Hlavní obsah

Do hradu Helfštýn budou návštěvníci vstupovat přes nový most

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na středověkém hradu Helfštýn na Přerovsku začala rozsáhlá oprava vstupního mostu klenoucího se přes hradní příkop. Most, který byl v havarijním stavu, museli odborníci rozebrat a na jeho místě v příštích dnech vybudují nový. Investice si vyžádá kolem jednoho miliónu korun. Most před hradem je již čtvrtý, který se za poslední dobu dočká celkové obnovy. Naposledy jí prošel třetí most umístěný na konci druhého nádvoří.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Hrad Helfštýn

Článek

„Během pondělka a úterka by pracovníci stavební firmy měli starý most zcela rozebrat, na jeho místě bude postaven most nový. Stihnout by se to mělo během tohoto měsíce," řekl kastelán Jan Lauro. I přes opravu vstupního mostu je hrad návštěvníkům přístupný, o nadcházejících víkendech se do hradu dostanou přes výpadní branku. Počítat však musejí se schody.

Vstupní most byl v havarijním stavu. „Dřevěnou konstrukci původního mostu napadla houba a kovová konstrukce dožila. Nyní už jsou na nových místech ocelové nosníky pozinkované, doufám tedy, že nás přežijí," doplnil kastelán.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Oprava mostu na Helfštýně

Na hradě nedávno skončila oprava třetího mostu, který byl rovněž v havarijním stavu. Hrad byl i přes stavební úpravy otevřen, návštěvnická trasa však vedla přes výpadní branky. Náklady na opravu třetího mostu dosáhly téměř půl miliónu korun.

Opravy začaly už v minulých letech

Další dva mosty se na hradě naposledy opravovaly na jaře roku 2012. Stavebníci tehdy sundali most, který vedl návštěvníky na palácové nádvoří. Po jeho rekonstrukci opravili i most nad druhým hradním příkopem. Náklady tehdy dosáhly 900 000 korun. Sezóna na Helfštýně zatím nekončí, v listopadu je otevřen o víkendech.

Poslední velká akce se zde konala na konci srpna, kdy na tradiční setkání uměleckých kovářů z celého světa Hefaiston přišlo za víkend rekordních 13 000 lidí. V porovnání s loňským rokem jich bylo zhruba o 2000 více. Branami hradu prošlo letos podle kastelána bezmála 90 000 návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám