Hlavní obsah

Češi žijí geocachingem, tajných schránek mají víc než ve Francii nebo USA

Češi propadli geocachingu - hledání ukrytých schránek pomocí satelitní GPS navigace. V tuzemsku je ukryto již více než 16 300 takzvaných "keší", zhruba dvakrát více než v celých Spojených státech, kde tato aktivita před deseti lety vznikla. Minulý týden překročil počet ukrytých schránek po celém světě magickou hranici jednoho miliónu.

Foto: Profimedia.cz

Geocaching se v tuzemsku stává fenoménem, v počtu ukrytých schránek je Česko daleko před mnohem většími zeměmi jako je Francie nebo Španělsko.

Článek

Hledání ukrytých schránek podle zeměpisných souřadnic se v Česku věnují tisíce lidí, jejich přesný počet není znám. Za relevantní měřítko považují "kačeři", jak si hledači hovorově říkají, seznam těch, kteří dokázali najít už minimálně dvě stovky schránek. Takových je v Česku kolem 4400.

Geocaching se v tuzemsku stává fenoménem, v počtu ukrytých schránek je Česko daleko před mnohem většími zeměmi jako je Francie nebo Španělsko. Podle jednoho z fandů geocachingu Václava Knoblocha za tím stojí česká hravost a tradice.

Foto: Profimedia.cz

"Naši lidé jsou činorodí a pustili se do toho s vervou. Hodně to souvisí s naší tradicí skautů a pionýrů. Je to jakási obdoba hledání pokladů a her v přírodě. Zatímco u nás se zeměpisné souřadnice skrýše často šifrují a ukrývají do hádanek, jinde se často jen zveřejní na internetu," řekl Knobloch.

Samotné keše mají různou podobu - od "falešné" dopravní značky na jejíž druhé straně je seznam nálezců až po důmyslné úkryty pod vodní hladinou. Často obsahují předměty, které nálezce vymění za jiné. Ty lze navíc opatřit speciálním kódem, díky němuž lze po internetu sledovat jejich putování po celém světě.

Nejvíce úkrytů se nachází v okolí velkých měst. Většina kačerů je totiž do hledání tak zapálená, že když se dozvědí o nové keši, jsou ochotni ji jít hledat téměř okamžitě. "Lze si například objednat, aby vám jednou za deset dní přišel email se seznamem nových úkrytů v okolí vašeho bydliště.

Hodně lidí hledá skrýše na krátkých výletech po práci nebo dokonce v polední přestávce. Na takovou Sněžku se člověk podívá jednou za život," vysvětluje Knobloch. Proto zřejmě nepřekvapí, že nejvíce schovaných keší se nachází ve Středočeském a Jihomoravském kraji.

Foto: Archiv, Právo

K hledání pokladů se vyplatí pořídit si turistickou GPS navigaci.

Geocaching patří k relativně dostupným koníčkům. Nejlevnější GPS přístroje stojí kolem 2000 korun. Cena těch lepších, do kterých lze kromě samotných zeměpisných souřadnic stáhnout z internetu i další údaje, roste až do 10000 korun.

Nápaditost tuzemských kačerů téměř nezná mezí. Zatímco ve Spojených státech se skrýše nacházejí většinou na přírodních pamětihodnostech a hledají se pomocí souřadnic, v Česku je nutné vyluštit často hned několik šifer či hádanek a pro keš vyšplhat na strom nebo se ponořit pod vodní hladinu.

"Zajímavá je například jedna jihomoravská skrýš ve sloupku od plotu. Aby se keš objevila, musí se do sloupku nalít přesně dva litry vody," řekl Knobloch.

Hra začala podle informací z oficiálních internetových stránek v USA založením první, dnes už legendární schránky v květnu 2000. Byl to plastový barel zakopaný do země. První česká keš se objevila v roce 2001.

Češi patří k národům, které skrýše nejen rádi hledají, ale také zakládají. Zatímco v roce 2005 bylo v Česku kolem 800 schránek, před dvěma lety jich bylo bezmála 7000 a nyní je na oficiálním webu www.geocaching.com zaregistrováno více než 16300.

Reklama

Související témata:

Související články

Geocaching: najdi svůj zlatý poklad

Vzrušující pocit dobrodružného hledání zažívají na celém světě vyznavači populární hry pro děti i dospělé zvané geocaching. Na geograficky nebo historicky...

Výběr článků

Načítám