Hlavní obsah

Vizovická galerie se promění v království hraček

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všem, kteří s kapkou nostalgie vzpomínají na poctivé české hračky svého dětství, udělá radost nová prodejní výstava, kterou chystají otevřít o víkendu v galerii Mariette v předzámčí zámku Vizovice.

Foto: Blanka Kovandová

Výstava potěší malé i velké návštěvníky

Článek

Hlavní výstavní sál galerie se na celou letní turistickou sezónu promění v království hraček. Police starých skříní zdobí plechové traktory, parní válce i osobáky, hračky na klíček i setrvačník, dřevěná hrkadla, kousadla, strkadla i hračky kinetické. Textilní mazlíci i kapsáře, půvabné panenky z přírodních materiálů a desítky dalších věcí.

„Impulzem pro nás byl malý synovec, kvůli kterému jsme po dlouholeté přestávce museli pro dárek do hračkářství. Byl to trochu šok – půlka věcí byly naturalistické napodobeniny zbraní a nářadí a druhá půlka růžový mor. Skoro všechno plast a dovoz z Číny. Tak jsme nostalgicky začali doma vzpomínat na hračky našeho dětství – a nápad vyhledat české a moravské výrobce hraček a uspořádat prodejní výstavu byl na světě,“ popsala autorka výstavy Iva Mynářová.

Pátrání, jestli někdo z domácích výrobců čínskou invazi přežil, prý bylo docela napínavé. Nakonec Mynářovi našli jednotlivce – většinou umělecké řemeslníky, i výrobní družstva a poklad v podobě vkusných, bezpečných a certifikovaných hraček. „Ani nás moc nepřekvapilo, že své výrobky v drtivé většině případů prodávají do zahraničí, kde je o ně, na rozdíl od domácího trhu, velký zájem,“ uvedl provozovatel galerie.

Výstava bude v čase proměnlivá, podle schopností výrobců dodávat zboží. Ale už nyní se dospělí i děti mohou těšit na magnetické tabulky, stavebnice, hrací kostky, kartonové rytířské zbroje i přilby, postýlky, kolíbky, tahací hračky a další časem ověřené kousky.

„Součástí expozice je i výstavka starých hraček, takže návštěvníci uvidí třeba umakartový pokojíček pro panenky z padesátých let, staré mrkací miminko nebo dříve hojně rozšířenou pryžovou panenku a další poklady, které určitě u mnohých vyvolají vzpomínky," dodala Iva Mynářová.

Galerie Mariette najdete v předzámčí zámku Vizovice a má otevřeno denně od 9 do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám