Hlavní obsah

Legendární Vinnetou se vrátí do českého westernového městečka

Právo, Vladimír Klepáč

Velkolepé představení v přírodním amfiteátru, které bude přesnou divadelní verzí slavného filmu Vinnetou I. připravují již na tuto sezonu ve westernovém městečku v Boskovicích na Blanensku. Aby byl příběh o románovém náčelníkovi Apačů a jeho bílém bratru Old Shatterhandovi co nejvíce spjat s filmovou předlohou, vybudovali v amfiteátru přesné kopie staveb ze známého snímku, postavili si kolejiště a nechali si vyrobit i historickou lokomotivu.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Režisér představení Luboš Jerry Procházka. V pozadí scéna, v níž jsou kopie staveb z filmu Vinnetou I.

Článek

Diváci se mohou těšit na scénu s devítimetrovým vodopádem, na bitvu, v níž lokomotiva najede do patrového domu. Kulisy dotváří obří falešné kaktusy, k zajímavostem patří nejen kopie sídla Apačů, tedy jejich puebla, ale i jejich čtyřmetrový totem vytvořený podle filmu.

Stále živý odkaz náčelníka

„Chceme nabídnout divákům původní a ničím nepokřivený příběh o Vinnetouovi. Romantickým příběhem chceme připomenout, že nadále platí, že čest, pravda, laskavé srdce a přátelství jsou ty nejlepší principy, na nichž má smysl stavět,“ řekl Právu režisér představení a šerif westernového městečka Luboš Jerry Procházka. Městečko s desítkami budov z Divokého západu buduje s přáteli v někdejším pískovcovém lomu za Boskovicemi již bezmála třicet let.

Na Šumavě už lze pozorovat jeleny i rysy

Cestování

Tvůrci představení šli tak daleko, že si zakoupili autorská práva na použití přesných dialogů z filmu. Snaží se, aby vše do puntíku sedělo s románovou předlohou. Diváci se mohou složit na kaskadérská vystoupení, pyrotechnické efekty a jezdecké kousky na amerických koních.

Hrdinové mnoha generací

S premiérou se počítá již počátkem letních prázdnin. Boskovický přírodní amfiteátr je největším zařízením svého druhu ve střední Evropě. Tamní hlediště je schopno pojmout přes 500 diváků. Termín premiéry bude stanoven podle toho, jak bude vláda uvolňovat bezpečnostní opatření přijatá v souvislostí s pandemií koronaviru. Procházka v nadsázce zdůraznil, že už nyní je vyřešena ochrana všech padouchů na scéně, protože se povinně budou maskovat svými šátky. Připustil, že Apačům bude nutné nařídit dvoumetrové rozestupy.

Na legendárních příbězích o Vinnetouovi a Old Shatterhandovi vyrůstaly generace dětí. Příběh Vinnetou I. je prvním ze série celkem jedenácti filmů o této dvojici natočených v 60. letech v tehdejší Jugoslávií, v níž si zahráli francouzský herec Pierre Brice v roli apačského náčelníka a jeho americký kolega Lex Barker, který se zahrál jeho bílého bratra.

„Divadelní představení Vinnetou je posledním zařváním tygra. Filmy o Vinnetouovi zapadají v archivech prachem. Nahrazují je snímky s nejmodernějšími animacemi a sofistikovanými dějovými linkami. My ale nechceme, aby se na Vinnetoua zapomnělo,“ dodal Procházka.

Praha se chce zaměřit na domácí turisty

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám