Hlavní obsah

Brněnské muzeum umožní zájemcům autentické přespání v kasematech

O víkendu si Brno připomene 369. výročí od uhájení města před početným švédským vojskem. Letošní oslavy Dne Brna zpestří novinka. Skupina 25 odvážlivců bude moci přespat na tvrdých pryčnách v kasematech hradu Špilberk. Právě kasematy byly nejobávanějším vězením Rakousko-Uherska. Naposledy v nich spali v 19. století vězni. K nejslavnějším patřil v 18. století baron Trenck.

Foto: Profimedia.cz

Brněnský hrad Špilberk

Článek

„Kasematy jsou studené, vlhké a temné. Uvidíme, jak budou dobrovolníci tyto podmínky zvládat," uvedl ředitel Muzea města Brna, sídlícího na Špilberku, Pavel Ciprian.

Přespání v kasematech přijde každého ze zájemců na 250 korun. Pořadatelé pro ně připravili dvě cely. Na speciální návštěvníky budou dohlížet dva ochotníci v historických vojenských kostýmech. V podzemí bude vypnuta elektřina – osvětleno bude jen svíčkami a lampami. Pokud bude o akci zájem, muzeum příští rok nabídne zájemcům v podzemí více pryčen. Kasematy byly původně postaveny nikoli jako vězení, ale jako sklady a ubytovna pro obránce hradu.

Švédové museli odtáhnout

Vrcholem oslav bude sobotní bitevní ukázka pod Špilberkem, v níž se střetnou milovníci vojenské historie v dobových kostýmech. Divákům představí odražení švédského vojska.

Hlavním centrem oslav bude náměstí Svobody. Vyroste tam jarmark se 70 stánky řemeslníků, vystoupením šermířů, scházet na něm nebude také verbířský stan, v němž si zájemci vyzkouší, jak se žilo vojákům v době třicetileté války. Vzpomínkové akce na obranu Brna před Švédy se letos uskuteční podvacáté. K akci se přidá brněnské biskupství sobotní mší za obránce města a průvodem se světly.

Časostroj na náměstí Svobody, z něhož v každou celou hodinu vypadává skleněná kulička, bude v sobotu od 11.00 do 23.00 nově vydávat černé kuličky. Připomenou legendu o generálovi švédských vojsk Torstensonovi, podle které jej mohla zabít pouze černá skleněná kulička ulitá při magickém obřadu. Brno si denně připomíná, že se 15. srpna 1645 ubránilo Švédům.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Podle pověsti generál Torstenson tehdy prohlásil, že pokud jeho vojsko do poledne neprolomí městské hradby, obléhání Brna ukončí a odtáhne. Brňané se to dozvěděli a ve chvíli, kdy již hrozilo, že město padne, nechali odbít poledne v 11.00. Od té doby ve městě hlásí kostelní zvony poledne o hodinu dříve.

Reklama

Související články

V brněnské zoo mají rysí čtyřčata

Krásná koťátka rysa kanadského, která už ale umí vycenit zuby a vytáhnout drápy, ve čtvrtek poprvé z jejich výběhu odchytili pracovníci brněnské zoo. Malé...

Brno vystaví desítky lidských těl

V areálu bývalé továrny Vlněna na ulici Dornych v Brně se v pátek otevřela výstava lidských těl Bodies Revealed. Až do konce listopadu mohou návštěvníci vidět...

Výběr článků

Načítám