Hlavní obsah

Centrum Jičína se vrátí v čase

Jičín se od 22. do 25. května vrátí do doby vojevůdce Albrechta z Valdštejna. Součástí Valdštejnských slavností, které připomenou letošních 380 let od jeho úmrtí, bude vojenské ležení, vystoupení mušketýrů, historické tržiště či kostýmovaný průvod. Na programu bude také odhalení sochy Albrechta z Valdštejna.

Foto: Profimedia.cz

Valdštejnovo náměstí v Jičíně

Článek

V pátek 23. května bude v Jičíně na programu vernisáž obrazů malíře Michaila Ščigola, křest knihy Valdštejnův Jičín a také hudební koncert. Hlavní program je na Valdštejnově náměstí připraven na sobotu. Odpoledne bude na nádvoří zámku odhalena bronzová socha Albrechta z Valdštejna.

V neděli se mohou zájemci zúčastnit bohoslužby a také Valdštejnské hodovní slavnosti, která kromě jídla nabídne dobovou hudbu, dílny a divadelní vystoupení. Na Valdštejnově náměstí bude při slavnostech k vidění interaktivní model nazvaný Tvář města.

„Je to model barokní komponované krajiny Jičínska tak, jak ji plánoval a velkolepě stavěl vévoda z Valdštejna. Toho představíme také jako osobnost inspirující umělce v programu Valdštejn v umění," uvedla vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu jičínské radnice Marie Faruzelová.

Za Albrechta z Valdštejna zažil Jičín mohutný rozmach. Vévoda si ho totiž zvolil za své sídelní město. Od roku 1624 se v Jičíně mohutně stavělo. Valdštejn například založil gymnázium a plánoval vznik univerzity i biskupství. Byl zavražděn v roce 1634 v Chebu, o dva roky později byl pohřben ve Valdicích nedaleko Jičína. Později byly jeho ostatky přeneseny do Mnichova Hradiště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám