha tvoří kromě jeho pražské centrály i pobočky ve Valticích, na zámku Ohrada u Hluboké na Vltavou, v Čáslavi a na zámku Kačina u Kutné Hory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám