Hlavní obsah

Dělostřelecká tvrz Hanička - zpravodajská centrála v pohraniční pevnosti

Novinky, Viktor Sliva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lesích nad Rokytnicí v Orlických horách byla v roce 1937 vybudována dělostřelecká tvrz Hanička, pojmenovaná podle zdejší trampské osady. Někdejší vojenské zařízení na sklonku vlády komunistické strany získalo nové využití. Kvůli němu byl vstupní objekt skryt pod novodobou dostavbu. Přísné utajení si vyžádalo také úpravu turistických cest v okolí.

Článek

Jak se dnes mohou přesvědčit turisté a další návštěvníci, obranný objekt z dob první republiky byl v 80. letech minulého století přebudován na kryt odolný proti zbraním hromadného ničení.

V jeho útrobách by v případě potřeby našli útočiště zpravodajští důstojníci ministerstva vnitra. Zásoby surovin pro záložní zdroje a klimatizaci a také konzervovaných potravin měly zaručit několik týdnů pobytu až tří stovek lidí v naprosté izolaci od okolního světa.

Spojení se vzdálenými poskytovateli vojenských nebo hospodářských informací mělo zajistit technické vybavení koncentrované v pěchotním srubu V sedle. Kromě stabilního vysílače, jenž by se v případě konfliktu pravděpodobně stal terčem útoku, byly připraveny také mobilní komunikační systémy, které měly být rozmístěny v širším okolí.

Zdejší technická zařízení jsou dosud v provozuschopném stavu. Expozice připomíná dobu zpravodajského využití tvrze prostřednictvím soudobých předmětů - od vysílaček až po uniformy.

Dělostřelecká tvrz Hanička byla součástí mohutného opevnění podél hranic s územím někdejšího německého Kladska. Předpokládanému útoku čelily objekty s nejvyšší třídou odolnosti. Jeden ze srubů měl být vybaven i tehdy nejmodernější zbraní, otočnou dělostřeleckou věží s dvouhlavňovým kanonem ráže 100 mm.

Další součástí tvrze byl dělostřelecký srub Na mýtině, vůbec největší z opevňovacích objektů, na jehož stavbu bylo potřeba více než pět a půl tisíce kubíků betonu.

Zájemci o vojenskou historii si tvrz Hanička mohou prohlédnout o víkendech až do konce října, vstupy do podzemí se konají v době od 10 do 14 hodin vždy v celou. Kdo nerad opouští teplo svého domova, může se o Haničce dozvědět více v dalším pokračování cyklu Pevnosti, který Česká televize vysílá v pondělí 19. září ve 20.55 hodin na Dvojce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám