Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Do Šlapanic skládat origami, Chrudim ukáže loutky

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestliže máte doma zvídavá dítka, ani tento víkend se nebudou nudit. Nabízí totiž řadu možností interaktivní a poučné zábavy. V muzeích a dalších expozicích se děti nemusejí pouze dívat, spoustu si toho samy vyzkoušejí. Stačí si jen vybrat, čemu se přiučí tento týden.

Foto: Profimedia.cz

Origami děti budou moci skládat v muzejní herně ve Šlapanicích.

Článek
Praha

Pryč se zbytečnostmi

Bazar nevhodných vánočních dárků (a nejen jich) můžete s rodinou navštívit v sobotu mezi 10:00 a 19:00 v kavárně kina Ponrepo v Bartolomějské ulici. Zbavit se tam budete moci všeho, co nepotřebujete — oblečení, bot, dekorace, nádobí a spousty dalšího. Stejně tak si odsud můžete leccos odnést.

Terakotová armáda

Pražské Výstaviště nabízí až do 8. února jedinečnou podívanou na válečníky legendární Terakotové armády. Exponátů si tam prohlédnete 300, organizátoři proto doporučují vyhradit si na prohlídku minimálně 90 minut. Výstava je denně přístupná od 10:00 do 18:00. Vše se dočtete zde.

Do divadla na pohádku

Divadlo v Dlouhé chystá na sobotu od 11:00 loutkové představení pro děti od tří let. Český Honza, oblíbená pohádková postava, je hlavním hrdinou. Napínavý příběh samozřejmě končí šťastně. Více hledejte zde.

Středočeský kraj

Za kouzly do Líbeznic

Divadlo kouzel Pavla Kožíška nabízí na sobotu hned dvě akce. Od 10:30 proběhne kouzelnický kurz, ve 14:00 pak začne škola kouzel. Více o magickém programu zjistíte zde.

Na Okoř je cesta...

Ranní ptáčata ocení sobotní příležitost začít den, a ostatně i celý víkend, příjemným výletem s názvem Tříkrálová Okoř. Start je plánován mezi 7:30 a 9:00 u základní školy ve Vokovicích. Následnou trasu a její délku si pak každý z účastníků zvolí podle kondice. Více o akci a o tom, co si vzít s sebou se dočtete zde.

Jihočeský kraj

Stroj času v Písku

Interaktivní výstava v písecké Sladovně vede návštěvníky proti proudu času. Děti se vypraví za mamuty, Kelty, do antického Říma i do renesance. Kostýmovaní návštěvníci jsou vítáni dvojnásob. Vše se o výstavě dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Hravé a poučné

Edukativní a zároveň zábavnou muzejní prohlídku zaručuje Interaktivní zelená stezka v tachovském Muzeu Českého lesa. Děti si na stezce vyzkoušejí například různé činnosti, které museli denně vykonávat naši předkové. Muzeum můžete navštívit mezi 10:00 a 16:00. Více zde.

Do zimní přírody

Jestli se vám navzdory chladnému počasí chce někam ven, zkuste se vypravit třeba do Národního geoparku GeoLoci. Objevte tak nové tipy na výlet a krásnou přírodu. Více si o zdejší krajině přečtěte zde.

Karlovarský kraj

Igráček nestárne

Mezi 10:00 a 18:00 můžete o víkendu zavítat do karlovarského obchodního centra Fontána na akci Poznávej s igráčkem. Děti tam čekají hádanky i zajímavosti z dopravy, zeměpisu a dalších témat. Řadu věcí si návštěvníci vyzkoušejí na vlastní kůži. Více zjistíte zde.

Ústecký kraj

Miniatury ve Šluknově

Šluknovský zámek vystavuje zmenšeniny majáků, věží a rozhleden. Do expozice s více než 200 předměty můžete zavítat denně od 9:00 do 11:30 nebo od 12:30 do 17:00. Více zde.

Liberecký kraj

Perličkové ozdoby

Muzeum a Pojizerská galerie v Semilech zve do expozice ozdob z foukaných perliček. Prohlédnete si jejich různé barvy i tvary a zjistíte více o výrobě této dekorace, která začala už koncem 19. století. Do muzea se dostanete denně od 9:00 do 16:00. Vše se o výstavě dočtete zde.

Královéhradecký kraj

Papírové betlémy

Vánoce jsou pryč, sezóně betlémů však zatím neodzvonilo. Muzeum papírových modelů vystavuje sérii křehkých betlémů vyrobených z papíru. Naposledy si je tam návštěvníci prohlédnou v neděli. Muzeum je otevřené od 9:00 do 17:00. Více se dozvíte zde.

Pardubický kraj

Za loutkami do Chrudimi

Rozličné typy loutek a jejich mechanismy poznáte v sobotu od 10:00 do 15:00 na výstavě Loutky a my v chrudimském Muzeu loutkářských kultur. Čekají vás také improvizační ukázky. Program zaujme nejenom děti, ale i rodiče. Více čtěte zde.

Vysočina

Věštění budoucnosti v Podlesíčku

Pohádková vesnička Podlesíčko nabídne v sobotu od 14:00 pohled do budoucnosti. Předpovídat ji bude čarodějnice Kanimůra. Budou se tam ovšem potulovat i další pohádkové bytosti. Více zde.

Svět hraček

Kouzelný svět dětí je chebská výstava hraček, která vypráví příběh o jejich výrobě. Díky tomu není zajímavá pouze pro děti, ale také pro dospělé. V Balinách u Velkého Meziříčí si výstavu prohlédnete naposledy v neděli mezi 10:00 a 17:00. Více čtěte zde.

Jihomoravský kraj

Do dalekého Japonska

Muzeum Brněnska ve Šlapanicích nabízí výstavu nazvanou Dálky s vůní sakury. Jedná se o expozici poznatků první české cestovatelky, která projela celý svět. Výstava se zaměřuje na Japonsko a jeho neobyčejně pestrou kulturu. Dětem se bude jistě líbit i muzejní herna, v níž si vyzkoušejí kromě jiného také výrobu origami. Více se dozvíte zde.

Olomoucký kraj

Neviditelná Olomouc

Vyzkoušet si, jak ostatní smysly dokáží nahradit zrak, a na vlastní kůži si zkusit pohyb nevidomých přijďte do konce ledna na adresu Křížkovského 5 v Olomouci. O víkendech vždy mezi 9:00 a 13:00, následně pak od 13:30 do 17:00. Více zde.

Zlínský kraj

Hurá do masek

Kulturní dům Dolní Němčí chystá na sobotu pro děti karneval. Oprašte masky a přijďte si od 14:30 užít zábavu, na které nebude chybět tombola a další atrakce. Více hledejte zde.

Moravskoslezský kraj

Ledové království na Pustevnách

Přehlídku ledových soch si budete moci po celý víkend prohlédnout na Pustevnách. Stejně i víkend další. Práci sochařů můžete sledovat mezi 9:00 a 17:00. V tento čas bude také v provozu občerstvení. Více čtěte zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám