Hlavní obsah

Kroměříž mění pro turisty svou tvář

Právo, Jiří Růžička

Kroměříž nechce být pro turisty jen obrázkem historického sídla, ale destinací, která má lákat všechny věkové kategorie na spoustu druhů poznání a zábavy.

Foto: Profimedia.cz

Květná zahrada kroměřížského zámku (ilustrační foto)

Článek

„Z reakcí návštěvníků je zřejmé, že se image Kroměříže v posledních letech mění. Už nemáme pověst pomalého a ospalého hanáckého města, ale v mnohých aktivitách se dokonce stáváme inspirací pro jiné,“ řekl k hodnocení uplynulé turistické sezony vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu kroměřížské radnice Pavel Zrna.

Přestože byla sezona zacílena především na rodiny, děti a mládež, z jejího sloganu „Kroměříž 2018 – pro mladé nejen věkem“ vyplývá, že se město snažilo oslovit mnohem širší okruh návštěvníků i občanů. A právě v tomto duchu byly koncipovány jak stěžejní městské akce, tak i celková propagace Kroměříže.

Pozornost vzbudily živé sochy

Odbor kultury a cestovního ruchu, který za většinou akcí stojí, se už několik let snaží systematicky ukázat Kroměříž jako destinaci, která není pouhým historickým sídlem, ale místem, které je připravené nabídnout i vyžití odpovídající současným trendům.

„I když ještě kalendářní rok nekončí, a nemáme tedy k dispozici kompletní statistiky, známe návštěvnost našich největších akcí a z těchto čísel máme obrovskou radost,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Připomněl, že v Kroměříži zaujaly závody dračích lodí na štěrkovišti Bágrák nazvané Kroměřížský drak. Zcela mimořádnou pozornost návštěvníků si získal Mezinárodní festival živých soch. Tato akce, připravená speciálně k letošní sezoně, přinesla hned několik rekordů. Byla první akcí svého druhu v České republice, udělala Kroměříži jméno na celorepublikové úrovni a setkala se s rekordní návštěvností, odhadovanou na dvacet tisíc lidí.

„Tříletou historii má v Kroměříži Vybarvený běh, na který se zaregistrovalo 1900 lidí a jeho program na Velkém náměstí sledovalo pět tisíc obyvatel a návštěvníků města. Zájem vzbudila i Relaxační zóna s 3D malbou na Velkém náměstí. Za dva a půl měsíce se tu uskutečnilo přes 70 pohybových akcí, koncertů, dílniček a přehlídek. O příznivce a návštěvníky nebyla nouze,“ uvedl Zrna.

Reklama

Výběr článků

Načítám