Hlavní obsah

Do Brna i Slavkova přijede Napoleon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos, v roce 210. výročí bitvy u Slavkova, se mohou milovníci historie těšit na velkolepé oslavy. Budou v Brně, ve Slavkově, v Sokolnicích i na jiných místech. Všechno začne v sobotu 21. listopadu akcí Napoleon v Brně.

Foto: Jan Trojan, Právo

Také letos uvidíme vojáky nejen ve francouzských uniformách. Archivní snímek je ze Slavkova.

Článek

Poprvé se akce konala loni za velkého ohlasu. Napoleon opět v podání Roberta Colla z Itálie projede městem v kočáře přes Šilingrovo náměstí, kde v roce 1805 stála brána, kudy Francouzi vešli do města.

„Neoslavujeme Napoleona, nýbrž připomínáme historické události a oběti i jejich utrpení,“ říká Libor Opluštil, ředitel spolupořádající společnosti Acaballado. Průvod asi padesáti kostýmovaných účastníků začne v 17:20 na Moravském náměstí a skončí po 18. hodině před Místodržitelským palácem, kde byl od 20. listopadu před 210 lety Napoleon ubytován.

Novodobý imperátor pronese z balkónu proslov a v 19 hodin začne v přilehlém svatotomášském kostele modlitba za oběti válek. Po půlhodině promítnou unikátní videomapping na průčelí Místodržitelského paláce.

Uvnitř ochutnáte dobové pokrmy a prohlédnete si kostýmované páry na historickém bále. Organizátoři připravili zcela novou aplikaci do mobilních telefonů Napoleon v Brně, která představí čtyři místa ve městě spojená s Napoleonem.

Kromě Acaballada pořádá Regionální rozvojová agentura jižní Moravy akci ve spolupráci s Moravskou galerií za podpory Jihomoravského kraje. O dva týdny později, v pátek a sobotu 4. a 5. prosince, pořádají ve Slavkově u Brna Vzpomínkové akce na bitvu.

Přijede rovněž Napoleon, ulicemi budou pochodovat vojáci, budou i markytánky, šlechta a prostý lid. Centrální náměstí se promění v dobové město. Vyvrcholením bude v sobotu od 18 hodin bitevní ukázka dobytí radnice armádou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám