Hlavní obsah

Z věže hradu v Ledči nad Sázavou je krásná vyhlídka na město i jeho okolí

Novinky, Tomáš Vítámvás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původně gotický hrad Ledeč nad Sázavou, přestavěný v 16. století na renesanční zámek, je vystavěn na skále ve stejnojmenném městě ležícím v údolí řeky Sázavy.

Foto: Tomáš Vítámvás

vyhlídka z věže

Článek

Byl založen ve 2. polovině 13. století a náleží tak k nejstarším šlechtickým sídlům. Jako každý hrad i tento si prošel ve své historii mnoha změnami stavebními a především se měnilo vlastnictví tohoto sídla.

Například od roku 1766 byly snad jen na několik let v obytných budovách ubytovány jednotky 29. regimentu generála Laudona.

Hrad zažil také požár a to roku 1879. Od roku 1929 byly prováděny opravy a restaurační práce. [více zde]

V současnosti vlastní tuto historickou památku Hrad - Ledeč nad Sázavou s. r. o. V prostorách hradu naleznete expozice sbírek Městského muzea Ledeč nad Sázavou, které jsou věnovány především archeologii, etnografii, zbraním.

Návštěvníkům se však bude určitě líbit nádherná vyhlídka na město Ledeč nad Sázavou i na široké okolí, které umožňuje válcová věž. Ta je otevřena od května do září.

Pokud byste chtěli navštívit běžně nepřístupné interiéry hradu, je nejlepší přijít během mimořádných akcí konaných ve městě, kdy je možné s amatérským průvodcem tato místa poznat. Tyto prohlídky probíhají asi třikrát do roka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám