Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Oslavte den slonů, vydejte se na historickou bitvu

Novinky, mšv

V sobotu se konají oslavy Mezinárodního dne slonů. Několik zoologických zahrad po Česku si chystá speciální program, stejně tak poučný, jako zábavný. Za trochou poznání ale můžete vyrazit i na některou z mnoha historicky laděných akcí, třeba na bitvu u Slavkova nebo u Velehradu.

Foto: Profimedia.cz

Oslavte Mezinárodní den slonů. Ilustrační foto

Článek
Praha

Den slonů

O víkendu bude svůj svátek slavit další živočišný druh, tentokrát to budou sloni. Návštěvníci pražské zoo budou proto moci nahlédnout do jinak nepřístupného zázemí v Údolí slonů, připraven je také edukativní program, při němž se dozvíte, jaká nebezpečí hrozí těmto velkým savcům v přírodě. Součástí bude také workshop výroby papíru. Další informace zde.

Svatovavřinecká pouť

Vyrazte v sobotu na Petřín, kde se bude konat tradiční Svatovavřinecká pouť. Kromě bohoslužby se můžete těšit na farní zahradní slavnost s doprovodným programem i pro ty nejmenší, bude se také grilovat. Zájemci se mohou vypravit na komentovanou prohlídku kostela. Více najdete zde.

Keltové v muzeu

Pokud se chcete s dětmi dozvědět něco o dávných kulturách, navštivte Novou budovu Národního muzea, kde stále probíhá výstava Keltové. Návštěvníci se na ní seznámí s proměnlivým světem doby železné ve střední Evropě. Dozvíte se, jak to tehdy vypadalo na území dnešního Česka a podobně. K vidění je řada zachovalých exponátů. Podrobnosti naleznete zde.

Středočeský kraj

Oživená historie

Vydejte se na cestu do minulosti. Na hradě Točník budou o víkendu k vidění rytířská klání, sokolnické ukázky a další tematický středověký program. Děti, nebo i dospělí, si budou moci vyzkoušet lukostřelbu, vrhání seker, svůj um představí celá řada řemeslníků. Chybět nebude ani dobová kuchyně nebo kat. Další informace najdete zde.

Zámecké dožínky

Srpen je dobou sklizně, a tedy i dožínek. Tradiční událost můžete v sobotu oslavit na zámku Veltrusy. Na místě si budete moci vyzkoušet posekat obilí, ze získaných zrn zkusíte upéct placku. K vidění budou i další tradiční řemesla a aktivity, dospělí si budou moci udělat zastávku v rodinných pivovarech. Mimo to je připraven doprovodný hudební a divadelní program. Více zde.

Jihočeský kraj

Svatební den

Jak vypadaly svatby v raném středověku, zjistíte v sobotu v Zeměráji. Návštěvníci se budou moci zúčastnit obřadů na očištění sebe sama, dále se budou zdobit obydlí a vyhánět zlé síly z vesnice, které by mohly budoucím manželům uškodit. K pořádné svatbě patří i hostina, o ní se také něco dozvíte. Zahrajete si i dávné hry. Více informací naleznete zde.

Plzeňský kraj

Pohádky na hradě

Víkend bez pohádek jako by nebyl. Pokud na ně nechcete koukat jen v televizi, vypravte se v sobotu na zámek Horšovský Týn, kde zhlédnete hned několik. Odpoledne to bude třeba představení s hudebním doprovodem nazvané Jak se Kudla přepočítal, večer vás čeká rodinná pohádka Jak se Honza učil čarovat. Ta se odehraje pod širým nebem. Další informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Středověké slavnosti

Do středověku se budete moci přenést prostřednictvím akce, která se uskuteční na hradu Loket. Vstupte do časů gotiky mezi rytíře, kejklíře a sličné panny. K vidění budou rytířská klání, divadelní taškařice, uši oblaží tóny středověké hudby. Nedílnou součástí bude řemeslné tržiště, kde si budete moci vyzkoušet řemesla našich předků nebo si dát něco dobrého k jídlu. Další informace zde.

Ústecký kraj

Bitva o hrad

Staňte se součástí inscenované bity o bývalý vodní hrad v Budyni nad Ohří. V sobotu se již podeváté rozhoří bitva mezi Švýcary a Burgunďany. Nebude se však jen bojovat, klidnější povahy si budou moci projít historické tržiště s množstvím stánků a dát si třeba něco dobrého na zub, dospělí klidně i něco krapet ostřejšího. Podrobnosti o akci najdete zde.

Liberecký kraj

Sloni v Liberci

Oslavte Mezinárodní den slonů v liberecké zoo. Návštěvníci se dozví zajímavosti nejen o místních slonicích, ale o těchto velkých savcích obecně. Během mimořádných komentovaných prohlídek dojde na problematiku ochrany slonů, ale i informace o jejich životním stylu. Kapacita prohlídek je omezená a je na ně potřeba rezervace. Více informací najdete zde.

Královéhradecký kraj

Den techniky

Udělejte si o víkendu zastávku v Novém Bydžově na akci nazvané Technisáž. Pro celou rodinu je připravena technicky laděná zábava, budete se moci projet historickými vozy, především zemědělskými či hasičskými, vyzkoušíte si startování motorů a připravena bude také paintballová střelnice nebo interaktivní hry pro děti i dospělé. Další informace naleznete zde.

Pardubický kraj

Zámek za závěsy

V sobotu se na litomyšlském zámku uskuteční prohlídky takzvaně za závěsy. Nedozvíte se na nich nic o historických slozích nebo uměleckých dílech, tentokrát půjde o běžný život v zámeckých pokojích: jak jejich podobu ovlivňovaly módní trendy, jak fungovaly toaleta s koupelnou, nebo jak velké služebnictvo bylo třeba k chodu šlechtické domácnosti. Další informace naleznete zde.

Vysočina

Jemnická bitva

Od pátku do neděle se můžete v Jemnici přenést do středověku, do doby chrabrých rytířů, králů, dvorních dam a šašků. Zámecký park se zaplní také tanečnicemi, koňmi, na místě vyroste dobové tržiště, kde své umění předvedou desítky řemeslníků. V areálu vyrostou slaměné hradby, které se stanou kulisou hlavního bodu programu, bitvy. Další informace zde.

Jihomoravský kraj

Napoleon ve Slavkově

V sobotu se ve Slavkově u Brna uskuteční Napoleonské hry. Návštěvníci si budou moci v zámeckém parku projít inscenované ležení francouzských vojáků, k vidění budou uniformy spojeneckých armád nebo výcvik jezdectva. Hlavním bodem programu bude samozřejmě připomenutí bitvy u Slavkova. Co dalšího vás čeká, se dozvíte zde.

Olomoucký kraj

Renesanční víkend

Vyrazte o víkendu na hrad Šternberk, kde se tentokrát uskuteční program na téma renesance. Návštěvníci si budou moci vybrat ze tří okruhů, kde se dozví nejen zajímavosti o hradu, ale také o historii módy a oblékání. V půjčovně si budete moci navíc vyzkoušet některý z historických kostýmů a nechat se v něm například zvěčnit. Podrobnosti naleznete zde.

Zlínský kraj

Na Velkou Moravu

Velehrad se o víkendu stane dějištěm historické bitvy z období Velké Moravy. V průběhu soboty i neděle se můžete těšit na bojové ukázky, sokolnická vystoupení, ale také lidová řemesla, která si budete moci sami vyzkoušet. Zkusit si budete moci také lukostřelbu a další aktivity, chybět nebudou soutěže pro děti ani dospělé. Další informace naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Den pro slony

O životě slonů se dozvíte zajímavosti také během akce v ostravské zoo. Koná se v sobotu, jako v dalších zahradách po Česku, a návštěvníci se mohou těšit na speciální tematický program, při kterém si vyslechnou, jak sloni žijí v lidské péči, ale i ve volné přírodě, a jakým hrozbám jsou vystaveni. Budete si moct procvičit také jazykové dovednosti. Další informace najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám