Hlavní obsah

Kopřivnický Old Timer vystavil Tatru kabriolet a tříkolku Kobra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciálně upravený prvorepublikový kabriolet Tatra 52 nebo tříkolku s motorem z Tatry 613 mohou nově vidět návštěvníci muzea historických aut a motocyklů Old Timer v Kopřivnici na Novojičínsku. Informoval o tom majitel muzea Jaroslav Šerý. Kabriolet byl upraven již před válkou, kdežto tříkolka je vlastním dílem rožnovského motocyklového nadšence z roku 2012.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tatra 52 Sport Cabrio

Článek

Vůz Tatra 52 Sport Cabrio z roku 1932 je výjimečný díky speciální úpravě, kterou si na něm nechal před válkou udělat podnikatel František Chvojka z Přelouče. Vůz vyrobený v Kopřivnici si Chvojka nechal upravit ve stylu známých karosářů Sodomky a Uhlíka. Jiné tak jsou spodní prahy nebo blatníky a také barva vozu. Po válce měl automobil několik majitelů, jedním z nich byl motocyklový závodník František Menšl.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Interiér vozu Tatra 52 Sport Cabrio z roku 1932

Šerý řekl, že auto je plně funkční, má STK i technický průkaz. Když jej ale koupil, bylo nutné opravit nefunkční motor. Proto také auto bylo na prodej. „Museli jsme motor zrekonstruovat, ale podařilo se to. Běží pěkně, takže si myslím, že ho příští rok uvidí lidé na cestách," řekl Šerý.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Detail tříkolky Kobra

Dalším novým zajímavým exponátem v muzeu Old Timer je motocyklová tříkolka Trike Tatra 3,5 V8 Kobra. V roce 2012 ji podle vlastního návrhu vyrobil František Chmelař z Rožnova pod Radhoštěm, který pro stroj použil repasovaný motor z osobního vozu Tatra 613.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tříkolka Kobra s motorem z Tatry 613

Tříkolka, která může jet rychlostí až 220 kilometrů v hodině, je přes čtyři metry dlouhá a zhruba dva metry široká. Z Tatry má kromě motoru i převodovku a část zadní nápravy. Podle jejího konstruktéra obnášela výroba tříkolky zhruba 2500 hodin práce. „Stroj má ručně klepanou karoserii potaženou imitací hadí kůže a mnoho doplňků, které mají symbolizovat divokou kobru v celé její kráse," uvedl Šerý.

Muzeum Old Timer je v provozu od letošního července. Otevřeno je každý den od 10:00 do 17:00. Vstupné pro dospělé stojí 65 korun, děti do 15 let platí 59 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám