Hlavní obsah

Helfštýn je připraven na tradiční výšlap turistů

Právo, Miloslav Hradil

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku se chystá na tradiční příval návštěvníků, kteří sem vyrážejí už od roku 1977 vždy první lednovou sobotu na novoroční výstup. Loni jich sem dorazily rekordní bezmála čtyři tisíce.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Výstup na Helfštýn se koná už od roku 1977.

Článek

„Akce, kterou každoročně spolu s námi pořádá Klub českých turistů, je vlastně jedinou příležitostí, kdy veřejnost může hrad navštívit v zimním čase,“ řekl Právu helfštýnský kastelán Jan Lauro. Projít si jej právě v tomto období má přitom určité kouzlo. „Není mnoho obdobných památek, které podobnou příležitost v Česku nabízejí,“ podotkl kastelán.

Zimní atmosféru této památky si nenechávají každoročně ujít lidé, kteří se chtějí po svátcích trochu protáhnout a sejít s přáteli. Přicházejí sem nejen z blízkého okolí, ale i ze vzdálenějších míst celé ČR.

Helfštýn byl naposledy otevřen poslední listopadový víkend. „Vše, co jsme předtím zazimovali a zabezpečili před mrazem, musíme na jediný zimní den uvést do chodu. Zatím nebyly žádné mrazy, a tak snad nebudou žádné problémy s rozmrazováním potrubí, což bývají největší komplikace,“ konstatoval kastelán.

Většina přijde pěšky

S přípravami na zimní výstup pomáhá podle kastelána skupinka dobrovolníků. Ti se také starají o zázemí v cíli výšlapu a pomáhají v případě potřeby i se solením či odhrnováním sněhu. „Musíme mimo jiné vytahat několik desítek kusů mobiliáře, laviček a stolů,“ připomněl Lauro s tím, že na provoz se musí připravit také v zimě jinak zavřená hradní restaurace.

Hrad bude během zimního výstupu otevřen od 8 do 15 hodin. Vstupné je pouze symbolické – 20 korun. Děti do šesti let budou mít stejně jako v předchozích ročnících vstup zdarma. Na Helfštýn mohou návštěvníci přijet i autem, které mohou nechat na parkovišti pod hradem. Většina jich však přichází první lednovou sobotu pěšky. Jde přitom o hvězdicový výšlap a každý si může zvolit trasu podle své kondice.

Hodně lidí volí tradičně cestu od nádraží Českých drah v Lipníku, odkud je to na hrad přibližně pět kilometrů. Někteří vycházejí jen z blízkého Týna nad Bečvou, ti nejzdatnější se na Helfštýn vydávají pěšky po hřebeni z Teplic nad Bečvou nebo z Přerova.

Čeká i husitská věž

Turisté budou moci první lednovou sobotu vystoupat i na husitskou věž, z níž jsou pěkné výhledy do širokého okolí. Pro účastníky výstupu mají organizátoři připraveny diplomy a také razítka.

Helfštýn náleží k nejrozsáhlejším hradním komplexům ve střední Evropě. Tvoří významnou dominantu Moravské brány a k jeho nejvýznamnějším majitelům patřili mj. pánové z Kravař, Vok ze Sovince, Vilém z Pernštejna, Petr Vok z Rožmberka či Bruntálští z Vrbna.

Reklama

Výběr článků

Načítám