Hlavní obsah

Zámek Chropyně zve do světa malých aristokratů

Novinky, Martina Žáčková

Hrady a zámky v létě lákají návštěvníky nejen na obvyklé prohlídky komnat, ale vylepšují je různými doprovodnými akcemi. Nejinak je tomu v zámku Chropyně na Kroměřížsku. Tam se nyní můžete vydat do světa malých aristokratů.

Foto: Martina Žáčková

Zámek v Chropyni láká v létě na výstavu o životě malých šlechticů.

Článek

Výstava s názvem Svět dětí na šlechtických sídlech je třešinkou na dortu, která vás čeká na konci prohlídkové trasy. Prostřednictvím dvou stovek exponátů představuje dětství malých aristokratů. Obrazy na zdech ukazují módu malých šlechticů, k vidění jsou hračky a hry, dětský kočárek, sáně nebo dětský nábytek. Výstava tu bude k vidění až do 25. září.

To ale není vše, co na zámku zažijete. Chropyni proslavila také pověst o králi Ječmínkovi. Právě se zdejším zámkem je spojen dávný příběh o rytíři, kterého všichni poddaní milovali pro jeho spravedlnost a skromnost. Když byl ale povýšen na moravského markraběte, celý se změnil: liboval si v nákladných a okázalých radovánkách a aby na ně získal dost peněz, zatěžoval poddané stále vyššími daněmi. Nakonec dal vyhnat ze zámku i svou těhotnou ženu, která mu hýření rozmlouvala. Žena pak v poli porodila chlapce.

Poddaní ji našli, vzali k sobě domů a na památku toho, že se chlapec narodil v ječmeni, ho pojmenovali Ječmínek. Rytíř si nakonec uvědomil, že udělal chybu, dal ženu se synkem hledat, ale už nikdy je nenašel. Mezi lidmi se pak začala šířit legenda, že se Ječmínek vrátí, až jednou bude jeho lidu nejhůř.

Ječmínek se prý skrývá v jednom ze sálů zámku, přímo v jídelním stole bývalé jídelny. Když na něj zaklepete, Ječmínek by se vám měl ozvat - pokud jste dobrý člověk.

V zámku Chropyně zaujmou i jiné zajímavosti, třeba Rytířský sál s bohatou přehlídkou starých zbraní, exponáty přibližující pravěkou historii Chropyně nebo menší Památník Emila Filly, slavného chropyňského rodáka, představitele výtvarného expresionismu a kubismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám