Hlavní obsah

Jablonecké muzeum vylepšilo expozice. Přidalo i peep show

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou dokončuje modernizaci stálých expozic. Návštěvníci si je budou moci poprvé prohlédnout tuto sobotu při muzejní noci. V upravených prostorech bude nejen expozice historického šperku a spínadel z velmi cenné sbírky Waldes, ale také peep show, perličkové akvárium nebo náhrdelník vytvořený pro první kosmonautku světa Valentinu Těreškovovou.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Pracovníci jabloneckého muzea dokončují modernizaci expozic.

Článek

Modernizace za více než čtyři milióny korun probíhala v jabloneckém muzeu od loňského podzimu. Zásadnější je proměna expozic věnovaných bižuterii. Díky úpravám se muzeum bude v hlavní budově chlubit jednou ze svých nejcennějších sbírek Waldes, která mapuje podobu oděvního šperku uplynulých tří tisíciletí.

„Dosud byla v menší podobě v budově Galerie Belveder, nyní vznikla velkorysejší vestavba v podobě tajemné klenotnice. Nebudou tam jen historické šperky od pravěku až po současnost, ale konečně také budeme moci v široké škále vystavit knoflíky z této sbírky," uvedla vedoucí oddělení bižuterie Kateřina Hrušková.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Součástí expozice je také výstava kabelek z dřevěných korálků.

Vystavená kolekce knoflíků obsahuje přes 2000 jedinečných vzorů. Muzeum dá také více prostoru bižuterii z plastu a dřeva a vystaví i v minulosti populární céčka a korálkové závěsy. Zároveň se pokusí prohlídku bižuterie zatraktivnit dětem a mužům. Vytvořilo proto například efektní akvárium se svítícími perličkovými rybičkami nebo peep show — tříminutovou smyčku nejpovedenějších kalendářů někdejšího Jablonexu.

„To je také důležitá kapitola bižuterního průmyslu. Kalendáře měl doma snad každý, byly nalepené ve skříňkách, autodílnách, toaletách a dalších místech. Byly to ty krásné dívky ozdobené šperky," vylíčila Hrušková.

Na kolech historického autobusu

Částečných změn doznala i expozice skla, která je největší stálou výstavou svého typu v republice. Novinkami ve vitrínách jsou například set navržený v roce 1913 pro následníka rakouského trůnu Františka Ferdinanda d´Este, toaletní lisované a broušené sklo z meziválečného období či výběr z produkce luxusní rakouské značky Riedel, která má své kořeny v Jizerských horách.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Nové expozice jablonecké muzeum zpřístupní tuto sobotu od 16:00 do 22:00 v rámci druhého ročníku Muzejní noci pod Ještědem. Do společné akce se zapojí i jablonecký dům Jany a Josefa V. Scheybalových a tři liberecké instituce — Severočeské muzeum, Oblastní galerie a iQlandia. Návštěvníci památek mohou k přepravě využít historický autobus a v Liberci i historickou tramvaj.

Reklama

Výběr článků

Načítám