Hlavní obsah

Na Zadově se po letech otevřela rozhledna na skokanském můstku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výhled na Šumavu a Pošumaví nabízí od pátku rozhledna na vrcholu nájezdové rampy lyžařského skokanského můstku ve skiareálu Zadov. Postaven byl v roce 1978 a svým účelům přestal sloužit v polovině 90. let minulého století. Pro veřejnost byla vyhlídka z něj zpřístupněna v roce 1993, v provozu však nevydržela dlouho. Po pár letech byla kvůli havarijnímu stavu uzavřena. Znovu zpřístupněna byla díky dotaci ROP Jihozápad.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Unikátní rozhledna vzniklá ze skokanského můstku. Foto z roku 2014

Článek

„S generální opravou se začalo na podzim 2014. Původní vzhled můstku a jeho věže zůstal zachován, nosná konstrukce získala antikorozní nátěr a chybějící stávající obklad. Byly vyměněny i stávající okna za nová dřevěná. Rekonstrukce se dočkala i vyhlídková plošina, dostala zcela nový kabát — obložení, podlahu i zábradlí," řekl ředitel areálu České unie sportu (ČUS) Luděk Sáska.

Provozovatelé věří, že se jim podaří zvýšit atraktivitu Zadova, zejména návštěvnost v letní sezóně. Poslední skokanský závod se na můstku uskutečnil v roce 1996. Rekord můstku drží Pavel Ploc se skokem dlouhým 95 metrů. Jako první z něj v roce 1978 vzlétl skokan Zdeněk Kolros.

1109 metrů nad mořem, 158 schodů

Na jihozápadní straně věže teď vznikla horolezecká stěna. Pro cestu k rozhledně je v provozu lanová dráha Zadov-Kobyla. U dolní stanice bylo vybudováno občerstvení a dětské hřiště. Turisté se pohledem na Šumavu mohou kochat z nájezdové věže bývalého skokanského můstku ve výšce 1109 metrů nad mořem. Zdolat musejí 158 schodů. Vyhlídková plošina můstku je ve výšce 32 metrů nad zemí.

„Rekonstrukce trvala devět měsíců a stála bezmála pět miliónů korun, z toho 3,4 miliónu se nám podařilo získat z Regionálního operačního programu Jihozápad pro rozvoj cestovního ruchu. Zbývající část dofinancovala Česká unie sportu z vlastních zdrojů," řekl předseda ČUS Miroslav Jansta.

Na můstku je umístěna nová letní TV panoramatická kamera, aktuální stav počasí na Zadově tak mohou zájemci sledovat v pořadu Panorama na ČT Sport.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám