Hlavní obsah

Zámky ve Zlínském kraji lákají i v zimě: na jarmarky či výstavy

Novinky, Martina Žáčková

Brány většiny hradů a zámků ve Zlínském kraji se sice s koncem hlavní turistické sezóny v závěru října zavřely, to však neznamená, že zůstanou až do jara zcela osiřelé. Před Vánoci se mnohé mimořádně otevřou. Můžete se těšit na jarmarky, výstavy betlémů nebo třeba kurzy vaření.

Foto: archiv Zámku Napajedla

Zimní Zámek Napajedla

Článek

Tradičně se v prosinci na pár dnů otevře zámek Vizovice, kde se uskuteční již 15. výstava betlémů, letos při příležitosti jubilea obohacená o výstavu Angelus domesticus, anděl domácí. Její základ budou tvořit figurky a sošky zapůjčené nejen od místních obyvatel. Výstava andělů se bude konat od 18. do 27. 12., výstava Betlémy v zámecké kapli od 23. do 27. prosince.

Arcibiskupský zámek a zahrady Kroměříž – jediná památka UNESCO ve Zlínském kraji – otevře své brány v úterý 7. prosince. Program s názvem Advent na zámku aneb Svatá Barbora naděluje přinese jarmark na nádvoří a slavnostní představení betlému, který pak bude zámek zdobit po celou vánoční dobu. Ke konci roku zámek nabídne příležitost k mimořádné prohlídce interiérů.

Zámek Buchlovice potěší den před Štědrým dnem milovníky vážné hudby Vánočním koncertem. Nedaleký hrad Buchlov zve 26. prosince na akci Na Štěpána otevřená brána. K vidění bude výstava betlémů i živý betlém a hosté si užijí i domácí zabíjačku.

Zámek Napajedla na 12. prosince chystá Vánoční trhy. Vedle ukázek řemesel a vánočního zboží bude připravena dílna pro děti. Zájemci také budou moci každou hodinu vyrazit na prohlídku zámku, který se veřejnosti otevřel teprve před dvěma lety. Na prohlídku je možné sem zajet i v jiném termínu během celé zimy, je ale nutné se předem objednat. Kdo navíc hledá inspiraci pro štědrovečerní tabuli, měl by do Napajedel zavítat i 16. prosince na další z občasných kuchařských kurzů, tentokrát s tématem České vánoční menu.

„Nevánoční“, ale neméně atraktivní program přináší zámek Holešov. Je tam k vidění výstava tvorby jednoho z nejvýraznějších současných českých výtvarníků, Borise Jirků. Stejně jako Napajedla, také holešovský zámek jako jeden z mála umožňuje prohlídky i v zimě. I zde je ale nutné si prohlídku předem rezervovat. Během zimy se navíc v zámku budou konat plesy či koncerty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám