Hlavní obsah

Slovenský betlém v Rajecké Lesné je značně veselý

Novinky, Vratislav Konečný

Není to novinka, stojí tu již od roku 1995. Panoramatická scéna znázorňuje život Slováků kolem jesliček s Ježíškem, které jsou středem scény. Josef Pekar z Rajeckých Teplic na řezbě 8,5 krát 3 krát 2,5 metru pracoval 15 let. Dílo pojal jako mapu rodné země zaplněnou lidskou činností.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Lesná je malinká dědinka mezi známými Čičmany, které jsou obydleným skansenem, a lázněmi v Rajeckých Teplicích. Od dávna je mariánským poutním místem. Nádherný kraj v létě v zimě, jste uprostřed mezi Strážovskými vrchy a Malou Fatrou.

Pokud se dostanete do Rajeckých Teplic, nevynechejte jednu z nejnádhernějších slovenských zřícenin - hrad Lietavu. Je scenericky úchvatný, s výhledy na Velkou Fatru, vždy tu zůstanu pár hodin a vím, co je to reklama na ticho, jak o ní zpívala skupina Team.

Jesličky s parníkem a  koštujícími  chlapy ve sklípku

Betlém, jak Slováci říkají betlehem, prý chtěli koupit i Američané, ale naštěstí zůstal na Slovensku, třeba že se ozývají hlasy, že je to kýč.

Ale pan Pekar měl své vidění své země a pojal ho netradičně – pes honí medvěda, který má v podpaží ovečku, za ním s valaškou utíká bača, na rynku je veselo, tancuje se, zpívá, hrnčíři točí na kruhu nádobí, v chalupě se večeří. Je tu Bratislava s mostem tehdy SNP, po Dunaji pluje parník, mládenci na dědině stavějí máj. 

Najdete tu historické stavby Slovenska, hrady Děvín, Bratislavu, Oravu, Trenčín, katedrály v Nitře, Spišské kapitule, Košicích, dřevěné východoslovenské kostelíky, ale i Tatry s  Kriváněm. 

Figury jsou propracované do detailů, značná část se jich pohybuje. Je to veselé, protože to není vyloženě církevní, bez strnulých pastorálních výjevů. Zabočit sem se rozhodně vyplatí, možná se vám to nebude líbit, ale vezměte dřevěný špalík a zkuste sami něco vyřezat.

Reklama

Výběr článků

Načítám