Hlavní obsah

Na Šumpersku otevřelo unikátní dětské muzeum

Chutím, vůním i osobnostem Jeseníků je zasvěceno nové dětské muzeum, které se v pátek otevřelo v Bludově na Šumpersku. Nese název Pradědovo dětské muzeum a je vybudováno v prostorách Březinova statku. Jeho náročná proměna vyšla na zhruba 19 miliónů korun. Ústřední expozici tvoří domečky, ve kterých se mohou děti vcítit do role výpravčího, hokynáře či hospodského. Podle tvůrců projektu jde o první regionální dětské muzeum v Česku.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Pradědovo dětské muzeum

Článek

Muzeum nabízí návštěvníkům 600 metrů čtverečních expozic v interiéru a 0,2 hektaru velké přírodní dětské hřiště, otevřeno bude celoročně. „Nápad vznikal několik let, samotné muzeum jsme stavěli zhruba rok. Pokusili jsme se vybudovat muzeum, které nabídne dětem a rodičům chytrý druh zábavy. Investice vyšla zhruba na 19 miliónů korun, 85 procent jsme získali z dotací z regionálního operačního programu Střední Morava," řekla autorka projektu Tereza Schreiberová.

Nejatraktivnější část muzea tvoří vesnička Pradědovo s šesti dřevěnými domečky, nechybí mezi nimi například hostinec U krále Richarda, kde se vaří regionální jídla, či domek bylinářky, ve kterém mohou malí návštěvníci míchat lektvary. Děti se mohou proměnit také v mlynáře či v hokynáře. „Je tady také velká vláčkodráha i nádraží Bílý Potok. Děti s rodiči si mohou zahrát i hru Praděde nezlob se," doplnila Schreiberová.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Dětské muzeum zabaví malé i starší školáky.

Pro unavené návštěvníky je připravena takzvaná pohádkárna s „válecím místem" určená pro čtení pohádek, nechybí batolárna pro nejmenší děti. Pro celé rodiny je k dispozici expozice Chuť Jeseníků, ve které mohou zájemci ochutnat tradiční jesenická jídla včetně regionálních produktů.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

V novém muzeu na Šumperku se děti zábavnou formou lecčemu přiučí.

Velké vyžití nabídne malým návštěvníkům také přírodní dětské hřiště. Dominuje mu lodičková rychlodráha, nacházejí se zde tunely, podzemní telefony, největší bubno-xylofon ve střední Evropě, ale i klouzačky či lanovka. Provozovatelem i majitelem muzea je nezisková organizace Jeseníky přes hranici. Cílem sdružení, které bylo založeno v roce 2008, je rozvíjet turistiku v Jeseníkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám