Hlavní obsah

Zámek Napajedla se otevřel. Přijďte na Víkend aranží či Vánoční trhy

Novinky, Martina Žáčková

Když se řekne Napajedla, mnozí si vybaví hřebčín, který městečko na Zlínsku proslavil chovem anglického plnokrevníka. Méně už je známo, že vedle hřebčína se ukrývá další zajímavost: napajedelský zámek. Zatímco většina podobných památek v kraji je běžně přístupná, zámek se veřejnosti otevřel nedávno.

Foto: Martina Žáčková

Zámecké místnosti dýchají dávnou atmosférou.

Článek

Zámek Napajedla je přístupný teprve poslední dva roky. Zatím nabízí prohlídky bez pevné otevírací doby - po telefonické objednávce nebo při různých zvláštních příležitostech. Ty se do konce roku naskytnou hned dvakrát. 

O víkendu 30. a 31. října si sem můžete zajít na Víkend interiérů a aranží. Užijí si ho ti, kteří hledají inspiraci pro svůj byt či dům. Dozví se, jak si vyzdobit interiér dekoracemi, kytkami, aranžemi nebo jak je možné kloubit staré historické, rustikální kousky s novými a moderními prvky. Součástí programu, který se bude po oba dny konat od 10 do 18 hodin, budou i prohlídky zámku.

V předvánočním čase, 12. prosince, se pak uskuteční Vánoční trhy. Vedle ukázek řemesel a nabídky vánočního zboží bude připravena dílna pro děti, opět také bude možné vyrazit každou hodinu na prohlídku zámku.

Zámek Napajedla pochází z poloviny 18. století. Jde o šlechtické sídlo ve stylu pozdně francouzského baroka, obklopené rozlehlým parkem v anglickém stylu se vzácnými dřevinami a rybníčkem. Zámek léta vlastnila společnost Fatra Napajedla, která ho občas využívala k reprezentačním účelům - budova tedy nebyla nikdy přístupná „běžné“ veřejnosti, na druhou stranu však byla vcelku dobře udržovaná.

Před časem se Fatra rozhodla zámek prodat. Odkoupila ho místní podnikatelka Eva Gajdošík, po nezbytné první investici zprovoznila menší prohlídkový okruh a začala tu pořádat tvůrčí dílny, kurzy vaření, kurzy feng shuei, besedy, společenské, kulturní akce či dámské kluby. Konají se zde i svatební obřady a hostiny.

Pokud vyrazíte na prohlídku, užasnete, jak krásné a bohatě zdobené interiéry se léta ukrývaly před zraky lidí. Ohromí hned vstupní schodiště ve foyer s jedinečnými malbami na zdech, ústící do prosluněného zrcadlového sálu s křišťálovým lustrem. Také další místnosti jsou vybaveny dobovým nábytkem i nádobím. www.zameknapajedla.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám