Hlavní obsah

Jihočeský Vítkův hrádek opravuje skupina nadšenců

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původem Moravák Miroslav Kovačičín a skupina dobrovolníků opravují už přes dvacet let jihočeský Vítkův hrádek. Založili občanské sdružení, které sehnalo dotace už za 25 miliónů korun, nejvýše položený hrad u nás (1035 m n. m.) je tak plný akcí a turistů. Jen za minulý rok jej navštívilo přes čtyřicet tisíc lidí.

Foto: Turistický spolek Lipenska

Na Vítkově hrádku se o poslední akci předvedla i šermířská skupina Frejíři z Českých Budějovic.

Článek

„Hrad je unikátní kulturní památka. Náš projekt jsme postavili na jedinečné vyhlídce a panenské okolní přírodě. Navíc během letní sezóny tu téměř každý den připravujeme kulturní program, který stavíme například na koncertech country hudby,“ sdělil Právu Kovačičín.

Památka se hemžila návštěvníky i o posledním víkendu, kdy přijeli turisté i z dalekého okolí na velkolepé oslavy. „Vítkův hrádek jsme spojili s výletem na pravý břeh Lipna na kole a určitě stojí za zhlédnutí. Navíc se bylo i na co dívat, protože pořadatelé připravili vystoupení šermířů, divadelních spolků i hudebníků,“ pochvaloval si Petr Sluka, který přijel z Českých Budějovic.

Vítkův hrádek, který je také symbolem česko-německé vzájemnosti, se nachází nad osadou Svatý Tomáš, kde bylo více než 90 procent původního německého obyvatelstva, které bylo po roce 1945 odsunuto zpátky do Německa.

„Několik let máme připravený i projekt na zastřešení zdejší bývalé konírny, kde bychom chtěli vybudovat galerii, která by mapovala život na obou stranách hranice,“ konstatoval Kovačičín.

Hrozilo zřícení

Na zvýšení komfortu pro návštěvníky má zájem i obec Přední Výtoň, která je vlastníkem hradu. „Zahájili jsme přípravné práce pro přivedení elektřiny na hrad a následně bude zřízen vrt, aby byla na hrádku tekoucí voda. Chceme a potřebujeme, aby tam bylo i jednoduché sociální zařízení,“ zmínila starostka Přední Výtoně Regina Houšková.

V první fázi stála rekonstrukce 11 miliónů korun. Za tyto peníze, většinou z fondů ministerstva kultury, se nechala zrenovovat věž, jejíž oprava byla dokončena v roce 2005 při příležitosti dvoustého výročí narození spisovatele Adalberta Stiftera. Uvnitř věže bylo postaveno dřevěné schodiště o 61 schodech vedoucí na plošinu, která slouží jako rozhledna, z níž je kruhový výhled na šumavské hřebeny, Lipno s okolím, Novohradské hory a četné kopce v Rakousku. Při dobré viditelnosti je dokonce vidět i masiv Alp.

Miroslav Kovačičín začal s plány oprav na konci 90. let. Hrad byl v dezolátním stavu, byla zde dokonce narušená statika a reálně hrozilo jeho zřícení. Za 20 let tu desítky dobrovolníků odpracovaly stovky tisíc brigádnických hodin.

„Důležité bylo stabilizovat hradby, do koruny hradu bylo nutné vložit železobetonovou konstrukci, vystavěla se vyhlídková věž, připravovalo se zázemí, kastelánka, kiosky a další,“ poznamenal Kovačičín.

Vítkův hrádek je jedním z nejnavštěvovanějších a nejatraktivnějších turistických cílů celého Lipenska. „Lidé sem mohou dojít pěšky, dojet na kole nebo využít našich cyklobusů. Zásadní dík za atraktivnost Vítkova hrádku patří právě panu Kovačičínovi, který je svým nadšením přímo nakažlivý. I proto jsme moc rádi, že je toto sdružení členem Turistického spolku Lipenska,“ doplnil Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, který se stará o rozvoj turismu na území od Stožce po Rožmberk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám