Hlavní obsah

Vycházka naučnou stezkou kolem Soláně je vysloveně pohádková

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Beskydech nenajdete mnoho tak krásných míst, jakým je vrchol Soláň. Tady pochopíte, v čem tkví kouzlo valašské krajiny a proč toto místo oslavovali mnozí malíři a básnici ve svých dílech. Procházka po hřebeni Soláně přináší dechberoucí výhled do údolí i na stráně s ovcemi a starými dřevěnicemi.

Foto: Martina Žáčková

O podobné romantické výjevy není při procházce okolím Soláně nouze.

Článek

Soláň se vypíná mezi údolím Vsetínské a Rožnovské Bečvy. Z prvního údolí se sem dostanete od Velkých Karlovic, z druhého přes Hutisko-Solanec. 

Zvláštností je, že je o obydlený, což u kopců na Valašsku není obvyklé. Najdete tu jak domky starousedlíků, tak rekreační chalupy i horské hotely, pietně zachovávající hezkou valašskou architekturu. Na Soláni i v okolí se usadili i mnozí umělci – své chalupy tu měli malíři Alois Schneiderka, Jan Kobzáň či František Podešva s manželkou, spisovatelkou Marií Podešvovou. Mnozí krásu místa zachytili ve svých dílech.

Na konci prázdnin byla na Soláni otevřena naučná stezka, která přibližuje historické i kulturní zajímavosti. Měří jen 5 kilometrů, takže ji hravě zvládnou i nejmladší (či naopak nejstarší) návštěvníci. Deset zastavení zdobí dřevěné sochy, které vytvořili umělci při sochařských a řezbářských sympoziích pořádaných v uplynulých letech u Zvonice Soláň. Toto neobvyklé turistické informační centrum s galerií vzhledově skutečně připomíná typickou valašskou zvonici a je i jedním ze zastavení stezky. 

Výchozím místem je Chata Moravia. Kolem Horského hotelu Čarták, Zvonice Soláň a Horské chaty Soláň putujete po značené trase, po zpevněné lesní cestě na vrchol Soláně, na místo zvané Vyhlídka a zpět. U každého zastavení je informační cedule s krátkým povídáním, veršováním či pověstí.

Nepřehlédnutelné sochy zachycují nejen postavy z pověstí či pohádek, ale i někdejší původní obyvatele v krojích. Některá místa jsou postupně upravována a osazována typickými dřevinami a rostlinami, aby navodila atmosféru valašské zahrady či původní valašské krajiny.

Stezku je možné projít v každém ročním období. V zimě si můžete výlet zpestřit tím, že si s sebou přivezete lyže a po procházce si zalyžujete ve Skiregionu Soláň-Karolinka, který zahrnuje tři moderní skiareály, nebo na některé další sjezdovce, jichž je v okolí celá řada. Samozřejmostí jsou i běžecké stopy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám