Hlavní obsah

Macocha - tajemná obří průrva, kam by se vešly dvě petřínské rozhledny na sobě

Novinky, Michael Otřísal

Klidně by v Macoše zmizely dvě petřínské rozhledny na sobě, nepočítaje v to doposud známou a nikdy stoprocentně nepotvrzenou padesátimetrovou hloubku jezera na jejím dně. Ta by spolkla rozhlednu další jako příslovečnou malinu. Sečteno a podtrženo, jedná se o takřka 200 metrů hloubky, a to nemusí být poslední slovo.

Článek

Tahle ohromná průrva vždy fascinovala a nejvíce v dobách, kdy na její dno nebylo možno jinak než shora. Cesta Punkevními jeskyněmi byla objevena až počátkem 20. století.

Dávná pověst ze 17. století praví, že jméno má od zoufalé a proto zlé macechy, která svržením nevlastního dítěte do propasti chtěla magicky zachránit na smrt nemocné dítě vlastní. Stal se však pravý opak. Nevlastního syna od pádu zachránila silná větev, macecha s mrtvolou svého dítěte dobrovolně končí svůj život skokem do propasti.

Foto: Profimedia.cz

Macocha

Po ní tam skončilo pár bláznivých dobrodruhů, slézajících do tajemného světa propasti bez lana, ale především desítky sebevrahů. Ti krom smutku pozůstalých zplodili i podivnou živnost „vytahovačů mrtvol“. Náš světoznámý speleolog prof. Absolon, jemuž vděčíme za mnohé objevy podivuhodného skalního světa, o tom napsal: „Předlouhá je řada sebevrahů, kteří hrůzným skokem do propasti hledali a bezpečně nalézali vykoupení ze strastí tohoto slzavého údolí.“ Macocha nezná restart - kdo skočil, uspěl.

Magická krajina Moravského krasu, do níž je zasazena, představuje největší a nejkrásnější krasové území celé České republiky. V naprosté tmě tu po tisíciletí ze stropu jeskyň trpělivě narůstající stalaktity hledí do očí stejně pomalu ze země dorůstajícím stalagmitům, aby se možná jednou ve hvězdné chvíli na půli cesty potkaly a staly se jedním tělem v tolik obdivovaném stalagnátu.

Foto: Profimedia.cz

Macocha

Hlavními pachateli té nádhery jsou voda a jí narušovaný vápenec, barvy z nekonečné palety přírody dodávají další rozpuštěné horniny. Z desítky dodnes objevených kilometrů chodeb a podzemních dómů (ten největší z nich v Kateřinské jeskyni má dvacet metrů do výšky a čtyřicet metrů do délky) je veřejnosti zpřístupněna slabá pětina. A nikdo neví, jaká překvapení nás ještě čekají.

Projížďka po podzemních jezerech uprostřed sochařského ateliéru přírody je naprosto jedinečným zážitkem, ale na své si přijdou i ti, kdo do žádné jeskyně nikdy nevstoupí. Krajina je tu protkána desítkami značených naučných cest s mnohými turistickými atrakcemi. A protože je provoz automobilů v chráněném území výrazně omezen, úchvatný pohled do bájné Macochy zprostředkuje lanovka, která k jejímu okraji dopraví každého, kdo zatouží po mrazení v zádech.

Vysílání pořadu Výletníci v České televizi
čtvrtek 11. srpna 21.40 hodin ČT 1Stránky pořadu najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám