Hlavní obsah

Život a smrt (nejen) starých Slovanů přibližuje výstava na zámku v Pardubicích

Novinky, Vratislav Konečný

Nevelká výstava v pardubickém zámku představuje veřejnosti život Slovanů a nejcennější archeologické nálezy na území východních Čech ze 7. až 11. století. Trochu zavádějící je její název, slovo starých neeuvokuje věk jejich aktérů, protože vykopávky odkryly i hroby novorozenců a dětí.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Fintiví prapraprapředci

Ve několika vitrínách a na panelech jsou archeologické objevy. Je zajímavé, jak při celkem primitivním způsobu života dokázali být naši předchůdci precizní, pokud se jednalo o výrobu šperků. Dalo by se říci, že se projevovali jako hračičkové.

Vezmeme-li v potaz rozvoj metalurgie, pak museli jejich vůdci být pěkní fintilové, kteří si potrpěli na opravdu hezké věci. Je to patrné jak na různých náušnicích a závěsných špercích, tak třeba i na nákončích opasků, jak je známe třeba z období Velké Moravy, nebo je i pozoruhodná replika avarského opasku.

Nalezené nádoby sice byly ozdobené, ale spíše se vznikaly na hrnčířském kruhu jako účelové, pro každodenní použití. Většina předmětů pochází z Klecan u Prahy, pravobřežního slovanského hradiště, nyní pouhé archeologické lokality s četnými nálezy. Protější břeh s návrším už je dějinně značně podchycen, jedná se o významnou lokalitu Levý Hradec, národní kulturní památku. 

Ruku v ruce do pohanského ráje

Výstava je průřezem všedního života Slovanů, ústředním bodem expozice je dvojhrob dvojice. Z polohy zemřelých je možné vyčíst gesto, jako by se i po smrti drželi za ruce. Možná to mělo nějaký hlubší náboženský význam, možná jsou končetiny u sebe natolik blízko z jiného důvodu. Ale ke gestu společného odchodu do jakéhosi pohanského ráje to svádí.

Pozoruhodný je nález ženského hrobu, u něhož je kamenná schránka pro mrtvolku novorozeněte, možná matka zemřela při porodu. Exponáty jsou  také z východočeských Lochenic, lokality s bohatými nálezy. 

Bolí vás hlava? Kámen pomůže!

Nechybějí ani kosterní pozůstatky, Slované si uměli poradit i při těžkých poraněních, možná trepanace lebek měly pomoci uvolnit bolestem hlavy při dosud neobjasněných nemocech.

Zřejmě se operovalo ostrými kamennými nástroji, asi obsidiánem, který byl ostrý jako ocel. Součástí výstavy jsou i figury ženy a dvou dětí, které mají přiblížit, jak se naši předkové oblékali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám