Hlavní obsah

USA mají zájem o účast Slováků v protiirácké koalici

Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Spojené státy požádaly Slovenskou republiku o zvážení své účasti v mnohonárodní koalici v případě nutnosti útoku na Irák. Potvrdil to slovenský premiér Mikuláš Dzurinda s odvoláním se na verbální nótu USA, kterou mu odpoledne předal americký velvyslanec Ronald Weiser.

Foto: Vratislav Konečný

Turňanský hrad, rozbořen, aby nesloužil k protihabsburským povstáním

Článek

"V nótě jsou konkretizované požadavky USA, kde by mohlo Slovensko prospěšné," dodal Dzurinda. Podle slovenského premiéra se v nótě také jasně uvádí, že USA zatím nepřijaly žádné rozhodnutí týkající se použití síly v Iráku.

Dzurinda o obsahu americké žádosti okamžitě informoval prezidenta SR Rudolfa Schustera a předsedy koaličních stran. "Příští týden povedu další jednat o obsahu nóty a o meritu odpovědi Slovenské republiky. Budu jednat nejen se zástupci koalice, ale také s představiteli opozičního Hnutí za demokratické Slovensko a opoziční strany Smer," uvedl slovenský premiér.

Dzurinda se vyhnul odpovědi na otázku, zda se Slovensko připojí k případné protiirácké koalici i v případě, že dojde k útoku bez souhlasu Bezpečnostní rady OSN. Rovněž neupřesnil, zda Slovensko uvažuje přímo o účasti svých vojáků na případné akci proti Iráku, nebo nabídne spojencům pouze svůj vzdušný prostor.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám