Hlavní obsah

Za bílou paní a andělem do mníšeckého zámku

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Procházet se zámeckými pokoji v přítmí a s lucernou, to určitě není možné každý den. Na zámku Mníšku pod Brdy si zájemci mohou pohádkovou prohlídku vychutnat se svými dětmi v sobotu 5. února od 16 hodin. Prohlídka je určená především rodinám s dětmi.

Foto: Jana Digrinová

Prohlídka pro děti na zámku Mníšku pod Brdy nedaleko Prahy.

Článek

„Prohlídka je přitažlivě podána a je vhodná především pro děti od tří do deseti let. Při procházce zámeckými pokoji si na předměty děti svítí lucerničkou, kterou si u nás zdarma zapůjčí,“ popsala začátek prohlídky zástupkyně kastelánky Lenka Pružinská.

Bohatě vybavené prostory, které ukazují bydlení nižší šlechty za první republiky skrývají mnoho zajímavých předmětů, o kterých si budeme s dětmi povídat. Hned v úvodu si prohlédneme různé části brnění. Poznáte, kam se které části oblékaly? Povíme si o tom, jak vypadal hrádek, který tu stál ve 14 století. Osaháme si látky, ze kterých byly ušity závěsy. Zámek je opředen pověstmi, o kterých si také budeme vyprávět. Čekají na vás dvě loutky v životní velikosti - loutka zámeckého čertíka a loutka anděla.

Tentokrát nebudou chybět ani živé pohádkové bytosti. V zámecké kapli dostanete dárek na památku od Anděla Serváce Engela, který vás pasuje do šlechtického stavu. Když půjdete zámkem tiše a budete mít štěstí uvidíte bílou paní, která se prochází po arkádě. Na konci prohlídky na každého čeká sladká odměna.

Zámek Mníšek pod Brdy nabízí dva kratší prohlídkové okruhy věnované období první republiky – životním osudům zakladatele zámku Serváce Engela z Engelsflussu a rodině Kastů, kteří byli ze zámku vyhnáni v roce 1945. Po předchozím objednání můžete zámek navštívit během všedních dnů, o víkendech je otevřeno od 10.00 do 16.00 a rezervace není potřebná.

Více informací najdete na www.zamek-mnisek.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám